укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 15 » § 1. Хто такі тварини?
11:29
§ 1. Хто такі тварини?

§ 1. Хто такі тварини?

1. Почнемо зі звичайного ставка...
Розгляньте малюнок на початку підручника (див. форзац 1 підручника). На ньому - ставок із багатьма істотами. Більшість зображених на малюнку видів живе й на території України. Чи є такі ставки у вашій місцевості? Скоріше за все, так.
Ви можете назвати якихось тварин, що зображені на форзаці 1? Запам'ятайте цю мить, коли ви вперше роздивляєтеся зображення ставка! Ви ще згадаєте про неї наприкінці навчального року. Ми впевнені: ваші знання про зображених на цьому малюнку тварин значно розширяться, і ви поглянете на них по-іншому. А зараз згадайте торішні уроки біології.
До яких груп належать істоти, зображені на форзаці 1? Ви пам'ятаєте, що живі організми нашої планети належать до декількох великих груп: бактерій, рослин, грибів, тварин. Будь-який ставок населяють представники всіх цих груп. Вони є і в нашому ставку.
Що поєднує таких різних істот, як шуліка, павук, окунь та інших тварин, зображених на форзаці 1?
2. Спільні ознаки всіх тварин
Сучасна наука - зоологія - виокремлює більше основних груп, ніж ми назвали. Утім, для вас зараз буде достатньо вирізняти багатоклітинних тварин, яких ми порівняємо з багатоклітинними рослинами та грибами, а також з бактеріями.
Усім істотам необхідні поживні (органічні) речовини. Рослини та деякі бактерії створюють ці речовини самі. Такі організми називають автотрофи. Рослинам для цього потрібні мінеральні речовини (які вони зазвичай отримують у розчиненому вигляді з ґрунту або води) та світло.
Більшість бактерій, гриби й тварини - гетеротрофи. Вони отримують поживні речовини із середовища. Бактерії і гриби всмоктують розчинені речовини через поверхню тіла, а тварини поглинають їжу окремими шматочками.
Чи досить зазначеного, щоб відрізнити чотири названі групи? Потрібна ще одна ознака. Ви знаєте, що рослини, гриби та тварини складаються з клітин, які мають клітинні ядра. Ядро - це відокремлена центральна частина клітини, яка керує її життєдіяльністю. Клітини рослин, грибів і тварин є досить великими і мають ядра. Клітини бактерій дрібніші й обходяться без них. Отже, порівняйте!
Тварини: клітини мають ядра, гетеро-трофи, живляться шматочками їжі.
Гриби: клітини мають ядра, гетеротро-фи, живляться розчиненими речовинами.
Рослини: клітини мають ядра, автотрофи, живляться розчиненими речовинами.
Бактерії: не мають ядер, автотрофи або гетеротрофи, живляться розчиненими речовинами.
Особливою ознакою тварин є живлення шматочками. Це пов'язано з тим, що більшість тварин с рухливими. їжу, яку можна їсти шматками, треба спочатку знайти та ще й оволодіти нею! Тварини зазвичай мають не дуже розгалужене тіло, що пристосоване для руху (мал. 1). Форма їхнього тіла відображає характерний для них спосіб руху.
3. Усі тварини - родичі
Згадайте свій досвід: серед людей родичі досить часто є подібними один на одного, мають певні родинні риси. Як це не дивно, усі тварини - «кровні» родичі. Ця спорідненість і є головною причиною їх подібності. Усі сучасні багатоклітинні тварини походять від спільних предків, які колись призвичаїлися до тваринного способу живлення.
І кількість різних видів тварин - найбільша з усіх інших груп організмів. Вона перевищує мільйон (мал. 2).
4. Для чого вивчати тварин?
Наведемо перелік проблем, вирішення яких потребує застосування зоологічних знань:
• як зробити Землю надійною домівкою для нашого виду та для інших видів живих істот?
• як захистити людину від хвороб, які спричиняють або поширюють тварини?
• як задовольнити потребу людини в смачній та корисній їжі?
• як забезпечити запилення квіток і високі врожаї полів і садів?
• як запобігти зіткненню літаків із птахами?
• як захистити посіви від інших видів живих організмів (так званих шкідників), які можуть залишити людей без урожаю?
Таких запитань можна поставити безліч. Однак не тільки практичні потреби підштовхують розвиток зоології. Тварини - наші давні родичі. Спілкування з домашніми й дикими тваринами надає сучасній людині сили, робить її життя багатшим. Давайте спробуємо зрозуміти цих давних родичів, з якими ми поділяємо нашу планету - Землю!
Зоологія- наука, що всебічно вивчає тварин. Тварини - це гетеротрофні організми, які поглинають їжу окремими шматочками. Нині відомо понад мільйон видів тварин. Вивчення тварин є корисним для людей, робить їхнє життя цікавішим.
Зоологія; тварини; автотрофи; гетеротрофи; клітина; клітинне ядро.
1. Чим тварини відрізняються від представників інших груп організмів?
2. Чому тіло рослин і грибів зазвичай розгалужене, а тварин - ні?
3. Як пов'язані тваринний спосіб живлення та рухливість?
4. Як опанування зоологічними знаннями може вплинути на ваше життя? 
5*. Чому саме тварини найчисленніші за кількістю видів?
З історії зоології
Зоологічні знання належать до найдавніших знань людини. Вона сама, походячи від двоногих мавп, що жили в африканських саванах, є частиною тваринного світу. Виживання наших предків залежало від їхньої здатності розрізняти тварин, уникати небезпек і здобувати собі їжу. Тому в людей та їхніх дітей існує вроджена зацікавленість у тваринах. Мисливці вивчали поведінку своєї здобичі, рибалки помічали особливості риб, скотарі знаходили засоби утримання, розмноження та використання свійських тварин.
З часом накопичення знань зумовило появу науки. Спочатку це був просто збір цікавих і корисних відомостей про тварин. Пізніше зоологія почала вивчати закономірності різноманіття тварин та їх особливості.
Учені-зоологи працюють і в Україні. У Києві діє Інститут зоології Національної академії наук України, названий на честь відомого зоолога та фахівця з вивчення еволюції Івана Івановича Шмальгаузена. Центрами розвитку зоології є класичні університети Києва, Харкова, Львова, Дніпропетровська, Одеси тощо. Фахівці-зоологипрацюютьудослідних інститутах і заповідниках. Урешті-решт, зоологію вивчають у школі - саме цим і ви займаєтеся, коли читаєте цей підручник.

ГДЗ відповіді ГДЗ 7 клас з української літератури, геометріі, іноземної мови
Підручники 7 клас за програмою 2015 року з музичного мистецтва, основ здоров'я, геометрії