укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 14 » § 22. Різноманітність земноводних
11:59
§ 22. Різноманітність земноводних

§ 22. Різноманітність земноводних

Загальне число видів земноводних - близько 2000, з них в Україні поширено лише 17. Клас Земноводні поділяється на три ряди: Безногі, Хвостаті та Безхвості.
Ряд Хвостаті земноводні - найдавніша у цьому класі група тварин. Відомо близько 300 видів (в Україні - 7). Більшість з них є постійними мешканцями водойм. Вони мають видовжене тіло, протягом усього життя зберігається хвіст, ноги короткі, однакові за розмірами. Запліднення у хвостатих - внутрішнє. До цього ряду відносяться тритони, саламандри, амбістоми, протеї та інші (мал. 87).
Тритони звичайний і гребінчастий (довжина тіла 8-11 см) -поширені види хвостатих на Україні. Тритон звичайний -мешканець невеликих прісних водойм. У період розмноження у самців тритона гребінчатого на спині виростає гребінь (додатковий орган дихання). Тритони після розмноження перебираються на суходіл. Вночі вони активні, а вдень ховаються у вологих місцях. Живляться здебільшого личинками комарів. Зимують на суші у норах гризунів, у погрібах тощо.
Саламандри - найчисельніша у цьому ряді група (175 видів). 
В Україні у вологих листяних лісах західних районів або в гірських районах Карпат мешкає лише 5 видів. Саламандри мають ящіркоподібну форму тіла. Найчастіше у нас можна зустріти плямисту саламандру (довжина тіла до 28 см). її існування менше пов'язане з водою ніж у тритонів. Слиз, який виділяє шкіра саламандри має подразнюючі властивості, тому вона має застережливе забарвлення - чорне з яскраво-жовтими плямами. Живиться саламандра червами, слимаками. Серед саламандр світової фауни найбільша за розмірами - велетенська саламандра (до 1,5 м), яка живе в річках Китаю та Японії.
Цікаву біологію має хвостата амфібія Північної Америки амбістома, личинка якої має назву аксолотль. її, личинка здатна розмножуватись статевим шляхом, а дорослі особини цю здатність втратили. Довгий час аксолотля й амбістому відносили до різних видів. Це дуже рідкісне явище розмноження у личинковій стадії серед хребетних називають неотенією (мал. 87, 1).
Ряд Безногі. Представники цього ряду поширені тільки в тропіках (близько 60 видів). Вони мають червоподібну форму, без кінцівок. Безногі зовнішнім виглядом і способом життя нагадують ґрунтових червів. Під їх голою шкірою знаходяться кісткові лусочки, які є недорозвиненими ребрами. Серед безногих є живородні види, наприклад, деякі види червуг.
Ряд Безхвості. З назви ряду зрозуміло, що їх представники не мають хвоста (жаби, ропухи, джерелянки, квакші та часникові жаби) (мал. 88). У світовій фауні відомо близько 3500 видів (в Україні - 12). Безхвості - високорозвинена група серед земноводних. Вони поширені майже на всіх континентах. Тіло у безхвостих коротке, хвоста немає, задні кінцівки значно довші за передні. Запліднення у них - зовнішнє.
Життя жаб (озерної, ставкової та ін.) (мал. 89, 1) тісно пов'язане з водою. Коли вологість повітря збільшується, вони можуть виходити на суходіл. Зимують жаби на дні водойм, у стані зціпеніння, переходячи в цей час повністю на шкірне дихання.
Існування ропух (звичайної, зеленої та ін.) найменше пов'язане з водою. Вони зустрічаються навіть у пустелях. Дуже поширені ропухи у степовій зоні України, населяючи ліси, сади, городи тощо. Живляться ропухи безхребетними шкідниками, приносячи величезну користь людині. Язик у ропух малорухливий. Тіло вкрите грубими бородавками, які захищають його від висихання.
