укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 13 » § 21. Оздоблювальні матеріали та прийоми оздоблення
12:22
§ 21. Оздоблювальні матеріали та прийоми оздоблення

§ 21. Оздоблювальні матеріали та прийоми оздоблення

Опорні поняття: лак, види основ для виготовлення лаків, фарби, емалі, напівпрозоре покриття, усунення причин неякісного лакофарбового покриття, догляд за виробами з дерева.
Лаки - це розчини природних або синтетичних смол у різних розчинниках.
За типом розчинників розрізняютьспиртові і масляні лаки. Перші являють собою розчин смоли в спирті (КФ-274, МФ-15, ГФ-13, МА-22), другі - воліфі(БТ-100, БТ-99.БТ-177 та ін.).
Переваги лаків порівняно з фарбами полягають в утворенні блискучіших поверхонь та прискоренні процесу сушіння. Плівки лаків, виготовлених на основі штучних смол, витримують високі температури, вплив лугів І кислот.
Зараз лакофарбові покриття використовують не тільки для декоративних, але і для захисних цілей - вони захищають матеріал від впливів навколишнього середовища.
Алкідні лаки виготовляються на основі алкідних смол. Вони утворюють майже прозорі і дуже міцні плівки (з високою стійкістю до механічних впливів). їх застосовують і для зовнішніх робіт. У виробництві такого типу лаків використовуються рослинні олії, тому алкідні лаки плутають Із масляними.
Різновидом алкідних лаків є алкідно-карбомідние. їх головна відмінність в тому, що при нормальній температурі вони не висихають без спеціальних затверджувачів. Для того щоб висушити такий лак, застосовується або гаряче сушіння (80-120 С), або спеціальні речовини, що вводяться до складу лаку. Алкідно-карбомідні лаки використовуються при укладанні паркету і виготовленні меблів.
Нітролаки одержують шляхом розчинення нітрату целюлози в суміші активних органічних розчинників. Для регулювання властивостей лаків у композицію вводяться різні смоли (алкідні, амінеформальдегідні та ін.) Нітролаки утворять тверді, прозорі (практично безбарвні), швидковисихаю-чі плівки. Найчастіше нітролаки застосовують для лакування виробів з дерева.
Поліефірпі лаки знайомі нам усім. Поліефірні лаки при висиханні утворюють плівки великої товщини, проте наносити їх самостійно зважиться далеко не кожен: головне в подібній дзеркальної поліровки - ідеально гладеньке покриття.
Поліуретапові та алкідно-урегланові лаки відрізняються зносостійкістю. У будинках їх застосовують в першу чергу при паркетних роботах - тоді підлозі не страшні ні каблуки із залізними набійками, ні пазурі свійських тварин.
Підлоги Ермітажу, наприклад, покриті саме цими лаками. Вони використовуються для захисту найбільш цінних порід дерева. Це - найдорожчий вид лаку. Стійкість і довга служба подібного матеріалу виправдовують його високу вартість.
Оліевіск безколірний, однак, завдяки додаванню пігменте може злегка тонувати деревину, поліпшуючи її естетичні властивості. Засіб не містить розчинників, солей металів і формальдегіду. Надається для усіх порід деревини, а надто - ялини, сосни та бука. Матеріал призначений для дерев'яних виробів, які експлуатують всередині та назовні приміщення. Його використовують для захисту дерев'яних споруд, меблів і предметів інтер'єру, частіше - дерев'яної підлоги.
Олієвоски екологічно чисті. Оскільки засіб не містить шкідливих для здоров'я речовин, він повністю гіпоалергенний.
Окрім того, матеріал надійно захищає деревину не лише від вологи та бруду, а й ультрафіолетового випромінювання. Олі-евоски збільшують термін експлуатації поверхні, стійкі до перепаду температур, не потребують проміжного пошарового шліфування і додаткового оздоблення іншим компонентами.
Фарби відрізняються не тільки кольором. По числу видів вони набагато перевершують лаки. З використовуваних сьогодні фарб масляні - найдавніші. Вони складаються з пігментів І наповнювачів, затертих на оліфі, бувають з добавками і без них. їх використовують як для внутрішніх, так і для зовнішніх робіт. На відкритому повітрі олійна фарба здатна зберігати свої захисні властивості півтора року.
