укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 15 » § 23. Клас Рептилії
12:48
§ 23. Клас Рептилії

§ 23. Клас Рептилії

1. Опанування суходолу
Амфібії, які першими з чотириногих заселили суходіл, не позбулися залежності від водного середовища або вологих місць. Дещо пізніше від появи амфібій посушливі та віддалені від води ділянки суші почала освоювати інша група хребетних - рептилії Пристосовуючись до життя на суходолі, вони зазнали істотніших змін, ніж амфібії. їх важлива особливість - наземний розвиток яєць.
Для розвитку зародка потрібне рідке середовище. Як же яйця рептилій розвиваються па суходолі?Яйце рептилій істотно відрізняється від ікринки риб і земноводних. Щільні яйцеві оболонки (шкаралупа тощо) захищають зародок від висихання та ушкоджень. Тіло зародка оточене рідиною, що міститься всередині зародкових оболонок (мал. 137). Зародкові оболонки утворює не материнський організм, а зародок! Рептилії нібито взяли із собою в яйце частину водного середовища.
Захистити від висихання треба не тільки зародок, а й дорослу тварину. Рептилії витрачають воду найекономніше з усіх хребетних. їхні сухі та міцні покриви позбавлені шкірних залоз і вкриті роговою лускою або щитками. Ані спекотливе повітря, ані колючі рослини не шкодять шкірі рептилій. Щоб поновити зношений поверхневий шар шкіри, вони линяють. Найцікавіше линяють змії: вони виповзають зі старої шкіри, знімаючи її «панчохою», починаючи з голови (мал. 138).
2. Життя прудкої ящірки
Прикладом рептилій, які мешкають майже на всій території України, є прудка ящірка. Це рухлива істота, що живиться комахами.
Знайдіть па фотографії (мал. 139) рогові щитки, кігті, ніздрю, око та барабанну перетинку (на задньому краї голови) ящірки!
У другій половині весни після періоду залицяння самець і самка паруються (мал. 140). Самець за допомогою парувального органу вводить у статеві шляхи самки сперматозоїди. Там і відбувається злиття статевих клітин - запліднення. Під час розвитку яйця в тілі матері до нього надходять поживні речовини, необхідні для розвитку зародка. Наприкінці весни або на початку літа самка відкладає яйця та зариває їх у ґрунт у сухому теплому місці. Етапи розвитку, що відповідають стадії личинки амфібій, проходять у рептилій всередині яйця. Із яйця вилуплюється повністю сформоване маля (мал. 141). Не всі рептилії відкладають яйця: серед них є і живородні.
3. Історія рептилій
Рептилії - група зі «славною» еволюційною історією. Під час освоєння суходолу вирізнилися дві групи чотириногих. У предків сучасних амфібій легеневе дихання відбувалося завдяки недосконалому механізму. Вони вийшли на суходіл раніше, але мали зберігати шкірне дихання і залишилися пов'язаними з водою.
Інша група оновлювала повітря в легенях завдяки рухам грудної клітини (мал. 142), яку утворюють пов'язані з хребтом ребра. М'язи рухають ребрами, розширюючи або стискуючи грудну клітину, і розташовані всередині неї легені то набирають повітря, то випускають його. Людина теж може дихати завдяки рухам грудної клітини: це «спадщина» наших предків - рептилій.
Завдяки досконалому механізму оновлення повітря в легенях рептилії змогли відмовитися від шкірного дихання й освоїти посушливі території. У мезозойську еру (див. форзац 2 підручника) рептилії панували на суходолі, у повітрі й навіть в океані (мал. 143). Тривалий час на зміну вимерлим видам з'являлися нові. Наприкінці мезозойської ери рептилії досконало пристосувалися до певних умов життя й утратили змогу змінюватися під час еволюції з тією швидкістю, якої вимагали зміни довкілля. Падіння на Землю великого метеорита прискорило вимирання великих рептилій, яке почалося раніше. Із багатьох груп лишилося чотири ряди: Черепахи, Дзьобоголові, Лускаті та Крокодили.
Головні особливості рептилій - наявність на певних стадіях розвитку зародкових оболонок і суха шкіра, укрита лусками або щитками. Виникнення рептилій пов'язане з механізмом легеневого дихання завдяки рухам грудної клітини. У минулому рептилії були чисельними й відрізнялися різноманіттям видів.
Яйцеві оболонки; зародкові оболонки; грудна клітина.
1. Яка основна відмінність між розвитком амфібій і рептилій?
2. Як відбувається розмноження рептилій (на прикладі прудкої ящірки)?
3. Чи відповідає будова кінцівок крокодила схемі будови кінцівок, зображеній на малюнку 127?
4*. Учені, які вивчають еволюцію, уважають, що суха шкіра та наявність зародкових оболонок рептилій є наслідком дихання за допомогою грудної клітини. Поясніть причинний зв'язок цих ознак.
5*. Що вам відомо про життя в мезозойську еру? Які групи тогочасних рептилій ви знаєте?
Вплив розмірів на температуру тіла
Під час життєвих процесів тепло утворюється по всьому об'єму тіла, а втрачається лише через його поверхню. Із збільшенням розмірів тіла відношення площі його поверхні до об'єму зменшується. Розгляньте малюнок 144: у меншого куба відношення площі поверхні до об'єму дорівнює 6, у більшого - тільки 3!). Саме тому чим більша тварина, тим легше їй підтримувати високу температуру тіла. Малим тваринам складніше розігріти тіло, а великим -охолодити. Найбільші рептилії минулого мали високу температуру тіла внаслідок своїх гігантських розмірів!
Нині на Землі існує один вид рептилій, що підтримує високу температуру тіла. Це шкіряста черепаха (мал. 145), найбільша з черепах, її довжина - близько 2,6 м, вага - до 1 т. Вона зустрічається в усіх теплих морях нашої планети, але стала рідкісною через забруднення людиною океану. Звичайний поліетиленовий кульок, кинутий у воду, може вбити таку тварину, якщо вона прийме його за медузу й проковтне. Щоб захистити цих тварин, місця, де шкірясті черепахи відкладають яйця, перебувають під міжнародною охороною. Кладки яєць збирають і вирощують в інкубаторах, а новонароджених черепашенят випускають у море.

Відповіді ГДЗ для 7 класу з предметів шкільної програми, а саме, біології, хімії, геометріі
Нові підручники 7 клас за програмою 2015 року з образотворчого мистецтва, історії України, трудового навчання