укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 10 » § 1. Матеріали природного походження та їхні властивості
20:11
§ 1. Матеріали природного походження та їхні властивості

§ 1. Матеріали природного походження та їхні властивості

Світ сучасних технологій надас людині можливість вибирати з широкого асортименту матеріали, з яких виготовляється одяг -модний, стильний, зручний, красивий. Життя не стоїть на місці. Тепер деякі тканини мають такі властивості, про які раніше споживачі й мріяти не могли. На ринку текстильної продукції представлене велике різноманіття тканин натурального і штучного походження. Сьогодні найпопулярнігаі дизайнери вважають за краще використовувати у своїх колекціях переважно натуральні матеріали, і багато модниць готові платити за це додатково.
Натуральні тканини мають безліч переваг перед синтетикою, тому вироби з натуральних тканин вибирає усе більше покупців.
Для виготовлення різних видів виробів, а також для правильного вибору способів і засобів догляду за одягом тобі необхідно знати властивості волокон та тканин з них.
Розглянемо докладніше волокна тваринного походження. До натуральних волокон тваринного походження належать шерсть і натуральний шовк.
Шерсть
Шерсть - це волосяний покрив тварин. Пам'ятаєш знайомі з дитинства загадки?
Хто в спекотний день на лузі випасається в кожусі?
По горах, по долинах ходить шуба і свитина?
Саме вівці дають основну масу шерсті, яку переробляють на текстильних підприємствах. Для отримання шерстяного волокна також використовують шерсть інших тварин: верблюда, кози, альпаки, лами, мериноса, ангорського кроля. Зауваж, що волосяний покрив овець, кіз, верблюдів (а також волокно І пряжу з нього) ще називають вовною.
Шерсть вівці зістригають спеціальними ножицями або машинами майже цільним, нерозривним пластом, який називають руном.
Руно проходить первинну обробку: його сортують, тріпають, промивають, сушать. З вичесаної вовни виготовляють ровницю - пряжу, яка іде на виробництво тканини.
Основними районами вівчарства с Австралія, Нова Зеландія та інші країни з помірним кліматом, де досить їжі для овець, передусім трави. В Україні їх вирощують у степових і лісостепових районах та Карпатах.
Розглянувши схему, ти зрозумієш, як шерсть стає тканиною.
Із шерсті виготовляють платтяні, костюмні, пальтові тканини. Завдяки звалюваності з вовни можна виготовити сукно, драп, фетр, повсть та інші текстильні матеріали. Шерстяні тканини використовують для пошиття костюмів, суконь, верхнього одягу (курток, пальт). У продаж ці тканини надходять під такими назвами, як габардин, кашемір, драп, сукно, трикотаж та інші.
ОБГОВОРІТЬ V ТВОРЧИХ ГРУПАХ
Що спільного між вовною та кремом для рук?
Натуральний шовк
Натуральний шовк - це тоненькі ниточки, які отримують із коконів гусениці тутового шовкопряда. Ця гусениця харчується тільки листям тутового дерева, звідси і походить її назва.
У своему розвитку шовкопряд проходить чотири стадії: яйце, гусениця, лялечка та метелик. Гусениця, виділяючи нитку, вкладас її тарами навколо себе, утворюючи щільно склеєну замкнуту оболонку -кокон. Усередині кокона гусениця перетворюється в лялечку, а через 15-17 днів лялечка - у метелика, який після виходу з кокона відкладає яйця, з яких потім вилуплюється гусінь. Для того, щоб кокон не був пошкоджений, його обробляють парою для знищення лялечок. Потім з коконів виготовляють нитки та роблять із них тканину. Основними районами шовківництва є Середня Азія, Китай, Японія, Закавказзя, Молдова, Україна.
Натуральний шовк використовують для виробництва різноманітних платтяних тканин, головних хусток, косинок і т. д. Шовкові тканини надходять у продаж під назвами атлас, оксамит, крепдешин, шифон та ін.
Американські біологи створили трансгенних хробаків-шовкопрядів, які здатні виробляти шовк, міцніший від сталі.
ОБГОВОРІТЬ У ТВОРЧИХ ГРУПАХ
У яких Іще галузях застосовують шовкову нитку? У медицині? У косметології?
