укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 15 » § 22. Клас Амфібії
12:44
§ 22. Клас Амфібії

§ 22. Клас Амфібії

1. Життя сірої ропухи
Більшість амфібій - невеликі тварини, що мешкають у вологих місцях або біля води. Пристосування до життя в наземному й водному середовищах відображено навіть у назві всього класу (амфібії, тобто ті, які живуть подвійним життям; земноводні).
Життєвий цикл амфібій розглянемо на прикладі сірої ропухи (мал. 130). Навесні ропухи виходять після зимування з нір і схованок під коренями дерев і йдуть до водойм, де вивелись самі. Самці намагаються обхопити самок лапами. Самка, яка опинилися в таких «обіймах» і готова до парування, відповідає особливим криком. Утримання самки самцем спричиняє дозрівання ікри, і незабаром починається нерест (розмноження). Пара ропух то спливає на поверхню, то занурюється у воду, розтягуючи слизовий шнур ікри. Самка викидає ікру порціями, і кожну порцію самець поливає молочком (сперматозоїдами, які викидаються у воду). Після нересту ропухи залишають водойми й вирушають до місць постійного мешкання - у сади, городи, поля. Інші види, як, наприклад, зелені жаби (див. мал. 20), залишаються влітку біля води.
Із відкладеної ікри з часом розвиваються пуголовки. Рот пуголовка оточений роговими пластинками, якими він зішкрібає з різних предметів водорості (мал. 131). Поступово в нього розвиваються кінцівки й легені. Зрештою відбувається його перетворення: хвіст розсмоктується, травна система перебудовується. Молода ропуха виходить на суходіл. Від 3 до 5 років вона росте, потім стає статевозрілою і вперше приходить на нерест. Живуть ропухи 10-15 років.
2. Життєдіяльність амфібій
Усі дорослі земноводні є хижаками. Хапають поживу вони за допомогою язика (мал. 132). Язик липкий і здатен утримувати жертву. Знищуючи багато рослиноїдних комах і слизунів у садах та на городах, ропухи дають величезну користь людям.
Більшість амфібій поєднує дихання шкірою та легенями (деякі види позбавлені легень). Що необхідно, аби дихати легеиями? Закачати до них свіже повітря, а після цього звільнити їх від відпрацьованого. Як це роблять амфібії? Придивіться до живої жаби або до відеозапису її рухів. Вона то опускає, то підіймає дно ротової порожнини (мал. 133). Відкриваючи й закриваючи ніздрі, вона закачує та випускає повітря з легень.
А як відбувається газообмін через шкіру? Кисень повітря розчиняється в тонкій плівці слизу на поверхні шкіри й може переходити у кров. Цю плівку виділяють спеціальні шкірні залози. Та в одному дихання шкірою простіше, ніж легеневе: шкіра контактує зі свіжим повітрям.
Шкірні залози також захищають амфібій бід інфекцій і хижаків. Якщо хижак укусить ропуху, з її отруйних залоз видавиться отруйна рідина. Іноді кажуть, що від доторкання до ропух утворюються бородавки, але це вигадки.
Безхвості рятуються від хижаків стрибками. Як врятуватися від хижака, що підкрадається? Завчасно його помітити! Для цього потрібні досконалі органи чуття. Очі в безхвостих дуже великі порівняно з тілом. Набагато складніше, ніж у риб, збудований і орган слуху.
3. Різноманітність амфібій
Як вам відомо, ропухи й жаби належать до ряду Безхвості. Особливості представників цього ряду є наслідком пристосування до стрибання за допомогою довгих і сильних задніх кінцівок. Існують ще два ряди амфібій (таблиця 7). З деякими представниками ряду Хвостаті ви вже знайомі (див. мал. 19). 
Ропуха і жаба - чим вони різняться одна від одної (мал. 134) ?
Ропуха живе в досить сухих місцях. її шкіра в горбиках (крупних шкірних залозах), голова закруглена, щелепи беззубі. Вона частіше ходить, ніж стрибає. Жаба мешкає у вологих місцях або біля води. Її шкіра гладенька, голова загострена! на верхній
щелепі є зуби. Жаби зазвичай стрибають, а не ходять.
Ряд Безхвості - один із численніших рядів хребетних. До нього належить більше видів, ніж до класу Ссавці! В Україні, крім ропух і жаб, мешкають ще райки (квакші), часничниці та кум-ки (джерелянки). Але по-справжньому багато безхвостих живе у вологих тропіках (мал. 135). На жаль, чисельність амфібій скорочується внаслідок людської діяльності швидше за всі інші групи. Усі без винятку види земноводних України потребують охорони. Багато які з них чутливі до забруднення або порушення місць існування.
Найчисленніший ряд амфібій - ряд Безхвості. Для їх представників характерним є розвиток зі стадією личинки - пуголовка. Земноводні поєднують шкірне та легеневе дихання. Шкіра в них волога, багата на залози.
Перетворення; шкірні залози.
1. Опишіть життєвий цикл сірої ропухи.
2. Яке значення для жаби може мати сплеск від сусідки, що стрибнула у воду?
3. Чому земноводні «вирлоокі», тобто їхні очі розташовані на горбиках?
4. Які амфібії живуть у вашій місцевості?
5*. Як ви гадаєте, який спосіб руху характерний для безхвостих, що показані на малюнку 135.
Нерест тритонів
Звичайні тритони зимують на суходолі, а навесні йдуть у воду. Шлюбних пісень у них немає, зате самець, у якого виростає красивий гребінь, виконує перед самкою шлюбний танок. Потім він відкладає на водорості пакет із сперматозоїдами - сперматофор, а самка переносить його собі в клоаку (порожнину, куди відкриваються вивідні отвори травної, статевої та видільної систем), де й відбувається запліднення. Запліднення у тритонів, як у більшості представників у ряду Хвостаті, є внутрішнім. Ікринки відкладаються по одній (мал. 136), Личинка, яка розвивається з ікри, нагадує дорослого тритона, але має зовнішні зябра з боків голови та плавальну складку на хвості. На відміну від пуголовка, перетворення личинки тритона відбувається поступово, без істотних внутрішніх перебудов.

ГДЗ відповіді ГДЗ 7 клас з української літератури
Підручники 7 клас за програмою 2015 року з музичного мистецтва