Емалями називають суміші пігментів і лаків. На відміну від масляних фарб, пігмент для них розтирається на спеціальних краскотерках І розводиться не на оліфі, а на масляних лаках. Ними рекомендується фарбувати стіни в місцях з підвищеною вологістю - кухнях, санвузлах та інших. Випускається безліч видів емалей для різних поверхонь і умов експлуатації. Крім того, всі емалі можна розділити на три види - глянсові, наггів-глянсові й напівматові. Емалеві фарби - це розчини лаків в органічних розчинниках із добавкою пігментів. Подібно лакам емалі дають блискучі плівки і можуть утворювати теплостійкі і корозійностійкі покриття. Емалеві фарби дешевше лаків. Залежно від в'яжучої речовини, окрім масляних розрізняють такі види емалевих фарб: гліфталеві (на гліфталевих лаках) І нітроемалі (на нітроцелюлозних лаках) Нітроемалі - це матеріали, що швидко висихають та тверднуть вже через кілька хвилин після нанесення на поверхню. їх недоліки - легка займистість, невисокі теплостійкість і стійкість до дії ультрафіолетових променів.
Емаль утворює гладеньку блискучу поверхню, але поверхня, що покривається, має бути Ідеально рівною, інакше емаль тільки підкреслить її дефекти.
Наступний тип фарб - акрилові. З'явилися вони відносно недавно, всього п'ятдесят років тому. Акрилові частки розчиняються у воді, але після висихання стають абсолютно нерозчинними. Як сполучну речовину використовують різні смоли. Технології виробництва акрилових фарб постійно вдосконалюються, і їх частки стають дрібнішими й більш стійкими. Ці фарби легко зчеплюються з будь-якою поверхнею - деревом, фанерою, штукатуркою. Вони створюють еластичне покриття, тому воно довго не тріскається.
Одне з перших місць у світі за споживанням займають алкід-ні лакофарбові матеріали. Плівкоутворювачем в них виступають алкіднІ смоли - полімери, одержувані шляхом складної хімічної обробки багатоатомних спиртів і кислот. Зазвичай ал-кідні фарби використовуються так само, як масляні, але через високу стійкості їх краще застосовувати для зовнішніх робіт.
Останніми роками велике поширення мають вододиспер-сій ні фарби. Вони виробляються на основі водних акрилових полівініл ацетати их дисперсій, а також латексних каучуків і не містять легколетючих органічних розчинників.
Існують способи обробки дерев'яних виробів, проміжні між прозорим і непрозорим оздобленнями. У результаті їх застосування змінюється природний колір деревини, але зберігається її малюнок. Таким способом, наприклад, березу можна зробити горіхом, бук - червоним деревом. Найчастіше використовують поверхневе фарбування дерева морилкою.
Основним інструментом для виконання оздоблювальних робіт виробів з пиломатеріалів залишаються різні види пензликів та фарбувальні валики. Ви достатньою мірою знайомі з прийомами нанесення лакофарбових матеріалів на вироби за допомогою цих інструментів. Розглянемо, як запобігти виникненню дефектів у покриття лакофарбовими матеріалами.
Під час виконання малярних робіт часто доводиться стикатися з дефектами: фарбування, а саме: патьоками, зморшками, повітряними бульбашками, шорсткостями, слабким блиском поверхневої кольорової плівки. Патьоки і бульбашки виникають через використання занадто рідкої фарби або нерівномірного нанесення її на поверхню, що фарбується. Густота фарби може бути оцінена по слідах кисті на цій поверхні: якщо вони розтікаються за 2-3 хв, то фарба дуже рідка; якщо через 10-12 хв- нормальна; а якщо сліди не зникають через 12-15 хв, то фарбу слід розвести, зробивши її більш рідкою. Причини утворення повітряних бульбашок можуть бути такі: непросохлий ґрунт; занадто товстий шар фарби; жорстка кисть. Поверхня виходить рябою, якщо фарбувати її при температурі повітря нижче 18 *С. Шорстка плівка говорить про те, що пофарбована поверхня не була очищена від пилу, або що виріб сушилося в запиленому приміщенні, її можна усунути шліфуванням і повторним фарбуванням. Якщо пофарбована поверхня слабко блищить, це означає, що або використовувався неочищений розчинник, або він використовувався з надлишком. Блиск можна підсилити, покриваючи поверхню лаком або шліфуючи її.
Прозора обробка. Як вже зазначалося, це спосіб обробки столярних виробів з деревини цінних порід. Прозоре покриття може бути глянсовим, матовим, оксамитовим або дзеркальним. При будь-якому з багатьох відомих способів отримання таких покриттів передусім потрібна ретельна обробка підготовлюваної під покриття поверхні: вона має бути максимально гладенькою (тобто без подряпин, тріщин та Інших дефектів) і абсолютно без ворсу. Процес підготовки поверхні під прозоре покриття такий самий, як і під непрозоре. Але всі операції треба проводити набагато ретельніше.
