укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 7 » § 22. Хвороби цивілізації
18:23
§ 22. Хвороби цивілізації

§ 22. Хвороби цивілізації

У цьому параграфі ви:
* найпоширеніші та небезпечні хвороби сучасності;
* методи профілактики цих хвороб.
Цивілізація  (від лат. civilis — громадський, суспільний, державний, громадянський) — ступінь розвитку матеріальної та духовної культури людства.
Хвороби цивілізації для кожного часу свої. Первісні люди гинули від фізичних травм, голоду та природних стихій. У середні віки епідемії чуми, холери забирали величезні кількості життів, тому що не знали, як їх лікувати та попереджувати. Смертельними були також фізичні ушкодження — рани, побутові травми: до ран або потрапляла інфекція, або люди не могли перенести болю. У наш час медицина використовує антисептичні препарати, знеболюючі ліки, проводить складні хірургічні операції для врятування кінцівок, внутрішніх органів, а часто-й власне життя.
1. Які проблеми або переваги виникають із розвитком цивілізації?
2. Порівняйте перспективи здоров'я й життя первісного та сучасного підлітка за планом, що подано нижче.
3. Хто харчується натуральними продуктами, які вирощені без застосування хімічних речовин?
4. Хто більше рухається?
5. Хто має більше шансів одужати після захворювання?
6. Хто контактує із більшою кількістю людей?
7. У кого більша тривалість життя?
8. Хто отримує більше інформації?
9. Хто більше та частіше їсть?
ІЗ часом змінюються «пріоритети» захворювань, частота яких збільшується через зміни в суспільстві. Для покоління ваших дідусів, бабусь і батьків найстрашнішими захворюваннями є хвороби серця та судин, а також онкологічні захворювання.
Онкологія (від грец. «пухлина») — розділ медицини, що вивчає причини виникнення пухлин у живих організмах і розробляє відповідні способи їх лікування.
Відомо, що наш організм складається з клітин, які діляться відповідно до певних законів. Та може так статись, що на клітину вплине канцерогенний чинник: вірус або речовина з канцерогенними властивостями. І тоді клітини починають «перероджуватись» із здорових у хворі. До речовин, що мають канцерогенні властивості, належать: складові асфальту, фарб, вихлопних газів автомобілів, пересмаженої олії, тютюнового диму, радіації тощо.
З чим із переліченого вище люди не контактують безпосередньо, а що може потрапляти всередину організму? Яким чином? 
Зв'язок куріння та раку
У курців спочатку спрацьовує захисна реакція, що проявляється сильним кашлем протягом усього дня через подразнення тютюновим димом рецепторів. Десь за рік ці рецептори гинуть, кашель зникає, але харкотиння, що містить канцерогенні речовини, накопичується і затримується у дихальних шляхах. Виникають запальні процеси, які можуть призвести до раку легенів. Рак легенів посідає сьогодні друге місце за кількістю хворих після раку шлунку. Рак шлунку та горла також дуже часто спричиняється курінням. Загалом курці хворіють на рак у 20 разів частіше, ніж ті, хто не курить.
Канцерогенні сполуки порушують нормальний поділ клітин, які починають швидко ділитись, утворюючи доброякісну або злоякісну пухлину. Пухлини перешкоджають кровотоку судинами, перетискають дихальні шляхи, стравохід. Ставши чужими для організму, агресивні ракові клітини вражають усі органи, отруюючи їх токсинами. Кількість людей, що вмирають від раку, постійно збільшується.
Цікаво знати, що... Гіппократ описував розростання на шкірі, у внутрішніх органах і кістах, які схожі на величезного омара чи рака. Саме тому ці пухлини стали називати раковими.
... Гіппократ писав, що людей із висипанням на шкірі після вживання апельсинів чи нежитю після вдихання ароматів прекрасних квітів, він може порахувати на пальцях рук.
Алергічні захворювання у давнину були дуже рідкими. їх назвали хворобами цивілізації у XX столітті. Завдяки значній кількості й різноманітності цих хвороб імунна система організму людини не може з ними впоратись. Нові сполуки й матеріали змінний наш світ. Людський організм стає нездатним відрізнити чужорідне від звичного. Захисним реакціям організму відповідають і певні зовнішні ознаки: висипання на шкірі, свербіж, закладення носу, нежить, кашель, почервоніння, набряки, подразнення слизових оболонок, сльозотеча тощо. Набряки внутрішніх органів можуть перекрити дихальні шляхи, і людина може задихнутись. А висип на шкірі чи періодичний нежить є тільки верхівкою айсберга.
