укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 19 » § 23. Географічне положення, дослідження та освоєння материка
12:44
§ 23. Географічне положення, дослідження та освоєння материка

§ 23. Географічне положення, дослідження та освоєння материка

Спробуйте вирізати з паперу контури Африки і Південної Америки та з'єднати їх. Що Ви бачите?
Порівняйте площу Африки та Південної Америки.
Порівняйте географічне положення Африки та Південної Америки.
Географічне положення. Південна і Північна Америки утворюють єдину частину світу під загальною назвою Америка. Вони з'єднані між собою Панамським перешийком.
Південна Америка розташована дуже близько від Антарктиди і значно віддалена від інших материків (крім Північної Америки). Це вплинуло на своєрідність її рослинного і тваринного світу.
Південна Америка нагадує трикутник, який повернутий основою на північний схід, а вершиною на південь. Материк омивається водами Тихого та Атлантичного океанів.
Крайня точка на півночі мис Ґальїнас, що розташований на півострові Ґуахіра, лежить під 12*25' пн. ш., на півдні мис Фроусрд - у Маґсллановій протоці під 53°54' пд. ш. Крайня острівна точка - мис Горн -на однойменному острові в архіпелазі Вогняна Земля.
Берегова лінія Південної Америки розчленована слабо. Тільки на південному заході материка багато дрібних островів.
Визначте відстань між ними у градусах і кілометрах (1° -111,3 км).
Дослідження материка. Першим серед європейців у 1492 р. дістався узбережжя Америки Христофор Колумб. Він відкрив багато островів з групи Багамських та Антильських, які потім назвали Вест-Індією. Під час третього плавання в серпні 1498 р. Колумб уперше ввійшов у гирло річки Оріноко. Колумб так і не дізнався, що відкрив Америку. До самої смерті він вірив, що відкрив шлях до Індії. Саме тому жителів Нового світ)' почали називати індіанцями.
Португальська експедиція 1501-1502 pp. флорентійця АмсрігоВсспуччі нанесла на карту частину узбережжя Бразилії «по той бік екватора». Всспуччі вперше зробив опис природи і населення знову відкритих земель. Він був упевнений, що ці землі не що інше, як невідомий до цього часу материк. Оскільки тоді вважали, що Колумб досягнув західним шляхом Азії, то відкриття нової частини світу було приписане Амсріґо Всспуччі. На честь нього вона отримала назву Америка, яка потім поширилась і на північний материк.
Протягом двох століть, що минули відтоді, як Колумб зійшов на берег Вест-Індії, іспанські дослідники прямували до Південної Америки з єдиною мстою - знайти золото. Знайти його вони сподівалися в легендарній країні Ельдорадо, яка, за їхніми уявленнями, знаходилася десь у центрі материка. Ера наукових експедицій почалася лише у XVIII ст. У цей час видатні натуралісти побували в Південній Америці і зібрали про неї багато цінних наукових даних. У кінці століття німецький учений, географ, мандрівник Александер Гумбольдт здійснив подорож у «полуденні країни» і привіз звідти величезну кількість наукових матеріалів і колекцій. Йому належать перші комплексні описи окремих областей материка, висотної поясності Анд.
Досліджував Південну Америку і Чарльз Дарвін. Під час свого знаменитого плавання на судні «Біґль» у 1831 і 1836 роках він зібрав на півдні материка і на островах Галапагос вагомі дані для обґрунтування теорії еволюції.
Важливе значення для вивчення материка мали дослідження російського біолога Миколи Вавилова. Під час своєї експедиції 1932-1933 pp. він дослідив Андійський центр давнього землеробства, встановив місця походження деяких культурних рослин, зокрема картоплі.
Значні території материка навіть сьогодні залишаються мало дослідженими.
1. Островів поблизу материка небагато.
2. Південна Америка значно віддалена від інших материків
3. Материк названий на честь дослідника Амеріґо Веспуччі.
1. Порівняйте берегову лінію Південної Америки, Африки та Австралії. У чому полягають особливості берегової лінії Південної Америки?
2. Південна Америка та Африка простяглися з півночі на південь приблизно на однакову відстань. Обидва материки перетинаються екватором. Чи є однаковим їх географічне положення?
3. Де, на ваш погляд, сучасні дослідження материка мають більше значення - у Південній Америці чи в Австралії? Аргументуйте свою відповідь.
4. Яка роль експедицій Александера Гумбольдта та Миколи Вавилова у дослідженні материка?
5. Обчисліть протяжність материка із заходу на схід у градусах та кілометрах:
- між крайньою західною і східною точками (Г -110,9 км);
- уздовж південного тропіка (Г -102,2 км);
- уздовж широти 50е пд. ш. (Г - 71,7 км).
6. Назвіть океани, що омивають материк. Як, на Ваш погляд, теплі та холодні течії впливають на клімат Південної Америки?
7. Яким чином Південна Америка з'єднана або відокремлюється від найближчих материків?
• Завдяки Маґеллану отримала свою назву Патагонія - південна частина материка. Пропливаючи повз неї, мореплавець бачив високих людей, ноги яких були загорнуті у шкіри, тому й назвав територію Патагонія - «країна великих лап».
• Норвезький учений Тур Гсєрдал висунув гіпотезу, що Америку відкрили давні африканці, які досягли її берегів на папірусних човнах. У 1969-1970 pp. він очолював міжнародні екіпажі папірусних човнів «Ра-1» і «Ра-2», на яких було здійснено подорожі від західних берегів Африки до берегів Південної Америки.

Підручники 7 клас за новою програмою з географіі, трудового навчання
Відповіді ГДЗ для 7 класу з  геометріі, української мови