укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 7 » § 23. Безпека руху пішоходів
11:51
§ 23. Безпека руху пішоходів

§ 23. Безпека руху пішоходів

У сучасному світі транспорт стає все більш необхідним, з'являються нові маршрути міського транспорту і збільшується кількість автовласників.
Попрацюймо разом
Які правила дорожнього руху повинна знати кожна людина?
Хто такий пішохід?
Як позначається пішохідний перехід?
Чому слід бути уважними на дорозі?
Основні провило дорожнього руху для пішохода
• Пішоходи повинні рухатися по тротуарах і пішохідних доріжках, дотримуючись правої сторони.
• Організовані групи дітей дозволяється водити тільки по тротуарах і пішохідних доріжках.
• Пішоходи повинні переходити проїзну частину по пішохідних переходах, у тому числі підземних і надземних, а в разі їхньої відсутності — на перехрестях по лініях тротуарів або узбіч.
• Якщо в зоні видимості немає переходу чи перехрестя, а дорога має не більше трьох смуг руху для обох його напрямків, дозволяється переходити її під прямим кутом до краю проїзної частини в місцях, де дорогу добре видно в обидва боки, й лише після того, як пішохід переконається у відсутності небезпеки.
• У місцях, де рух регулюється, пішоходи повинні керуватися сигналами регулювальника або світлофора.
• Перед виходом на проїзну частину пішоходам слід упевнитися у відсутності транспортних засобів.
• Чекати на транспортний засіб пішоходи повинні на тротуарах, посадкових майданчиках, а якщо вони відсутні — на узбіччі, не створюючи перешкод для дорожнього руху.
• На трамвайних зупинках, не обладнаних посадковими майданчиками, пішоходам дозволяється виходити на проїзну частину лише з боку дверей і тільки після зупинки трамвая.
• В разі наближення транспортного засобу з увімкненим проблисковим маячком червоного чи синього кольору і спеціальним звуковим сигналом, пішоходи повинні утриматися від переходу проїзної частини дороги або негайно залишити її.
• Якщо біля проїзної частини немає тротуарів, то пішоходи повинні рухатися на узбіччі дороги назустріч руху автотранспорту.
• Перехід проїзної частини на зупинках різних видів транспорту теж має свої правила.
Робота у групах
Розгляньте малюнки й розкажіть, як потрібно переходити дорогу в різних ситуаціях.
Дуже зручно переходити проїзну частину там, де вона підпорядковується сигналам світлофора та сигналам регулювальника. Тоді й ти, і водій транспортного засобу знаєте час, коли можна їхати та переходити дорогу.
Які кольори має світлофор? Що вони означають? Які види світлофорів ти знаєш?
Сучасні транспортні світлофори мають ще одну особливість. Поруч із зеленою секцією є ще одна, яка має зелену стрілочку. Вона вказує водіям дозволений напрямок руху.
Пам'ятай! Водії зобов'язані пропустити пішоходів, а потім рухатися. Для того, щоб безпечно переходити дорогу в таких випадках, ти мусиш спочатку переконатися, що водій дотримується правил дорожнього руху, а потім уже переходити дорогу.
Коли світлофори не працюють, або з інших причин треба керувати рухом машин та пішоходів, цим займаються регулювальники.
Регулювальник — це працівник дорожньої автотранспортної інспекції, який за допомогою спеціальних вказівок жезлом регулює рух на дорозі.
Якщо одночасно з регулювальником працює і світлофор, пам'ятай, що головними є сигнали регулювальника як для водіїв, так і для пішоходів.
Розглянь малюнки, на яких зображені сигнали регулювальника, і запам'ятай їх.
Запитання та завдання для самоконтролю й самоперевірки 
1. Назви основні правила дорожнього руху для пішохода.
2. Яке значення для дорожнього руху має світлофор? 
3. Чим займаються регулювальники?
1. Вивчи правила безпечного руху пішоходів.
2. Згадай найближче до твого дому перехрестя. Як регулюється рух на ньому? Які види пішохідних переходів в на ньому, як вони позначені?