укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 19 » § 22. Природні особливості та населення Океанії
12:26
§ 22. Природні особливості та населення Океанії

§ 22. Природні особливості та населення Океанії

Як змінюються кліматичні пояси від екватора до полюсів? Які екзотичні тварини, що живуть на островах Тихого океану Вам відомі?
Географічне положення та різновиди островів Океанії. Крім відомих вам раніше частин світу є ще одна - Океанія. До її складу входять понад 10 тис. островів центральної та південно-західної частини Тихого океану загальною площею близько 1,3 млн км2. Острови, як правило, входять в архіпелаги, усередині яких відстань від одного острова до іншого невелика.
За географічним розташуванням острови Океанії умовно поділяють на чотири великі групи островів: Меланезію (чорні острови) на заході, Мікронезію (дрібні острови) на північному заході, Полінезію (багато островів) на сході та Нову Зеландію на півдні. Острови Меланезії (крім о. Нова Гвінея), Мікронезії та Полінезії за походженням є вулканічними або кораловими.
Острови вулканічного походження є надводною частиною гігантських гірських масивів, які піднялися внаслідок процесів горотворення на дні Тихого океану. До них належать Гавайські острови, Нова Калсдонія, Нові Гсбриди, Фіджі, Самоа тощо. Ці острови невеликі, скелясті, увінчані конусами згаслих або діючих вулканів. Вони утворені мільйони років тому потужними виливами лави підводних і наземних вивержень вулканів. Деякі з вершин вулканічних островів, могли б вважатися найвищими у світі. Наприклад, вулкани Мауна-Лоа та Мауна-Кса (Гавайські острови) від рівня дна океану мають висоту понад 9 тис. м.
Острови коралового походження утворені кораловими поліпами. Поліпи можуть жити тільки у теплих водах з температз'рою не нижче + 20°С. Крім того, їм потрібне сонячне світло, тепло і багато кисню. Прикріплюючись до дна на невеликій глибині (30-50 м), вони живляться планктоном та ростуть вгору і ушир. Скупчення коралових скелетів утворюють рифи - витягнуті у довжину смуги або атоли - невеликі острови кільцеподібної форми. Фундаментом для коралів зазвичай слугує вершина підводного вулкана. Тому багато вулканічних островів оточені кораловими рифами. Оскільки усі коралові споруди здіймаються над водою лише на кілька метрів, острови низькі. Вони рідко підносяться вище 5 м над рівнем океану і ледь помітні серед водних просторів. До коралових островів належать, зокрема, острови Лайн, Фенікс, Токелау тощо.
Великі острови, такі, як Нова Зеландія, Нова Гвінея, — материкового походження. Материкові острови колись були частинами материка, що від'єдналися від нього внаслідок опускання ділянок суходолу нижче рівня моря. Наприклад, ще кілька десятків тисяч років тому найбільший острів Океанії Нова Гвінея був з'єднаний з Австралією 150-кіломстровою перемичкою. Після підняття рівня Світового океану уторилася Торрссова протока, яка відділила острів від материка.
Нова Зеландія - це два великі острови (Північний і Південний) та декілька малих островів материкового походження. Всі ці острови становлять 1/10 частину ділянки земної кори материкового типу, що сформувалася під час альпійського (кайнозойського) горотворення. Решта цієї ділянки вкрита водами океану. На території островів багато діючих вулканів та гейзерів.
Природні умови островів Океанії. Походження та розташування островів зумовили надзвичайну своєрідність їхньої природи. Рельєф, клімат, ґрунтовий покрив, рослинність і тваринний світ несуть на собі відбитки океанічного впливу. Майже всі острови лежать в екваторіальному, субекваторіальному і тропічному кліматичних поясах. Нова Зеландія та прилеглі острови - у субтропічному та помірному поясах.
Клімат більшості островів Океанії теплий, м'який, без перепадів температур. Середньорічні температури коливаються від +23°С до +28°С. Опадів випадає багато, в середньому — 3000-4000 мм. Особливо рясні дощі в західній частині Океанії, де на шляху пасатів підіймаються гори великих материкових островів. Ні їхніх навітряних схилах випадає до 9000 мм опадів. Найбільше опадів випадає на Гавайських островах - понад 12 000 мм. Проте, на підвітряних схилах може випадали дуже мало опадів.