• Потрібно знати, на які харчові продукти у вас може бути алергія.
• Якщо проявилась алергія, потрібно звернутись до лікаря.
• Треба бути обережним із засобами побутової хімії, бо для багатьох вони є алергенами.
• Якщо у вас траплялись алергічні реакції, потрібно обов'язково повідомляти про це лікарів до надання медичної допомоги з будь-якого іншого приводу.
Струнке і треноване тіло є ознакою не тільки здоров'я, а й життєвого успіху, престижу, процвітання. Однак кількість занадто повних людей у світі щороку більшає. Сучасний світ, запроваджуючи нові автоматизовані технології, позбавляє нас водночас багатьох видів фізичної праці. Маючи автомобілі, пульти дистанційного управління побутовою технікою, люди навіть ходити стали менше, мінімізували й фізичне навантаження. Тому в багатьох випадках калорійність харчування не відповідає енерговитратам, а відтак досить часто трапляються люди з надмірною масою тіла. За статистичними даними, у більшості економічно розвинутих країн світу ожиріння перетворилося на одну з найактуальніших соціальних проблем.
Гіподинамія та незбалансоване харчування, що є причинами ожиріння, також впливають і на ріст серцево-судинних захворювань. Понад половина смертей у світі стаються саме через ці захворювання. Найстрашніше і найпоширеніше серед них — інфаркт міокарда.
Чинники ризику хвороб цивілізації
Чому ж виникають хвороби цивілізації? Наявність чинників ризику створює умови й обставини, що сприяють виникненню хвороб. Усі чинники ризику об'єднали в групи, наведені у схемі, що подана на наступній сторінці..
Комерційна реклама впливає на споживачів різного віку на рівні підсвідомості. Реклама харчових продуктів подає викривлену або не повну інформацію про їх користь чи безпеку для здоров'я. Бажання підлітків бути сучасними, вживати модні продукти в яскравих упаковках — це результат маніпуляції рекламодавців без урахування їх справжніх потреб. Молодь вживає ці продукти не розмірковуючи, наскільки вони корисні чи шкідливі й небезпечні.
Гіганти харчової промисловості витрачають величезні кошти на яскраву й привабливу рекламу своєї продукції, що спрямована саме на дітей і підлітків. Зараз збільшується кількість тих, хто страждає від ожиріння. Щоб цього уникнути, потрібно дотримуватись принципів
здорового способу життя, уміти реально оцінювати рекламу та різні публікації ЗМІ, а також знаходити достовірну інформацію про продукти харчування.
Агресивна реклама тютюнових виробів, алкогольних і слабоалкогольних напоїв нав'язує хибну поведінку дорослим та завдає шкоди здоров'ю підлітків і молоді.
Профілактика хвороб цивілізації
Зменшення ризику й попередження розвитку багатьох захворювань залежить від ситуації у світі, державних програм, громадської свідомості та світогляду самої людини. Всесвітня організація охорони здоров'я для збереження та зміцнення здоров'я рекомендує молоді:
• правильно харчуйтесь, тому що регулярне і збалансоване харчування допоможе добре розвиватись і мати привабливий вигляд;
• правильно гамуйте спрагу, надаючи перевагу чистій воді та сокам; уникайте алкоголю, який є небезпечним;
• не паліть, якщо ви хочете бути здоровими й привабливими;
• не вживайте наркотичних речовин, бо де швидкий шлях до краху всіх ваших надій та сподівань;
• знаходьте час для відпочинку, адже ігри, музика, спілкування з друзями та рідними відновлює сили й дає наснагу для успішного навчання й швидкого розвитку;
• будьте доброзичливими й толерантними в думках, бесідах, під час розв'язання проблем і конфліктів;
• оцінюйте свої можливості постійно в різних ситуаціях, уникайте неуважності, безглуздих вчинків, миттєвих слабкостей, щоб не зруйнувати набутків, уникнути нещасних випадків і не втратити життя;
• відповідально ставтеся до статевих стосунків;
• займайтесь спортом, танцями, фізичними вправами, адже рух — це запорука здоров'я.
Попрацюйте в групах, як об'єднав вас учитель. Доберіть інформацію про одну з хвороб цивілізації. Проаналізуйте інформацію та презентуйте її почергово групами в класі за планом.
Захворювання змінюються разом із змінами у суспільстві.
