укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 14 » § 23. Плазуни. Загальна характеристика плазунів
12:01
§ 23. Плазуни. Загальна характеристика плазунів

§ 23. Плазуни. Загальна характеристика плазунів

Клас Плазуни, або Рептилії - це перші справжні наземні хребетні тварини, які характеризуються рядом спільних ознак з амфібіями. Разом з цим вони становлять прогресивну гілку розвитку хребетних, яким властивий лише наземний спосіб життя.
Поява сухої зроговілої шкіри, розвинених легень, а головне, поява яйця, багатого на жовток та вкритого шкірястою оболонкою, дозволила плазунам майже 300 млн. років тому опанувати суходіл і стати на тривалий час панівною групою тваринного світу.
Поширення та спосіб існування. Плазуни - холоднокровні тварини, тому обмежуючим чинником їх поширення є температура. Найбільша їх різноманітність і чисельність зустрічається в країнах з теплим кліматом. Плазуни широко заселили різноманітні біотопи суші, незначна частина їх вторинно перейшла до життя у воді (крокодили, черепахи).
Будова тіла. Взагалі тіло плазунів поділяється на голову, тулуб і кінцівки. Хоча для деяких плазунів характерна редукція (зникнення) кінцівок. На відміну від земноводних, шкіра рептилій суха, позбавлена залоз. Верхній шар епідермісу - роговий, в період линяння він поступово злущується і замінюється новим. Таким чином, і плазуни, подібно до членистоногих, линяють. Похідні цього рогового шару - рогові щитки та луска, захищають тіло тварини від втрати води і дозволяють рептиліям мешкати в місцях з досить посушливим кліматом. Голова у плазунів з'єднана з тулубом рухомо за допомогою шиї. На голові знаходяться очі, захищені повіками. Крім верхньої і нижньої повіки у деяких плазунів з'являється третя повіка - напівпрозора мигальна перетинка, за допомогою якої зволожується поверхня ока. Позаду очей знаходяться вушні отвори, закриті барабанними перетинками. Плазуни, особливо ящірки і змії, мають добре розвинутий слух. На кінці витягнутої, трохи загостреної морди розташовані ніздрі. Нюх у плазунів кращий ніж у земноводних. Кінцівки плазунів не повністю підіймають тіло над землею в зв'язку з тим, що прикріплюються до тулуба з боків. Ось чому їхнє тіло волочиться по землі, звідси і назва класу - Плазуни (мал 90).
Внутрішня будова. Опорно -рухова система. Скелет плазунів має загальний план будови скелету хребетних: череп, скелети тулуба, кінцівок та їхніх поясів. На відміну від земноводних, скелет плазунів побудований складніше і є прикладом пристосування до існування на суходолі. Череп у них кістковий, складається з двох відділів. У ящірки скелет тулуба - хребет -поділяється на шийний, попереково-грудний, крижовий і хвостовий відділи. Шийний відділ утворений кількома хребцями. До грудних хребців з кожного боку приєднується по ребру. Другий кінець кожного ребра приєднується до грудної кістки. Так утворюється грудна клітка, яка бере участь у легеневому диханні. Хвостовий відділ складається з різної кількості хребців.
Нервова система рептилій подібна до земноводних. Мозочок розвинутий краще, тому що вони мають складнішу координацію рухів.
Травна система. Плазуни за способом живлення переважно хижаки. Харчуються вони комахами, земноводними, птахами та дрібними ссавцями (гризунами). їхня ротова порожнина має однотипні зуби. Вони служать тільки для захоплення й утримання їжі. Язик більшості плазунів бере участь в обмацуванні їжі, у змій та ящірок він на кінці роздвоєний. Плазуни, подібно до хрящових риб та земноводних, мають клоаку, в яку відкриваються травна, видільна та статева системи. Видільна система. Водний обмін у рептилій здійснюється за допомогою тазових нирок, будова яких схожа з амфібіями.
Кровоносна система. У плазунів трикамерне серце і два кола кровообігу. На відміну від амфібій у шлуночку серця з'являється неповна перетинка, яка при скороченні серця повністю його розділяє на праву (венозну) і ліву (артеріальну) половину. Хоч обмін речовин у плазунів інтенсивніший, ніж у амфібій, але все ж таки вони холоднокровні тварини (температура їхнього тіла залежить від температури довкілля). Тепер вам зрозуміло, чому вони так полюбляють грітися на сонечку, а при настанні холодів впадають у глибоку сплячку.
Дихальна система. Органи дихання плазунів - легені - мають складнішу будову, ніж легені земноводних. Дихальні шляхи складаються з гортані, трахеї та двох бронхів. Суха шкіра рептилій не бере участі у диханні.
Розмноження та розвиток. У самок плазунів є парні яєчники, у самців - сім'яники. Запліднення у них - внутрішнє. Розмножуються відкладаючи яйця або народжуючи живих нащадків. У деяких видів, подібно до акул, спостерігається яйцеживородіння, тобто зародок розвивається в яйці всередині організму матері. Яйця плазунів, багаті на жовток, вкриті щільною шкірястою оболонкою, яка захищає зародок від висихання і механічних пошкоджень. У черепах і крокодилів поверх цієї оболонки ще є вапнякова.. Розвиток у плазунів прямий, без метаморфозу, та відбувається на суші. Зародок розвивається за рахунок поживних речовин яйця під впливом сонячного тепла.
Плазуни - перший клас справжніх наземних хребетних. Вони мають суху шкіру, вкриту роговими лусками, легеневе дихання, трикамерне серце та два кола кровообігу. Плазуни - холоднокровні тварини. Яйця плазунів великі та вкриті міцною оболонкою, розвиток -прямий.
1. З якою особливістю будови тіла пов'язана назва класу плазуни? З яких частин складається тіло плазунів і як розташовані їхні кінцівки? 2.Чим вкрите тіло плазунів? Чому плазуни линяють? 3. Що загального у будові тіла і у будові скелета земноводних і плазунів? 4.Чому температура тіла плазунів, як і у земноводних, непостійна? 6. У чому принципова відмінність плазунів від земноводних? 8. Поясніть терміни: мигальна перетинка, гортань, трахея, бронхи, рогові щитки, змішана кров. Запишіть їх до свого біологічного словничка. 9. У чому проявляються адаптації плазунів до умов середовища?
? 1. Розгляньте "Дерево життя". Знайдіть місце класу Плазуни у системі розвитку органічного світу. 2. Які тварини були найбільш вірогідними предками плазунів? 3. Які зміни у будові серця виникли у плазунів у зв'язку з переходом виключно до легеневого дихання?

Відповіді ГДЗ 7 клас з хімії, біології
Нові підручники 7 клас за новою програмою 2015 року зі світової літератури