На Південному острові в Новій Зеландії і на острові Нова Гвінея високо в горах є льодовики, однак через процес глобального потепління відбувається поступове скорочення їхніх площ.
Віддаленість та ізольованість островів Океанії від решти суходолу дуже відбилось на їхньому органічному світі. Основними його ознаками є невелике різноманіття видів та ендемізм. Найбільшою своєрідністю вирізняється рослинність Нової Зеландії та Гавайських островів.
Переважна більшість островів Океанії вкриті вічнозеленими лісами або саванами. Варто зазначити, що ґрунтовий покрив коралових островів бідніший ніж покрив вулканічних та материкових островів. Щодо рослинності, то найбільшим різноманіттям видів вирізняються острови материкового тип)'. Серед дерев багато цінних і корисних для людини:
кокосова та сагова пальми, каучуконоси, банани, хлібне та динне дерева, манго.
Поміркуйте, чому кокосова пальма найбільш розповсюджена на островах Океанії?
Серед тварин, що живуть на вулканічних та коралових островах, дуже мало ссавців. Цікаво, що серед ссавців відсутні
хижаки, а серед плазунів -отруйні змії. Острови дають притулок численним птахам: райським птахам, папугам, голубам, кагу, ківі тощо.
Як і в Австралії корінна фауна островів потерпає від завезених переселенцями тварин, які завдали великої шкоди острівній рослинності та тваринам. Завезені собаки, коти, свині тощо сильно розплодилися і згодом здичавіли. Відсутність хижаків на островах дозволила їм витіснять корінних тварин з місць їхнього природного існування.
Острів Пасхи найбільше віддалений від будь-якого з материків. На цьому острові збереглися залишки статуй, створених давніми цивілізаціями, які населяли нашу планету. Знайдіть цей острів на карті атласу.
Острови Океанії потерпають від природних стихійних явищ - вивержень вулканів, землетрусів, цунамі, циклонів, що супроводжуються тайфунами і сильними дощами, посух.
Населення Океанії становить близько 14 млн осіб. Океанійці говорять переважно малайсько-полінезійською мовою, лише населення острова Нова Гвінея -- папуаси -- мають відмінну від інших народів Океанії папуаську мову.
У науці ще немає єдиної думки про тс, як заселялася Океанія - із заходу чи сходу. На думку більшості вчених, заселення почалося з Південно-Східної Азії і поступово переміщувалося з півночі і заходу на південь і схід. Натомість норвезький дослідник-мандрівник Тур Геєрдал припускав, що перші люди прибули в Океанію з Південної Америки. Задля доведення вірогідності своєї гіпотези він здійснив у 1947 р. плавання на дерев'яному плоту «Кон-ТікЬ від тихоокеанського узбережжя Південної Америки до островів Полінезії.
Нова Зеландія лежить на Північному та Південному островах материкового походження з унікальною різноманітністю природних умов. Тут можна побачити вкриті льодовиками вершини гір і піщані пляжі, буйні тропічні ліси і зелені луки, вулкани й гейзери.
Гориста територія країни вкрита лісами. Вони складаються із особливих видів терсну, буку, деревоподібної папороті та інших рослин, які ніде більше не зустрічаються на земній кулі. Це, наприклад, новозеландський льон, сосна каурі. Фауна Нової Зеландії цікава тим, що на островах абсолютно немає хижаків. Зоологічним символом Нової Зеландії є безкрилий птах ківі.
Нова Зеландія - цс розвинена країна. Основу її населення становлять нащадки європейців, хоча є значна частка корінного населення - маорі. Місцеві аборигени зберегли свою культуру та звичаї.
Незважаючи на те, що Нова Зеландія знаходиться далеко від Європи та США, тут розвинулася потужна економіка. Країна є одним зі світових лідерів з виробництва продуктів харчування. Вражають масштаби тваринництва Нової Зеландії - наприклад, поголів'я овець нараховує більше 63 млн голів, а населення самої Нової Зеландії - 4 млн! Є також кількамільйоннс поголів'я свиней та значна кількість великої рогатої худоби. У промисловому виробництві важливу роль відіграють лісова промисловість, виробництво паперу, суднобудування. Країна є послідовним борцем за чистоту навколишнього середовища Землі. Столиця Нової Зеландії - Веллінгтон. Крім неї великим промисловим центром країни є порт Окленд. 
