укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 21 » § 21. Сертифікат якості
16:37
§ 21. Сертифікат якості

§ 21. Сертифікат якості

Сертифікат якості - це документ, який видається органом сертифікації (ДТСУ) і засвідчує, що товар чи послуга відповідають якості.
Якість товару - це сукупність властивостей, які характеризують його здатність задовольняти обумовлені або передбачувані потреби покупця. Якість містить у собі не всі властивості товару, а тільки ті, що пов'язані із задоволенням конкретних потреб відповідно до призначення товару. Тільки якісний товар чи послуга можуть бути використані для конкретних споживчих цілей, задовольнити конкретну споживчу потребу.
Неякісний товар можна визначити за такими зовнішніми ознаками:
• наявність сторонніх запахів (для харчових, косметичних товарів, дитячих іграшок);
• наявність сторонніх домішок (у цукрі, борошні, печиві та ін.
• пошкодження гризунами, комахами;
• наявність намокання (книги, папір, зошити, тканина, печиво, цукерки, одяг, меблі тощо);
• зміна кольору (вигорання на сонці, помутніння і т.і.);
• порушення цілісності упаковки;
• порушення термінів зберігання. Внутрішні ознаки недоброяскісних
товарів можна виявити під час їх використання. Про низьку якість товарів свідчитиме зіпсований смак (прокислий сік, прокисле молоко, згіркла сметана, згіркле печиво та ін.), сторонні предмети (нитки в хлібі, сторонні домішки в морозиві, цукерках, печиві і т.і.).
Згідно ДСТУ 2296-93 встановлено зображення знаків відповідності якості для продукції, яка відповідає обов'язковим вимогам нормативних документів та вимогам, передбаченим чинними законодавчими актами України, за якими встановлено обов'язкову сертифікацію (мал. 187).
Торгові марки, що випускають для своїх покупців високоякісні товари в Україні, отримують ще одну відзнаку, яка свідчить про гарантію якості їхньої продукції (мал. 188).
Склад продуктів. Індекс «Е» та його значення
Харчування є основною умовою існування людини. Харчові продукти мають бути повноцінними і містити у своєму складі білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини та воду в достатній кількості за калорійністю для відновлення в організмі людини витраченої енергії.
Основні компоненти харчових продуктів - це білки, жири та вуглеводи. За науковими рекомендаціями вони повинні співвідноситися як 1 : 1 : 4, а середня потреба в них становить 100, 100 та 400 г на добу. Всі речовини, що входять до складу харчових продуктів, поділяють на органічні (білки, жири, вуглеводи, харчові кислоти, вітаміни, ферменти) та мінеральні (вода, макро- та мікроелементи). Чим більше в продукті незамінних амінокислот, тим більша біологічна цінність харчових продуктів. У таблиці 9 наведено приклади коефіцієнтів засвоюваності поживних речовин окремих продуктів у відсотках.
Це цікаво
Українське телебачення є джерелом інформації про якість продуктів і речей, які ми купуємо. На багатьох телеканалах функціонують проекти, в яких журналісти досліджують, наскільки небезпечні або корисні товари, що користуються широким попитом, наприклад, побутова техніка, засоби побутової хімії та гігієни, дитячі іграшки, харчові продукти тощо. Такі програми підвищують обізнаність людей, дають їм змогу побачити що насправді ховається за яскравими обгортками та обіцянками виробників, змушують вітчизняних виробників виготовляти якіснішу продукцію та піднімають загальну культуру споживання. Глядачі програм отримують можливість визначити, яка продукція заслуговує показника якості, а якій місце на смітнику. При цьому правильний вибір допомагають зробити експертні висновки спеціалістів Держспоживстандарту України (Державний комітет у справах технічного регулювання та споживчої політики виступає генеральним партнером програми і тестує товари на базі власних лабораторій), а не рекламні обіцянки не завжди добросовісних виробників.
Деякі харчові продукти містять сполуки, що знижують засвоюваність окремих харчових речовин. Вони стримують процеси травлення та утилізації білків, зменшують їх розчинність, перешкоджають засвоюванню деяких мінеральних елементів, збільшують потреби організму в деяких вітамінах. Значна кількість таких сполук у сировині потребує спеціальних способів переробки.
Сучасною наукою доведено, що підвищення рівня захворювань на цукровий діабет, ішемічну хворобу серця, жовчнокам'яну хворобу є наслідком нераціонального харчування. Таке харчування не забезпечує фізіологічні потреби організму за хімічним складом, тобто не вистачає тваринних білків, ненасичених жирних кислот, вітамінів, мінеральних речовин.
Організм людини, незалежно від того, працює вона, відпочиває чи спить, потребує поповнення витраченої енергії. Несвоєчасне й нерівномірне приймання їжі нераціонального складу спричиняє порушення обміну речовин в організмі, результатом чого є виснаження, ожиріння і навіть тяжкі захворювання, що скорочують життя.
Усі харчові продукти за калорійністю можна поділити на продукти з низькою, середньою та високою калорійністю. У таблиці 10 наведено кількість продуктів у грамах, що відповідає 100 калоріям.
Якщо харчування є основою життя людини, то організація харчування - однією з проблем людської культури. Більшість їжі, яку споживає людина в наш час, є продуктом харчової промисловості, яка отримує сировину від сільського господарства та рибальства. До споживачів у натуральному вигляді вона потрапляє досить рідко. Усе частіше на полицях ми бачимо продукти харчування, які містять харчові добавки різного роду. Про деякі харчові добавки та їх властивості тобі відомо з 5 класу. Далі ти ознайомишся з новою інформацією про ці речовини.
Цілковита відмова від використання харчових добавок призвела б до зникнення з полиць магазинів такого популярного продукту, як ікра рибна, оскільки її виробництво неможливе без використання суміші консервантів, а також більшості соків, оскільки під час виробництва соку традиційно використовують харчові добавки, які запобігають псуванню продукту. Серед численної групи харчових добавок є й абсолютно безпечні, використання яких не повинно викликати перестороги у споживачів. До них належать, наприклад, такі харчові барвники:
• куркумін (Е 100), який виготовляється з тропічної рослини Curcuma longa L. і не лише не шкідливий для здоров'я, а й має лікувальний ефект, очищаючи кровоносні судини та покращуючи травлення;
• хлорофіл (Е 140), який пригнічує злоякісні клітини, виводить з організму токсини та канцерогени. Використовують цей барвник, зазвичай, при виробництві соусів, морозива, йогуртів та молочних десертів;
• кармін (Е 120) - це речовина червоного кольору, яку зазвичай використовують під час виробництва морозива та йогуртів;
• каротин (Е 160) - жовтий пігмент, що використовується при виробництві безалкогольних напоїв, морозива, майонезів тощо.

Підручники 7 клас за новою програмою 2015 року з німецької мови, біології, хімії
Відповіді ГДЗ для 7 класу з  геометрії, української мови, географії