укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 15 » § 20. Клас Променепері риби
12:40
§ 20. Клас Променепері риби

§ 20. Клас Променепері риби

1. Найчисленніший клас хребетних
До иромененерих риб належить приблизно 27 тисяч нидів, які населяють майже всі водойми нашої планети. Деякі їх представники, що живуть у водах України, наведені в таблиці 6". До речі, на малюнку 109 показані саме променепері.
2. Особливості променеперих риб
Тіло типових променеперих укрите дрібною кістковою лускою - тонкими пластинками, що накладаються одна на одну (мал. 116). Луски та шкіра вкриті слизом, який виділяють шкірні залози риб. Він захищає шкіру від бактерій, робить її слизькою та зменшує тертя об воду при плаванні.
Із чим пов'язана наявність кілець на лусці риби? Річні кільця виникають на лусці тому, що в різні сезони року риба росте з різною швидкістю. Улітку, коли корму вдосталь, риба росте швидко, і на лусці лишається широка світла смужка. Узимку їжі мало, риба майже не росте - смуга вузька й темна. За цими смужками можна визначити вік риби. Розмір луски залежить від розміру риби - отже, за лускою можна визначити також швидкість росту риби (мал. 116).
Більшість кісткових риб має торпедоподібну, сплющену з боків форму тіла. Риби, що живуть у товщі води, зазвичай зверху темні, а знизу світлі. Це пояснюється тим, що, коли поглянути зверху, глибина води здається темною, а поверхня знизу - світлою. В обох випадках риба є непомітною для можливих хижаків і жертв.
Із боків голови риби розташовані зябра, прикриті спільною зябровою кришкою. Ця кришка не тільки захищає зябра, а й допомагає прокачувати крізь них воду (мал. 117).
У багатьох представників кісткових риб над органами травлення міститься плавальний міхур, заповнений газом. Цей орган розвивається як випин стінки стравоходу. Якби не плавальний міхур, тіло риб було б важчим від води, і їм доводилося б докладати багато зусиль, щоб не опуститися на дно. Завдяки цьому міхуру риби в товщі води перебувають у невагомості.
Вам відомо, що ироменеиері риби є морські та прісноводні. Водночас багато видів риб може переходити з морської води до прісної для розмноження (у променепе-рих риб його називають нерестом). Такі риби дістали назву прохідні. З моря в річки переходить багато представників рядів Осетронодібні й Лососеподібні (мал. 118). З річок у море виходять на нерест річкові вугрі (див. табл. 6).
3. Рибальство
Сучасна людина перейшла від пошуку їжі в природі до її вирощування (наприклад, від полювання до тваринництва). Однак у рибальстві дотепер використовують диких тварин. Навіть рибні господарства зазвичай лише створюють умови для розмноження диких риб. Наприклад, одержавши молодь осетрових, рибзаводи випускають її в природні водойми. У відносинах між людиною та рибами змінилися хіба що знаряддя лову. З появою гігантських рибальських траулерів (мал. 119) людина може винищити всі промислові види риб!
Запам'ятайте: ловля риб під час нересту заборонена й карається законом, бо губить і риб, і їхнє потомство. Електровудка (браконьєрське знаряддя лову) знищує всіх водних тварин електрошоком. Не беріть участь у знищенні риб!
Променепері риби вкриті тонкою кістковою лускою. За річними кільцями на лусці можна визначити вік риби. їхні зябра прикриті зябровою кришкою. Більшість із них має плавальний міхур. Прохідні риби переходять на нерест із моря до річок або навпаки.
Зяброва кришка; плавальний міхур; прохідні риби; нерест.
1. Для чого тіло риб укрите слизом?
2. Про що можна дізнатись, вивчаючи луску риб різного віку з однієї водойми?
3. Висловіть припущення, як поводитимуться променепері риби, втративши плавальний міхур. Поясніть ваші міркування.
4. Порівняйте риб, зображених на малюнку 120: форель (ряд Лососе-подібні), піскаря (ряд Коропоподібні) та річкового окуня (ряд Окуне-подібні). Чим відрізняється склад і розташування їхніх плавців? Які ще відмінності в зовнішній будові цих риб ви вважаєте важливими?
5*. Наведіть приклади характерних для вашої місцевості риб.
Акваріум у домі
Утримання вдома риб - одне з найпоширеніших людських захоплень. На відміну від собак і котів, які живуть у тому самому середовищі, що і їхні хазяї, риби живуть в особливій штучній екосистемі - акваріумі. Заводячи акваріум з рибами, ви берете на себе серйозну відповідальність. Чи впевнені ви, що будете регулярно доглядати за своїми годованцями, а не покинете їх напризволяще, удосталь натішившись ними? Не забувайте: краса акваріума залежить передусім не від рідкісних риб, рослинтадорогоїдопоміжноїтехніки, авідтого, наскільки дбайливо за ним доглядають. Перш ніж придбати акваріум, ознайомтеся зі спеціальною літературою, порадьтеся з досвідченими людьми.
Найнебезпечніша риба України
Деякі з придонних риб небезпечні для людини, і це не тільки морський кіт (таблиця 5). Найнебезпечнішою рибою України є морський дракончик (мал. 121), що належить до ряду Окунеподібні. Він трапляється на піщаному та мулистому мілководді Чорного моря. Дракончик сягає 40 см завдовжки, його характерна ознака - чорний колір першого спинного плавця. Якщо наступити на цю рибу, що заховалася в мулі, можна отримати укол її отруйних шипів. Такий укол спричиняє дуже сильний біль і навіть може бути смертельним.
З води у повітря
Летючі риби, що живуть біля поверхні води в усіх тропічних морях, здатні ненадовго злітати (мал. 122). У разі нападу хижака вони розганяються за допомогою могутнього хвостового плавця (швидкість руху на поверхні досягає 65 км/год) і підіймаються в повітря, використовуючи свої величезні грудні плавці як крила літака! Звичайна для них дальність польоту - кілька десятків метрів, але іноді вони пролітають до 400 м.

ГДЗ відповіді ГДЗ 7 клас з української літератури
Підручники 7 клас за програмою 2015 року з музичного мистецтва