1. Острови Океанії поділяють на Мікронезію, Меланезію, Полінезію та Нову Зеландію.
2. Острови Океанії мають материкове, вулканічне та коралове походження.
3. Природні умови островів різняться за розташуванням та походженням.
4. Вчені не мають одностайної думки щодо заселення Океанії.
5. Найбільш розвинутою країною Океанії є Нова Зеландія.
1. Які за походженням є острови Океанії? Наведіть приклади.
2. Які природні відмінності островів Океанії ?
3. На контурній карті позначте розташування островів та архіпелагів Океанії різного походження.
4. Схарактеризуйте відмінності клімату островів Океанії.
5. Чи відрізняється флора і фауна різних за походженням островів?
6. Порівняйте географічне положення островів Нова Гвінея та Нова Зеландія.
• Острів Пасхи, що розташований у Тихому океані, - найвіддаленіший населений острів у світі.
• Справжня цариця Океанії - кокосова пальма. її деревина міцна і йде на будівництво; молоко кокосового горіха вживають в їжу; з волокна кокоса плетуть мотузки, роблять щітки, рогожі. Особливо цінна копра - висушена м'якоть горіха. У ній 65% олії, яка йде на виробництво маргарину та найкращих сортів туалетного мила. Плоди кокосової пальми мають вагу до 8 кг. їх використовують в їжу. Кокосове молоко добре вгамовує спрагу.
Материк Австралія та острови Нової Зеландії розташовані порівняно недалеко одне від одного. Поясніть, чому, по-перше, у Новій Зеландії багато діючих вулканів та гейзерів, а в Австралії вони відсутні. По-друге, У Новій Зеландії вершини гір вкриті льодовиками, а в Австралії - ні.
• Австралію відкрили значно пізніше від інших населених материків.
• Материк має найменшу площу і найбільш віддалений від інших частин світу.
• В основі материка лежить Австралійська платформа, він багатий на рудні корисні копалини та вугілля.
• Австралія - найпосушливіший материк, на ньому мало річок з постійною течією, а переважають тимчасові водотоки - кріки.
• На території материка є лише одна країна - Австралійський Союз.
• У межах Тихого океан)' розташовано близько 10 000 островів, які називають Океанією і поділяють на Полінезію, Меланезію, Мікронезію та Нову Зеландію.
• Острови Океанії мають материкове, вулканічне та коралове походження.
• Залежно від походження та розташування островів Океанії відрізняються їхні природні умови і різноманітність ґрунтового покриву, рослинного та тваринного світу.
1. Який із зазначених материків є найменшим:
а) Антарктида; б) Австралія; в) Африка; г) Південна Америка.
2. Першовідкривачами Австралії були:
а) портуґальці; б) голландці; в) іспанці; г) англійці.
3. Яка характеристика найбільш притаманна переважній частині Австралії:
а) посушливий клімат; в) холодний клімат;
б) перезволожений клімат; г) континентальний клімат.
4. Найбільшу площу материка займають:
а) пустелі; б) савани; в) ліси; г) ліси субтропічного поясу.
5. Яка відмінність у рельєфі між західною та східною частинами Австралії?
6. Що сприяло утворенню Великого Бар'єрного рифу біля берегів Австралії?
7. Назвіть основні корисні копалини, на які багата Австралія, систематизуйте їх у групи.
8.    Назвіть природні зони Австралії.
9.    Поясніть причини сухості клімату Австралії.
10.    Чому багато річок на карті Австралії показано пунктирними лініями?
11.    Поясніть особливості розміщення населення на території Австралії.
12.    Порівняйте географічне положення Австралії та Африки.
13.    Порівняйте географічне положення Гавайських островів та Нової Зеландії.
14.    Самостійно складіть кросворд (не менше 15 назв) «Острови Тихого океану».
Аборигени - корінне населення території, яке зберегло традиційні системи життєзабезпечення, господарської діяльності. Архіпелаг - група островів, які знаходяться на невеликій віддалі один від одного та мають однакове походження.
Атол - кораловий острів, що має форму суцільного або розірваного кільця, що оточує лагуну
Кораловий риф - скупчення відмерлих коралів, мушлів та водоростей.
Крік - тимчасова річка (водотік), що пересихає під час посушливого сезону.

Підручники 7 клас за новою програмою з географіі, трудового навчання
Відповіді ГДЗ для 7 класу з  геометріі, української мови