Догляд за виробами з дерева. Завжди пам'ятайте про те, що потрібно дбайливо ставитися до дерев'яних виробів. Для того, щоб зберегти їх в ідеальному стані, не треба багато зусиль. Щоб помити дерев'яний і нефарбований виріб, використовуйте мильну гарячу воду. Після такої обробки обов'язково сполосніть поверхню чистою водою, а потім насухо витріть сухою ганчірочкою. Сильно забруднену поверхню можна відчистити ножем, але робити це слід вкрай обережно. При цьому вибирайте напрям рухів уздовж шарів дерева.
Якщо виріб було вкрито шаром воску, то протирайте його щодня м'якою ганчіркою, обов'язково сухою. Один раз на півроку протирайте такий виріб змоченою в теплій воді ганчіркою, щоб очистити бруд. Потім змастіть мастикою, попередньо витерши насухо поверхню. Такий ефективний засіб для догляду за меблями, як мастику, можна приготувати самим. Потрібно натерти віск і пересипати його в металевий посуд, що вже не використовується для приготування їжі. Після цього залити віск розчинником для масляних фарб, який не має запаху (можна придбати у магазині художніх товарів). Далі посуд вміщуємо в достатньо велику ємність з гарячою водою. Після того, як віск розплавиться, слід добре розмішати мастику і охолодити. Тепер засіб можна наносити на вироби з деревини, причому шар повинен бути тонким. Через годину, коли все висохне, треба відполірувати поверхню виробу сукном. Вироби, що мають на своїй поверхні різьблення, доглядають за допомогою малярського пензлика, яким видаляють пил. Для того, щоб замаскувати подряпини на полірованих поверхнях виробу, використовуйте бджолиний віск. Аза допомогою йоду можна зафарбувати дрібні подряпини на виробах із деревини горіха та дуба, а також з червоного дерева.
Нагадуємо, що під час нанесення на поверхню виробів лакофарбових покриттів, треба обов'язково додержуватися вже відомих вам правил безпечної праці.
Цікаво знати
Із чого зроблені лаки? Історики вважають, що слово «лак» народилося на півострові Індостан. Саме там був винайдений перший Із лаків - шелак, виготовлений на основі смолистих виділень комах, що живуть у величезних кількостях на тропічних деревах. Буквально слово «лак» означало сто тисяч. У нашій мові воно походить від німецького Lack.
У кожній країні Існував свій секрет створення лаків. У Китаї у другому тисячолітті до н. є. лаки готували на основі соку лакового дерева. Трохи пізніше в Єгипті стали застосовувати природні смоли які виділялися зі стовбурів дерев (живиця). У середні віки як лаки використовували масла, що легко висихали: лляне, конопляне та Інші. Лише в 20-тІ роки позаминулого сторіччя почалося виробництво лаків на основі ефірів целюлози. З 30-х років як плівкоутворюючі речовини в лаках стали використовувати синтетичні полімери. Це алкідні, епоксидні та Інші смоли.
Чи добре засвоїли?
1. Назвати основні види розчинників для лаків.
2. Назвати види фарб в залежності від їх в'яжучої основи.
3. Охарактеризувати напівпрозорі оздоблювальні покриття.
4. Які способи усунення дефектів лакофарбового покриття ви знаєте?
5. Які основні прийоми догляду за виробами з дерева?
Практична робота 7. Оздоблення готового виробу
Матеріали та обладнання:
• виріб, готовий до оздоблення, лакофарбові матеріали, засоби індивідуального захисту, пензлики, розчинники, серветки або ганчір'я.
Послідовність виконання роботи
1. Підготувати робоче місце, перевірити наявність матеріалів та інструментів, надягти господарські рукавички. Пам'ятайте, ідо наносити покриття та висушувати виріб можна тільки в добре провітрюваному приміщенні або на відкритому повітрі, або у витяжній шафі (пари лаків І фарб шкідливі для здоров'я).
2. Очистити оздоблюваний виріб від пилу.
3. Підготувати лакофарбовий матеріал, перевіривши його густину та придатність до використання.
4. Нанести лакофарбовий матеріал на поверхню виробу за допомогою пензлика або в Інший доступний спосіб.
5. Просушити виріб і в разі потреби виконати повторне покриття.

Відповіді ГДЗ 7 клас з геометрії
Нові підручники 7 клас за новою програмою 2015 року з алгебри