укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 19 » § 20. Рослинний та тваринний світ Австралії
12:19
§ 20. Рослинний та тваринний світ Австралії

§ 20. Рослинний та тваринний світ Австралії

Що вам відомо про рослини і тварин Австралії?
Органічний світ. Рослинність. Через сухість клімату рослинність на
більшій частині Австралії досить мізерна, але дуже своєрідна. Близько 75% видів рослин більше ніде на Землі не зустрічаються, тобто вони є ендеміками. В Австралії є такі ж рослини, як і в Південній Америці та на півдні Африки. Це свідчить про тс, що сотні мільйонів років між ними існував сухопутний зв'язок.
Найбільш поширеними на материку рослинами є евкаліпт і акація. Тут налічується 600 видів евкаліптів. Серед них є евкаліпти-гіганти і евкаліпти -чагарники. Листя у евкаліптів зазвичай стоїть ребром до сонячного світла, тому крона у них маленька, а тіні вони зовсім не дають. Евкаліпти часто утворюють групи з іншими рослинами. Такі гаї є дуже світлими.
На материку нараховується близько 280 видів акацій. Крім них на території Австралії дуже багато культурних рослин, у тому числі з екзотичними плодами.
Невисокі акацієві та евкаліптові рослини утворюють чагарники, які називають скребани. Вони зустрічаються у різних природних зонах материка.
Тваринний світ. Фауна Австралії надзвичайно своєрідна. Це пояснюється тим, що Австралія і навколишні острови материкового походження давно відокремилися від інших материків. Лише тут зустрічаються найпримітивніші ссавці - єхидна та качкодзьоб. їхні малята вилуплюються з яєць, а годуються молоком матері.
В Австралії багато сумчастих тварин. Сумка - цс своєрідна складка шкіри на животі, в якій самки доношують своїх малят, доки вони не підростуть. Представниками сумчастих є різні види кенгуру, вомбат, опосум, коала, сумчастий кріт, сумчаста миша тощо. Коала веде малорухливий спосіб життя в евкаліптових лісах. За свій вигляд він став найулюбленішою твариною австралійських дітей. З інших ссавців в Австралії поширені кажани та дика собака динго - здичавілий нащадок собак, завезених тисячі років тому.
Великою різноманітністю вирізняються представники класу птахів: страус ему, лірохвіст, райські птахи, сміттєві кури. Якщо страус ему та лірохвіст цікаві своїм зовнішнім виглядом, то сміттєві кури - поведінкою.
Користуючись додатковими джерелами географічної інформації з'ясуйте особливості поведінки і розмноження сміттєвих курей.
На південному заході Австралії зустрічаються чорні лебеді, а в Тасманії - пінгвіни. Є на материку крокодили, багато ящірок та отруйних змій. Риба з подвійним диханням - цератод, у вологий сезон живе у воді, а в сухий -заривається в мул. Багато в Австралії і комах: москітів, павуків, скорпіонів .
Уся домашня худоба в Австралію свого часу була завезена з Європи. Багато домашніх тварин здичавіли і тепер завдають шкоди сільському господарству. Цс передусім стосується диких кролів, які знищують посіви та пасовища.
Природні зони. Зона тропічних пустель та напівпустель займає західну та центральну частини материка, тобто більш ніж половину його площі. Сірі та червоно-бурі піщані грунти пустель малородючі. Рослинність дуже бідна: жорстка колюча трава спініфекс, трава мітчела, пустельний дуб казуарина, невисокі акацієві та евкаліптові скреби. Тварин тут теж небагато. Проте можна зустріти багато плазунів, кролів, собак динго. Кидаються в око чисельні термітники, які є частиною пустельних ландшафтів.
На півночі, сході і південному заході зону пустель та напівпустель оточують савани та рідколісся на червоних та червоно-бурих грунтах. На південному заході переважає субтропічна жорстколиста вічнозелена рослинність На південному сході ростуть сухі евкаліптові ліси на коричневих ґрунтах.
