укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 21 » § 20. Екологічні символи
16:35
§ 20. Екологічні символи

§ 20. Екологічні символи

Збереження свого здоров'я та здоров'я нащадків - одне з пріоритетних завдань, що стоять перед кожною людиною. Заклопотаність цією найважливішою проблемою досягла такого рівня, що для її вирішення необхідно вийти за рамки охорони здоров'я й об'єднувати зусилля багатьох інститутів громадянського суспільства. Здоров'я нації - це, перш за все, здоровий спосіб життя, безпека життєдіяльності, фізичне і духовне вдосконалення. У розвинених європейських країнах люди вже усвідомили, що запорукою здоров'я та сприятливого середовища життєдіяльності є чисте навколишнє середовище й екологічна безпека продукції. Споживач намагається сприяти покращенню середовища проживання через вибір продукції, виробництво якої завдає мінімальної шкоди довкіллю, а виробник продукції прагне до підвищення рівня екологічної безпеки свого виробництва. Саме для того, щоб проінформувати споживача щодо безпеки виробництва продукції, розроблено її екологічне маркування, яке надає інформацію про екологічну чистоту товару або його безпеку для навколишнього середовища. Хоча напрям добровільної сертифікації запозичений з Європи, в Україні таке маркування набуло здебільшого нормативного характеру. Держстандартом України прийняті і введені в дію нормативні документи, які повністю відповідають вимогам міжнародних стандартів системи екологічного менеджменту.
Український знак екологічного маркування «Екологічно чисто та безпечно» (мал. 186 а) включено до міжнародного реєстру Глобальної Мережі Екологічного маркування - Global Ecolabelling Network - і визнано 35 країнами світу, в тому числі, Європейським співтовариствомі. Таке визнання є найважливішим фактором підвищення конкурентоспроможності продукції українських виробників на світовому ринку та основним критерієм вибору з боку споживача. Окрім належних якісних характеристик маркованої продукції, цей знак свідчить про відповідність критеріям екологічності протягом усього життєвого циклу продукції: від заготівлі сировини до утилізації, а також дійсно гарантує споживачеві екологічну якість.
Розглянемо приклади відомих еко-символів маркування:
1. «Екологічний продукт» (мал. 186 б) - знак єдиного екологічного маркування відповідно до вимог ЄС. Цей знак свідчить про екологічність продукту і ставиться на упаковці в двох кольорах. Він не поширюється на харчові продукти і ліки. Ним маркуються товари, віднесені до небезпечних, які використовуються при дотриманні обмежувальних умов або у допустимих межах.
2. Знак «Білий лебідь» - екологічний сертифікаційний символ, введений чотирма скандинавськими країнами (Швецією, Норвегією, Фінляндією та Ісландією) у 1990 р. (мал. 186 в). Означає, що товар відповідає скандинавським екологічним вимогам.
3. «Блакитний ангел» (Німеччина) надається тільки тим продуктам, які відповідають жорстким критеріям захисту навколишнього середовища (мал. 186 г).
4. «Екологічний вибір» (Канада) (мал. 186 ґ). Цим знаком маркується продукція і послуги, які дають можливість економити енергію і матеріали, а також мінімізувати кількість шкідливих викидів.
5. «Листок життя» - російська програма екологічного маркування (мал. 186 д).
6. Шведський екологічний символ, що зустрічається на харчових продуктах (жал. 186 є), видається Шведським Товариством Контролю Сільгосппродукції. Позначає товари, вирощені без застосування хімічних добрив і пестицидів.
7. Логотип «Чесна торгівля» застосовується в основному для «колоніальних» товарів, тобто масових сільськогосподарських продуктів, вироблених в країнах, що розвиваються, для споживання в багатих економіках Заходу (мал. 186 є).
8. «Екологічний вибір» (Швеція) (мал. 186 ж) - еко-лейбл, ліцензія на використання якого видається Шведським Товариством Захисту Природи тим товарам і виробникам, які задовольняють вимоги екологічних стандартів. Це може означати дотримання екологічних норм в товарах у процесі виробництва або утилізації, відсутність шкідливих речовин у товарах.
Слід зазначити, що на практиці існують інші види екомарку-вання, наприклад, заклики дбайливо ставитися до навколишнього природного середовища в цілому та його окремих об'єктів і т. п. Носіями виробничого маркування можуть бути етикетки, вкладиші, ярлики, бирки, контрольні стрічки, клейма, штампи.
Уперше використання екологічного маркування було рекомендовано на Світовому саміті в Ріо-де-Жанейро в 1992 p., а його впровадження підтримано всіма впливовими міжнародними організаціями, такими як ООН, Світова організація торгівлі, а також Європейським Союзом.
