укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 12 » § 1. Електронне листування
12:16
§ 1. Електронне листування

§ 1. Електронне листування

Комп'ютерні мережі та їх призначення. Поняття про глобальну мережу Інтернет. Основні служби Інтернету. Пошук відомостей в Інтернеті. Збереження зображень, веб-сторінок та їх фрагментів. Інтернет-енциклопедії, словники та онлайн-перекладачі. Авторське право та Інтернет.
Поштова служба Інтернету. Електронна поштова скринька та електронне листування. Електронна адреса поштової скриньки. Створення електронної поштової скриньки. Надсилання, отримання, перенаправления повідомлень. Операції над папками та листами. Вкладання файлів. Використання адресної книжки та списків розсилання. Етикет електронного листування. Правила безпечного користування електронною скринькою.
1.1. Електронне листування. Електронна поштова скринька
Найпершою послугою, яка з'явилася після появи загальнодоступних комп'ютерних мереж, була електронна пошта. Ця послуга забезпечувала практично миттєве передавання повідомлень, причому воно здійснювалось «із рук до рук». Автору листа непотрібно було виходити з дому, щоб кинути листа до поштової скриньки, купувати марки (або марковані конверти) для сплати за пересилання, отримувачеві листа — чекати, коли поштар вкине листа до поштової скриньки, або йти у відділення зв'язку, щоб його отримати.
І не важливо, що перші електронні листи були схожими на телеграми, бо були тільки короткими текстовими повідомленнями.
Електронний лист — повідомлення, яке передається засобами комп'ютерної мережі.
Для використання електронної пошти достатньо послуг поштового сервера, на якому знаходиться програмне забезпечення для роботи з листами. Це програмне забезпечення виконане у вигляді веб-сторінки або сайта. Кожен поштовий сервер мае свое програмне забезпечення, до якого необхідно призвичаюватись, хоча у всіх їх багато спільного.
Сьогодні є досить багато поштових серверів Інтернету, які надають послуги пошти, у тому числі - безкоштовні. Кожний користувач електронної пошти має власну «поштову скриньку», у якій зберігаються повідомлення, що надходять на його ім'я.
Запис, який визначає шлях до цієї скриньки, називають електронною адресою. Вона складається з двох частин, розділених знаком @ («ет»), в яких міститься: ім'я поштової скриньки користувача@поштової служби.
Електронна адреса визначає сервер, який обслуговує комп'ютер користувача. Для визначення певної поштової скриньки ліва частина її імені (до знака @) має бути оригінальною в межах поштового сервера, наприклад, комбінація літер імені та прізвища користувача.
Адреса комп'ютера користувача може містити відокремлені між собою крапкою такі назви: організацій, де знаходиться комп'ютер, міст чи регіонів, де знаходиться організація, країн. Назви країн у мережі чітко визначені.
Інші частини адреси добираються довільно, але допускається використання тільки літер латинського алфавіту, цифр, знаків «-» «_». Наприклад в електронній адресі velichko@kom.kiev.ua , иа -назва країни, kom.kiev.ua - адреса сервера, де зберігаються повідомлення, velichko — ім'я власника поштової скриньки. Наведемо інші приклади: Anna@ukrsat.com, kpi08@polyteh. lviv.ua, olia@kiev.ua. Користувач може мати кілька електронних адрес та знайомитися з листами і відповідати на них у зручний для нього час.
За допомогою електронної пошти зручно отримувати щоденну доставку до «поштової скриньки» відомостей з певної теми, наприклад, спортивних та економічних новин, про мистецтво, відомостей про погоду тощо.
Електронний лист може містити текст, графічні зображення, звукові повідомлення. Створюють їх за допомогою текстового чи графічного редактора. У такому випадку лист створюється у формі HTML -документа.
До листа можна додати файли (англ. to add fi les), які були створені раніше (наприклад фотографії), але вони повинні мати певні розміри. Обмеження на розмір приєднаних файлів для більшості поштових сервісів становить 20 МБ, але ці обмеження поступово зникають, тобто розмір файлів, які можна приєднати до листа, збільшується. Поштові програми, тобто програми, призначені для користування електронною поштою, зберігання та опрацювання повідомлень встановлюються на комп'ютері-сервері, а виконуються як на комп'ютері-сервері, так і на комп'ютері-клієнті.
Незважаючи на те, що таких програм досить багато, опанувати їх нескладно, тому що кожна поштова програма містить Адресну книгу, розділи для зберігання листів (Отриманих, Надісланих, Чернеток).
Більшість сучасних поштових програм мають вбудовані засоби боротьби з вірусами та небажаними листами.
Небажані листи, які містять рекламний характер, називають спамом. Такі листи більшість програм пересилає у спеціальне сховище, доступне користувачеві. Його слід іноді переглядати, оскільки досить часто в нього можуть потрапляти і потрібні листи, зокрема від кореспондентів, адрес яких немає в адресній книзі.
Поштова програма зажди містить вбудований текстовий редактор, серед послуг якого: введення текстів з клавіатури, використання шаблонів для оформлення листів, приєднання до електронного повідомлення файлів довільного формату, друкування листів тощо.
Перевіряємо себе
1. Які основні види послуг отримує користувач Інтернету? 
2. Для чого призначена електронна пошта? 
3. Які види повідомлень може містити електронний лист? 
4. Назвіть програми, які необхідні для роботи з електронною поштою. 
5. Для чого призначена поштова скринька? 
6. Як електронний лист знаходить свого адресата в мережі?
7. Що називають електронною адресою? Яка її структура? 
8. У запропонованих електронних адресах вкажіть ім'я поштової скриньки користувача, назву сервера: vita@school02.ua.net, group@kiev.com.ua. 
9. Які переваги електронної пошти порівняно зі звичайною поштою? 
10. З допомогою яких редакторів можна підготувати електронний лист? 
11. Яке призначення підписів у поштових повідомленнях? 
12. Наведіть приклади адрес комп'ютерів, на які надсилаються повідомлення через електронну пошту, 
13. Де встановлюються програми «поштовий клієнт» та «поштовий сервер»? 
14. Які послуги надає текстовий редактор поштової програми? 
Виконуємо
Створення поштової скриньки Перш за все слід визначитися, чи будете ви використовувати поштовий сервіс тільки для листування, чи й для зберігання документів, фотографій, спілкування з використанням служб миттєвих повідомлень, відео- і голосового зв'язку.
Бажано користуватися тільки вітчизняними поштовими сервісами (ukr.net, і.иа тощо) або поштовими сервісами великих мережних компаній (Google, Yahoo! та ін.), головні сервери яких розташовані в Європі або США, тобто в країнах з усталеними нормами ставлення до прав особи.
При першому вході на будь-який поштовий сервіс користувачеві пропонують зареєструватися.
Запишіть розбірливо все, що ви вводитимете до полів реєстраційної форми - навіть номер власного мобільного телефону, оскільки навіть самий поганий олівець краще найкращої людської пам'яті.

Решебник ответы 7 класс по украинскому языку, математике
Новые учебники 7 класс 2015 алгебре, информатике