На сході материка на схилах гір ростуть вологі та перемінно-вологі тропічні ліси на червоно-жовтих фералітних ґрунтах та опідзолених червоноземах. Рослинність тут доволі багата і різноманітна. У вологих лісах можна побачити евкаліпти, пандануси, пальми, фікуси, бамбук, деревовидні папороті тощо.
У цих лісах живуть коали, опосуми, деревні кенгуру. Є й водні тварини: качкодзьоб, крокодили та черепахи.
Підготуйте розповідь про одну із зображених тварин.
Зміни природи материка людиною. Зміни природи Австралії почалися з появою на материку переселенців. На місці вирубаних лісів з'явилися поля. Характерною ознакою стали пасовища. У саванах і напівпустелях через надмірне випасання овець почала зникати рослинність, яка закріплювала піски. Це призвело до розвіювання пісків і перетворення пасовищ на безплідні землі.
Ще однією екологічною бідою материка стало завезення переселенцями рослин і тварин з інших материків. Природні умови Австралії виявились сприятливими для численних свійських та диких тварин. Натомість кількість ендемічних рослин і тварин почата катастрофічно зменшуватися. Серед тварин, які були винищені, єдиний ендемічний хижак материка -сумчастий вовк.
Особливо тяжкими стали наслідки завезення у середині XIX ст. кролів. У 1925 р. їхня кількість вже становила близько одного мільярда. Кролі рили нори на полях, пошкоджували плодові дерева, знищували посіви і поїдали траву, позбавляючи корму не лише овець, а й диких травоїдних тварин. Ніякі способи боротьби зі збільшенням їхньої кількості не давали бажаного результату, доки не була застосована біологічна зброя - в лабораторіях вивели комарів, заражених смертельним для кролів вірусом. Цс значно скоротило їх кількість, проте до кінця проблему не розв'язало. Тому в Австралії було прийнято закони, що забороняють увезення рослин і тварин з інших материків та обмежують вивіз місцевих.
Флора і фауна Австралії охороняється в національних парках та заповідниках, які займають 20% території материка.
До Списку світової спадщини ЮНЕСКО належать: Будинок Королівської виставки та Карлтонські сади у місті Мельбурні та Сіднейський оперний театр. Крім того до цього Списку входять 11 природних об'єктів та 4 об'єкти змішаного типу. Найбільш відомі серед них: Великий Бар'єрний риф, Національний парк Какаду, острови Лорд-Гау, Національний парк Улуру-Ката Тьюта, острів Маккуорі та інші.
Висновки
1. Флора і фауна Австралії багата на ендемічні види.
2. Зона тропічних пустель займає більшу частину материка.
3. Рослинний і тваринний світ материка потерпає від завезених переселенцями рослин і тварин.
4. Охороні природи в Австралії приділяється багато уваги на державному рівні.
1. Які ендемічні види рослин та тварин Австралії ви знаєте?
2. Як пристосувалися деякі домашні тварини до умов австралійського материка?
3. Розкажіть про природні зони Австралії.
4. Позначте на контурній карті природні зони материка.
Нанесення об'єктів географічної номенклатури материка на контурну карту
Нанести на контурну карту Австралії пустелі: Велику Піщану, Велику пустелю Вікторія.
Виявлення причин формування ендемічних та реліктових видів тварин та рослин Австралії
1. Користуючись геохронологічною таблицею з'ясуйте коли і внаслідок яких геологічних подій сформувався ізольований материк Австралія.
2. За допомогою додаткових джерел географічних знань виявіть умови формування рослинного та тваринного світу Австралії
3. Дослідіть особливості відкриття й освоєння материка як чинники, що вплинули на формування сучасного видового складу ендемічних та реліктових рослин і тварин материка.

Підручники 7 клас за новою програмою з географіі, трудового навчання, музичного мистецтва
Відповіді ГДЗ для 7 класу з  геометріі, української мови, біології