Про ткацтво розповідає одна з легенд Стародавньої Греції.
Не лигає в міфах і легендах, а й у реальному житті люди не раз намагалися використовувати павутину як пряжу. Так, у Стародавньому Китаї з павутинового шовку шили плаття. Тканину з павутини ткали жителі Парагваю. А король Франції Людовик XIV отримав від парламенту міста Монпельс сувенір - панчохи і рукавички, зв'язані з шовку павуків.
Тканина з павутини вражаюче легка, але міцніша й еластичніша за натуральний шовк і всі сорти штучного. Проте через труднощі організації промислового виробництва павутинного топку його можна побачити лише в музеях.
Властивості матеріалів із волокон тваринного походження
Щоб уникнути помилок у виборі матеріалів для виготовлення виробу, необхідно вміти правильно визначати їх властивості.
Розглядають, як правило, механічні, гігієнічні, оптичні й технологічні властивості текстильних матеріалів - пряжі, ниток, тканин. Використовуючи шерстяні та шовкові матеріали, необхідно враховувати їх властивості та знати особливості догляду.
Властивості шерсті
• Шерстяні волокна мають довжину від 2 см до 45 см і різну товщину, яка впливає на властивості пряжі та тканини. Чим товще волокно, тим міцніша тканина.
• Колір нефарбованого волокна може бути білим, сірим, рудим та чорним.
• Під дісю вологи та тертя волокна шерсті здатні зчіплюватися та переплітатися між собою. Ця властивість називається звалюванням.
• Шерстяне волокно мас високу гігроскопічність (здатність швидко вбирати вологу та висихати) і пружність. Завдяки останній властивості шерстяні вироби майже не зминаються.
• Стійкість шерстяних волокон до впливу сонячного проміння значно вища, ніж у рослинних волокон.
• Волокна шерсті під час горіння спікаються, утворюючи чорну жорстку грудочку, яка легко розтирається пальцями. У процесі горіння відчувається запах горілого пір'я або рогу. Таким чином легко визначити склад тканини: чиста це шерсть чи з домішками інших волокон.
Властивості натурального шовку
Натуральний шовк, як і тереть, мас високу гігроскопічність, повітропроникність (гарно «дихає»).
• Шовк набагато міцніший за шерсть. Але під дісю прямих сонячних променів він руйнується швидше, ніж інші натуральні волокна.
• Натуральний колір шовкової нитки білий, злегка кремовий.
• Горить натуральний шовк так само, як і шерсть, але без властивого для шерсті запаху.
Добре драпірується, але у разі прання за температури понад 30° втрачас блиск і міцність.
Властивості та якість виготовленої тканини залежать від властивостей волокон: довжини та товщини, міцності, зминальності, м'якості, звивистості, пружності.
Відзначимо, що сучасні види волокон іноді за зовнішнім виглядом нагадують вовну та шовк, а тому правильно визначити походження волокон можна за характером горіння.
Правила техніки безпеки під час виконання
лабораторно-практичної роботи
1. Підпалюючи волокно, обережно поводься з сірниками, щоб не спричинити пожежі.
2. Не підпалюй волокно чи пряжу на учнівській парті, у руках.
3. Me вдихай диму.
4. Визначаючи ткацькі переплетіння, обережно користуйся голкою.
5. Після закінчення роботи прибери свое робоче місце.
Лабораторно-практична робота
ДОСЛІДЖЕННЯ НАТУРАЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ ТВАРИННОГО ПОХОДЖЕННЯ, ВИЗНАЧЕННЯ ЇХНІХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ОРГАНОЛЕПТИЧНИМ МЕТОДОМ
Послідовність виконання роботи
1. Визнач блиск, колір, ступінь звивистості кожного волокна.
2. Зімни волокна пальцями та опити зминальність.
3. Опиши характерні особливості горіння і запаху.
4. Визнач рівень гігроскопічності тканини. Зазнач проміжок часу, за який крапля води на поверхні тканини повністю поглинеться волокном.
5. Звіт склади у вигляді таблиці.
6. Роботу виконуй із дотриманням правил безпечної праці.