На деревах живуть квакші. Квакші - переважно мешканці вологих тропічних лісів. Квакша звичайна, або жаба деревна -єдиний вид України (мал. 89, 2). Веде вона деревний спосіб життя, а розмножується у водоймах. Квакші добре пристосувались до життя на деревах, вони мають на пальцях присоски, залози яких виділяють липку рідину. Кумка, або джерелянка червоночеревцева> поширена по всій Україні. Шкіра джерелянки має отруйні залози, тому при небезпеці вони демонструють своє дуже яскраве черевце, тим самим попереджаючи про те, що вони небезпечні.
Значення земноводних у природі та господарській діяльності людини. Порівняно з іншими хребетними земноводні мають невелике практичне значення. Взагалі вони корисні для людини. Жаби знищують багато шкідливих безхребетних тварин, членистоногих, молюсків. Водяні форми поїдають личинок шкідливих комах і тварин, що поширюють хвороби Так, тритони знищують личинок комарів, в тому числі і тих, що переносять малярію, а жаби, знищуючи багатьох равликів допомагають людині боротися з небезпечними гельмінтозами.
Головне значення земноводних у природі - це регуляція чисельності безхребетних шкідників. Особливо корисні жаби, які поїдають комах і слимаків, які малодоступні для птахів (під камінням та опалим листям). Користь амфібій, особливо жаб підсилюється тим, що вони часто активно полюють вночі, коли більшість комахоїдних птахів спить. Трав'яні жаби живляться садовими, лісовими і польовими шкідниками. Одна жаба за літо може з'їсти приблизно 1200 шкідливих комах. Самі земноводні є їжею для риб, птахів, змій, їжаків, норок, тхорів, видр. Хижі птахи ними годують пташенят. Жаб і саламандр, що мають на шкірі отруйні залози, ссавці і птахи не їдять.
Деякі види амфібій (жаби) - прекрасний лабораторний об'єкт для досліджень спинномозкових рефлексів, роботи серця, органів дихання, розвитку заплідненого яйця і таке інше. Як "жертвам науки" їм навіть спорудили пам'ятники у Парижі та Токіо. Таких амфібій, як саламандр та жаб, певні народи використовують у їжу. їх розводять на спеціальних фермах у Франції та Італії. Реальної негативної ролі земноводних практично не встановлено. Ця роль може проявлятися лише місцями і при певних умовах. Так жаба озерна і ставкова може поїдати мальків ставкових риб, але порівняно з користю ці втрати (до 0,1%) не значні. Деякі амфібії можуть переносити небезпечні захворювання людини (туляремію).
Охорона амфібій. Зимують земноводні в укриттях на суші або на дні мілководних водойм, тому в безсніжні холодні зими вони можуть масово гинути. У багатьох країнах світу, в результаті промислової діяльності людини, чисельність деяких амфібій різко скоротилась. Це відбувається внаслідок забруднення і висихання водойм, що викликає загибель потомства (ікри та пуголовків). Тому земноводних потрібно охороняти. До Червоної книги України занесено 8 видів представників цього класу (плямиста саламандра, жаба прудка, ропуха очеретяна, тритони карпатський і гірський та інші).
Із трьох рядів земноводних в Україні поширені лише два: Хвостаті та Безхвості. Представники ряду Безногі -тропічні види. Велике значення мають амфібії, як регулятори чисельності шкідливих безхребетних, як кормова база для хижих птахів та звірів. Людина використовує земноводних у їжу та у наукових дослідженнях.
1. Представники яких рядів земноводних зустрічаються в Україні? Що ви знаєте про їх біологію? 2. Як квакші пристосувались до деревного способу існування? 3. Чим зовні відрізняються жаби і ропухи? 4. Яке значення мають земноводні у природі й життєдіяльності людини? 5. Чому деякі види земноводних занесені до Червоної книги?

Відповіді ГДЗ 7 клас з хімії, біології
Нові підручники 7 клас за новою програмою 2015 року зі світової літератури