укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 19 » § 21. Австралія - країна-материк
12:22
§ 21. Австралія - країна-материк

§ 21. Австралія - країна-материк

Пригадайте, як відбувалося освоєння Австралії.
Що Вам відомо про корінних мешканців цього материка?
Населення. Кількість населення материка становить 23, 5 млн осіб.
За складом населення Австралії поділяється на корінне та прийшле. Корінне населення -це австралійці-аборигени з темно-коричневим кольором шкіри, хвилястим чорним волоссям. Вони становлять лише 1% населення.
До появи європейців на материку мешкало близько 650 племен аборигенів, які розмовляли 200 місцевими мовами. Вони мали багату культуру -систему міфів, які пояснювали утворення світу, наскельний живопис, ритуальні маски, пісні та танці. Дотепер більшість тубільців веде напівкочовий спосіб життя. Вони мешкають на територіях з найменш сприятливими для життя природними умовами, займаються збиранням і мисливством.
Щодо прийшлого населення, то в ньому переважають нащадки європейців. Англо-австралійці, які говорять англійською мовою, становлять близько 80% усього населення. Однак є представники й інших народів: ірландці, поляки, індуси та ін.
До якої раси належать аборигени материка?
Австралійський Союз - єдина держава, що займає увесь материк, о. Тасманію та низку дрібних островів. Природні багатства країни та особливості економічного розвитку сприяли тому, що Австралійський Союз став високорозвинсною країною. 
Вона складається з шести штатів. Найбільш заселені східні та південні штати. У містах проживає 85% населення країни.
Велике значення має сільське господарство. На пасовищах - які огороджені, щоб туди не потрапили інші тварини, - цілий рік пасуться отари овець та великої рогатої худоби. Австралія входить у першу п'ятірку країн світу за врожаями
пшениці і посідає перше місце за поголів ям овець.
Австралія належить до 10 економічно найрозвиненіших країн світу.
Її промислове виробництво та сільське господарство є зразком для багатьох країн. В Австралії добувають різноманітні руди кольорових металів: золото, срібло, платину. Країна - один зі світових лідерів за виплавкою алюмінію, виробництвом вовни, м'яса. Останнім часом стрімко розвиваються машинобудівна та хімічна галузі промисловості.
На території Австралійського Союзу дуже багато природних пам'яток, цікавих об'єктів туризму. У долині озера Ейр прокладено найшвидкісніший у світі автодром. Австралійський Союз - космічна країна, має свої космодроми. У цій галузі вона тісно співпрацює із США, Японією, Україною, Китаєм.
Найбільші міста: Сідней, Мельбурн, Аделаїда. Столиця держави -Канберра.
Австралія та Україна. Австралію віддаляють від України тисячі кілометрів. Різниця у часі між Києвом та Канберрою становить 8 годин, та й розташовані вони у різних півкулях. Незважаючи на це, Зелений континент постійно цікавить багатьох українських учених, дослідників, сюди переселилося чимало українських емігрантів, нащадки яких тепер живуть на території Австралійського Союзу.
Українські корені мав всесвітньо відомий географ та етнограф Микола Миколайович Миклухо-Маклай. Він вивчав корінне населення Південно-Східної Азії, Австралії та Океанії. Цей учений прожив на північно-східному узбережжі о. Нова Ґвінея два з половиною роки, цю територію тепер називають Берегом Маклая. Там він уперше описав папуасів як антропологічний тип. У своїх працях відстоював рівність, видову єдність та біологічну рівноцінність людських рас. Багату на ендемічні види фауну Австралії вивчав український учений біолог Сергій Якович Парамонов, який став громадянином Австралійського Союзу. Головним об'єктом його досліджень були комахи. Нині на території Австралії є близько 44 тис. українців, які живуть в основному на сході материка. Видаються українські газети та журнали. Діють українські програми в університетах, зокрема у відомих далеко за межами материка Мельбурнському ім. Монаша та Сіднейському університетах. В окремих штатах Австралійського Союзу українська мова є офіційною поряд з англійською.
Багато українців здійснили вагомий внесок у розвиток науки та господарства Австралії. Серед них механік Павло Шулежко, психолог Ольга Качан та спеціалісти з цифрових технологій Григорій Мессель та Ігор Гавришкович. Зокрема, Григорій Мессель, професор університету міста Аделаїда, 1954 р. сконструював перший на материку комп'ютер! Україна та Австралійський Союз підтримують дружні відносини. Країни розвивають торговельні зв'язки, співпрацюють у науковій сфері, зокрема у вивченні космічного простору.
1. Населення Австралії складається із нащадків переселенців з Європи та місцевих аборигенів.
2. Австралійський Союз - єдина країна-материк.
3. Австралійський Союз входить до 10 найрозвиненіших країн світу.
1. Розкажіть про корінне населення Австралії?
2. Яка кількість, густота та расовий і національний склад сучасного населення материка?
3. Схарактеризуйте господарство Австралійського Союзу.
4. Знайдіть на карті найбільші міста Австралії та поясніть, де саме вони зосереджені і чому?
В Австралії мешкає доволі велика кількість українців, виявіть райони проживання українців в Австралії.
Австралійський Союз має багато економічних рекордів. Країна займає перше місце в світі за видобутком та експортом алюмінієвих руд, перше місце за експортом залізних руд, перше місце за настригом вовни.
Нанесення об'єктів географічної номенклатури материка на контурну карту
Нанести на контурну карту Австралії держави: Австралію, Нову Зеландію та їх столиці

Підручники 7 клас за новою програмою з географіі, трудового навчання
Відповіді ГДЗ для 7 класу з  геометріі, української мови