Поняття безпеки життєдіяльності як складової здоров'я людини трактується досить широко і включає в себе, в тому числі, безпеку тієї продукції, яку ми вживаємо в повсякденному житті.
На жаль, дуже часто нешкідливі, на перший погляд, товари в яскравій упаковці містять у собі загрозу нашому здоров'ю. Тому варто скористатися вже набутими знаннями та звертати увагу на застережливі знаки, які містяться на етикетках товарів.
Стандарт якості та безпеки
Дослідження сучасних товарів показують, що велика кількість неякісних товарів потрапляє на ринок збуту та несе загрозу як здоров'ю, так і життю споживачів. Щоб запобігти попаданню неяскісних товарів до споживачів, ще в 1996 р. указом Президента України від 24 травня за № 375/96 було затверджено Положення про Державний комітет України по стандартизації, метрології та сертифікації. Відповідно до цього положення Держстандарт України є єдиним національним органом із стандартизації, метрології та сертифікації, що здійснює державну політику в сфері стандартизації, метрології, акредитації органів та випробувальних лабораторій із сертифікації. До стандартів належать: державний стандарт, галузевий стандарт, технічні умови й інші нормативні документи, затверджені відповідним органом, у яких вказуються загальні принципи або характеристики щодо визначених об'єктів стандартизації або технічні вимоги, яким повинна відповідати конкретна продукція. 
Державні стандарти України (ДТСУ) - це стандарти, розроблені відповідно до чинного законодавства України, що встановлюють для загального і багаторазового застосування правила, загальні принципи або характеристики, які стосуються діяльності чи її результатів, розроблені та затверджені уповноваженим органом.
Держстандарт України відповідно до покладених на нього зобов'язань виконує такі функції:
• організовує проведення експертизи та погоджує проекти державних органів з питань стандартизації, метрології, акредитації та сертифікації;
• організовує розробку та функціонування державних систем;
• забезпечує проведення державних випробувань, державної перевірки та метрологічної атестації засобів вимірювань;
• проводить державний метрологічний нагляд за кількістю фасованого товару в упаковках;
• забезпечує ведення державних реєстрів засобів вимірювань, допущених до застосування, стандартних зразків речовин і матеріалів, таблиць стандартних довідкових даних про фізичні константи та властивості речовин і матеріалів системи державних одиниць фізичних величин;
• виконує роботи з удосконалення систем забезпечення єдності та достовірності вимірювань, створення, збереження і підтримання на сучасному рівні еталонної бази держави.
Держстандарт України має право застосовувати згідно з чинним законодавством штрафи до підприємств, установ, організацій і громадян-суб'єктів підприємницької діяльності (за винятком галузі будівництва, сфери торгівлі, громадського харчування і послуг) у разі порушення ними стандартів, норм і правил під час розробки, випуску та реалізації продукції.
Державні стандарти України містять обов'язкові та рекомендовані вимоги. До обов'язкових вимог належать такі:
• вимоги, що забезпечують безпеку продукції для життя, здоров'я і майна громадян, її сумісність і взаємозамінність, охорону навколишнього природного середовища і вимоги до методів випробувань цих показників;
• вимоги техніки безпеки і гігієни праці з посиланням на відповідні санітарні норми і правила;
• метрологічні норми, правила, вимоги та положення, що забезпечують достовірність і єдність вимірювань;
• положення, що забезпечують технічну єдність під час розробки, виготовлення, експлуатації (застосування) продукції;
• поняття і терміни, які використовуються в сфері поводження з відходами, вимоги до класифікації відходів та їх паспортизації;
• способи визначення складу відходів та їх небезпечності, методи контролю за станом об'єктів поводження з відходами, вимоги щодо безпечного для довкілля та здоров'я людини поводження з відходами, а також вимоги щодо відходів як вторинної сировини.
Обов'язкові вимоги державних стандартів підлягають безумовному виконанню органами державної виконавчої влади, всіма підприємствами, їх об'єднаннями, установами, організаціями та громадянами-підприємцями, на діяльність яких поширюється дія стандартів.
Державні стандарти України затверджуються центральним органом виконавчої влади з питань технічного регулювання. Відповідно до встановлених стандартів кожен товар, який потрапляє на ринок збуту, повинен мати сертифікат якості.

Підручники 7 клас за новою програмою 2015 року з німецької мови, біології, хімії
Відповіді ГДЗ для 7 класу з  геометрії, української мови, географії