укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 19 » § 1. Що вивчає географія материків і океанів
10:46
§ 1. Що вивчає географія материків і океанів

§ 1. Що вивчає географія материків і океанів

Як ви гадаєте, що є спільного, а що відмінного між географією, біологією, фізикою, екологією?
Пригадайте загальні особливості географічної оболонки як об'єкта вивчення сучасної географії.
Поясніть, що ми називаємо «природним комплексом» та назвіть природні компоненти, з яких він складається.
Що вивчає географія материків і океанів? Вивчаючи у 6-му класі курс «Загальна географія», Ви дізналися про загальні особливості географічної оболонки Землі, досліджували будову і взаємозв'язки літосфери, гідросфери, атмосфери та біосфери. Крім того, ознайомилися з розміщенням та кількістю населення нашої планети, що живе у різних країнах світу
Наразі, якщо Ви будете допитливими й старанними, то дізнаєтеся, коли і ким були відкриті материки й океани та хто їх досліджував. Ви зрозумієте, як формувалися геологічна будова та рельєф материків і океанів; чим обумовлені їх кліматичні умови та унікальність рослинного і тваринного світу. До того ж, ознайомлення з особливостями расового й національного складу населення материків і островів Землі допоможе зробити значний крок уперед у вашій географічній освіченості та компетентності.
Об'єктом вивчення будь-якої науки є частина навколишнього світу, що потребує пізнання й дослідження. Тож об'єктом вивчення географії материків і океанів є природа та екологічні проблеми материків і океанів, населення й держави материків Землі.
Варто зазначити, що материки і океани - цс окремі регіони Землі. Тому географію материків і океанів називають регіональною географією.
Значення географічних знань про материки і океани. Людина - єдина свідома істота на земній кулі. Кожному жителю Землі небайдуже, якою вона буде завтра. Значною мірою цс залежить від географічної обізнаності, досвіду пошуку географічної інформації та застосування знань і вмінь, тобто компетентності з географії материків і океанів. Така компетентність потрібна кожній людині задля того, щоб назавжди усвідомити свій нерозривний зв'язок з природою, який не можна порушувати невиправданим впливом та надмірним вторгненням. Розуміння того, як господарська діяльність може зашкодити природним скарбам материків і океанів, забезпечують раціональне використання природних багатств нашої планети та своєї Батьківщини.
Джерела та методи вивчення й дослідження материків і океанів. Якими ж методами користуються географи для дослідження материків і океанів Землі? Це - картографічний метод, який є одним з основних у географії; історичний та математичний методи, що властиві більшості наук. Одним з найсучасніших методів є дистанційне дослідження поверхні планети: зображення поверхні можна отримати шляхом аерофотознімання, що здійснюється з літаків, або космічного знімання зі штучних супутників Землі. Космічні знімки дають змогу одночасно охопити великі ділянки водного простору чи суходолу (мал. 1). Такі способи дослідження поверхні нашої планети є найточнішими.
Отже, щоб детально проаналізувати територію материка чи акваторію океану, найкраще мати космічні знімки. їх можна використати для оцінювання погодних умов, стану льодовиків, лісів тощо.
Що ви бачите на мал. 1? Яким чином можна використати інформацію, побачену на знімку?
Пригадайте, якими джерелами географічних знань Ви користувалися при вивченні географії у 6 класі? До джерел вивчення й дослідження материків і океанів належать різноманітні друковані видання: географічні карти, атласи, підручники, словники, енциклопедії, журнали, газети, фотознімки. На сьогодні значного поширення набули електронні джерела географічної інформації. До них належать електронні атласи, підручники, посібники, довідники, відео- та аудіоматеріали на сучасних магнітних носіях. Вони містять як пізнавальну, так і навчальну інформацію з географії. Особливих успіхів у поширенні географічних знань досягнуто завдяки Інтернету. На різноманітних сайтах викладено чимало статей та географічних фактів, які допомагають у дослідницькій роботі не лише школярам і студентам, а й учителям і навіть ученим.
Україна, як космічна держава, бере участь у дослідженні поверхні Землі за допомогою супутників. Отримані дані використовуються для вивчення погоди, запобігання стихійних явищ та створення сучасних географічних карт.
1. Географію материків і океанів називають регіональною географією, оскільки вона вивчає окремі регіони Землі.
2. Об'єктом вивчення географії материків і океанів є:
- природа та екологічні проблеми материків і океанів,
- населення й держави материків Землі.
3. Джерелами вивчення й дослідження материків і океанів є:
- космічні знімки;
- друковані видання: географічні карти, атласи, підручники, словники, енциклопедії, журнали, газети, фотознімки;
- атласи, підручники, посібники, довідники, відео-та аудіоматеріали в електронному вигляді;
- різноманітні сайти Інтернету.
1. Поясніть значення терміна «об'єкт вивчення географії материків і океанів».
2. Який об'єкт вивчення географії материків і океанів?
3. Чому географію материків і океанів називають регіональною?
4. Які джерела вивчення й дослідження географії материків і океанів є найсучаснішими? Чому?
5. Як скористатися Інтернетом для вивчення й дослідження материків і океанів?
На початку XXI ст. людям відомі усі куточки материків, проте існує потреба їх вивчення й дослідження. Що спричиняє зміни у природі материків? Чому ці зміни потрібно вивчати?

Підручники 7 клас за новою програмою з географіі, трудового навчання, музичного мистецтва, інформатики
Відповіді ГДЗ для 7 класу з  геометріі, української мови, біології, алгебри