ЗАПИТАННЯ ТА ЗАВДАННЯ ДЛЯ ПОВТОРЕННЯ
1. Чим відрізняється шерстяна нитка від шовкової?
2. Чому шовкові тканини міцніші за шерстяні?
3. З якої тканини краще шити літній одяг, а з якої -зимовий?
4. Склади, скориставшись словами для довідок, характеристики:
а) шерстяних тканин;
б) шовкових тканин.
5. Запиши в зошит приклади виробів, які шиють із шерстяних тканин, а які - з шовкових.
6. Назви операції первинної обробки волокон шерсті.
7. Пригадай, що називають шовком-сирцем.
8. Встанови відповідність нумерації та назви операції, використовуючи нові знання.
9. Чи впливають властивості волокон на властивості тканин, які з них виготовляються? 10. Які властивості (механічні, гігієнічні, технологічні, оптичні) мають шерстяні (шовкові) тканини?
ТВОРЧЕ ЗАВДАННЯ НА ВЛАСНИЙ ВИБІР
Склади й оформи колекцію тканин та Інших текстильних виробів за такими темами:
«Різновиди тканин за видами волокон»;
«Різновиди тканин за призначенням» і т. ін. 
Добери або намалюй ілюстрації до теми: «Вовняні та шовкові тканини». 
Підготуй цікаві повідомлення з цієї теми. 
Добери загадки, прислів'я, приказки про тканини.
З натуральною вовною дуже приємно працювати, бо вона тепла, м'яка, різнобарвна. Не дивно, що вона посіла чільне місце серед матеріалів для хобі. Пропонуємо тобі ознайомитися з технікою валяння та перевірити здатність шерсті звалюватися.
Валяння - це особлива техніка рукоділля, у процесі якої з вовни для валяння створюється малюнок на тканині або повсті, об'ємні іграшки, панно, декоративні елементи, предмети одягу або аксесуари. Розрізняють два види валяння вовни - сухе і мокре.
Виготовлення намиста у техніці мокрого валяння
Багато дизайнерів із валяної кольорової вовни творять дива. А їх валяні прикраси захоплюють і викликають бажання наслідувати. Пропонуємо зробити чудове намисто в техніці мокрого валяння. Під час роботи ти зможеш перевірити властивість вовни звалюватися. Нанизавши намистини на шовкову нитку або стрічку, перевіриш її міцність.
1 Візьми трішки вовни, за об'ємом у два рази більше, ніж розмір майбутньої намистини.
2 Змотай вовну в тугу кульку, загортаючи краї всередину.
З Після повного формування вовняної кульки змочи її у теплому мильному розчині, не випускаючи з рук, щоб не розмоталася. Розчин приготуй зі звичайного або рідкого мила, засобу для миття посуду.
4 Надавай форму акуратно, у напрямку змотування кульки. Якщо кулька вже достатньо туга, занур її у мильний розчин і чекай, доки волокно не почне поглинати воду. Далі розпочинай катати її обома руками (так само, як робиш кульку з тіс-та).
5 Якщо волокно все ще поглинає воду, збільши тиск, інакше кулька матиме нерівності і складки, яких потім позбутися буде дуже важко. Якщо складки таки з'явилися на початковому етапі, занур кульку в мильний розчин і залиш її там протягом кількох секунд - волокно має розрівнятися. Якщо це не допомогло, покрий кульку невеликою кількістю сухого волокна і повтори процес. Відчувши, що кулька стає меншою і твердішою, поступово збільшуй тиск, катай до того часу, доки не отримаєш круглу кульку потрібної щільності.
6 Виготовлену кульку промий чистою водою. У рані втрати форми покатай її акуратно що між долонями. У процесі катання (за потреби й бажання) кульці можеш надати різної форми. Після отримання бажаної форми кульку добре прополощи від мила та висуши.
7 Виготовлені кульки нанижи на шовкову нитку.
Такі намистини можеш робити будь-яких розмірів і кольорів. Вони цікаво виглядатимуть у виробах упереміш з дерев'яними та керамічними намистинами.

ГДЗ 7 клас алгебра, геометрія, українська мова
Підручники 7 клас хімія, біологія, фізика