Канцерогенні речовини викликають швидке зростання кількості онкологічних захворювань.
Куріння — небезпечне, бо курці хворіють на рак легенів, шлунку та горла у 20 разів частіше, ніж ті, що не палять.
Алергічні захворювання назвали хворобами цивілізації в XX ст. завдяки великій частоті виникнення та різноманітності алергенів.
Чимало хвороб виникає через «зворотний бік медалі» науково-технічного прогресу: автоматизовані технологи позбавляють людей багатьох видів фізичної праці, що спричиняє гіподинамію, яка призводить до ожиріння та серцево-судинних захворювань.
Щоб бути здоровим,
• правильно харчуйтесь і вживайте достатню кількість корисних напоїв;
• не куріть, не вживайте наркотичних речовин;
• повноцінно відпочивайте;
• будьте доброзичливими й толерантними;
• займайтеся спортом, танцями, фізичними вправами.
Запитання і завдання
1. Назвіть чинники ризику, що спричинили виникнення хвороб цивілізації.
2. Які речовини мають канцерогенні властивості? У чому вони проявляються?
3. Чому курці хворіють на рак значно частіше, ніж ті, що не курять?
4. Чому виникли алергічні захворювання?
5. Чому в людей виникають серцево-судинні захворювання?
6.  Розгляньте в магазині упаковки «смаколиків», ласощів, модних напоїв. Випишіть або сфотографуйте склад і перелік добавок. Знайдіть в Інтернеті відомості про вплив усіх складовтх на організм людини.
7. Які заходи допомагають у профілактиці онкологічних захворювань?
8. Розв'яжіть ситуаційне завдання. На святкуванні дня народження Маринці стало зле: на
обличчі та руках з'явились висипи, ускладнилось дихання. З'ясувалось, що до торту додали мед, на який у дівчинки була алергія. Складіть алгоритм розв'язання цієї ситуації.
МОДЕЛЮВАННЯ
Створення антитютюнової, антиалкогольної, антинаркотичної реклами
Пропонуємо виконати проект створення антитютюнової, антиалкогольної чи антинаркотичної реклами та провести акцію соціальної реклами у своєму навчальному закладі чи мікрорайоні.
Ознайомтеся з основними вимогами до проекту.
Проект передбачає дослідницьку роботу, яка розв'язує певну проблему, важливу для учнів класу чи навчального закладу, а, можливо, і для громади містечка чи району. Важливо, щоб ви самостійно працювали над реалізацією проекту, користуючись водночас консультаціями й порадами батьків і вчителів з різних предметів, адже в основі проекту — інтеграція (поєднання) знань з різних шкільних предметів. Звичайно, один учень не може виконати такий значний проект з використайням дослідницьких, пошукових і проблемних методів. Це — групова робота. З правилами роботи в групах ви вже знайомі з попередніх навчальних років.
Отже, дійте за планом:
> Об'єднайтесь у групи й розподіліть, хто чим займатиметься.
> Визначте тему проекту, вибравши один із напрямів моделювання та джерела інформації.
> Придумайте влучний слоган чи назву.
> Оберіть рекламний продукт, який бажаєте створити: плакат, біг-борд, рекламний ролик, слоган на радіо, інформаційний буклет для вечірки, мультимедійну презентацію тощо.
> Ознайомтесь із критеріями оцінювання презентації рекламного продукту, які містяться в Додатку 10.
> Проведіть опитування, з'ясовуючи думки оточуючих з обраної теми. Проаналізуйте результати опитування.
> Складіть сценарій соціальної реклами з обраної теми із застосуванням стратегій впливу.
> Реалізуйте створений вами сценарій.
> Презентуйте готові рекламні продукти класу.
> Обговоріть* роботу кожної групи.
> Проведіть рекламну акцію у своєму навчальному закладі.
> Оцініть роботу кожної групи (у тому числі, власну) за критеріями, що містяться у Додатку 10 від 0 до 2 балів за кожний критерій.
> Питання для обговорення роботи груп
> Які стратегії соціального впливу використовувала група?
> Наскільки переконливими вони були?
> Чи була ваша реклама переконливою для присутніх?
> Чи допомогла вам у роботі інформація про стратегії соціального впливу (пропаганда і реклама)? Як саме?
> На яких етапах роботи в проекті використовувались інформаційно-комунікаційні технології? Чи допомогли вони ефективній роботі? Як саме?
> Як можна вдосконалити вашу рекламу?