укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 7 » § 23. Стоп! Наркотикам - ні!
18:29
§ 23. Стоп! Наркотикам - ні!

§ 23. Стоп! Наркотикам - ні!

У цьому параграфі ви:
* причини вживання підлітками наркотичних речовин;
* як надавати допомогу у випадках наркотичного отруєння;
* ознаки наркотичної залежності;
* кримінальну відповідальність за поширення наркотичних речовин.
Як ви знаєте, майже всі винаходи й відкриття мають як позитивні, так і негативні наслідки. Як же в житті людей з'явилися наркотики?
З давніх часів люди намагались віднайти засіб для зменшення болю і страждань. Шамани та знахарі спалювали різні трави й мінерали, щоб димом із гострими запахами лікувати людей. Такий дим заспокоював, знімав біль або навпаки — підвищував тонус.
Тонус (від лат. «напруження») — підвищена життєдіяльність організму.
Індійці Південної Америки тривалий час могли залишатись бадьорими без їжі та сну, перебуваючи у виснажливих піших переходах, бо вони жували листочки куща коки, що містять наркотичну речовину — кокаїн.
Які речовини мають небезпечний вплив на психіку та фізичне здоров'я людини й викликають стійку залежність?
Вживання алкоголю, тютюну чи наркотиків змінює настрій людини, деформує сприйняття навколишнього середовища, викликає деградацію особистості. Чому ж тоді підлітки й молодь починають вживати наркотики? 
Міфи і факти про наркотики
У суспільстві, особливо серед молоді, поширені міфи стосовно безпечності вживання наркотичних речовин, які можуть підштовхнути людину до їх вживання. Проте, частіше це насправді міфи, які не відповідають дійсності.
Розгляньте перелік причин, через які підлітки починають вживати наркотичні речовини. Проаналізуйте міфи та факти про наркотики. За потреби доповніть перелік причин.
Насправді майже всі, хто пробував наркотики, одержав їх через знайомого. Ним може бути шкільний товариш, близький друг, брат або сестра, які показали, як це треба робити, і навіть дали першу дозу. Ви повинні знати про шкідливу дію наркотиків, щоб рішуче відмовитися від їхнього вживання.
Алкоголік, наркоман чи токсикоман, набувши стійкої залежності, приречений на постійний пошук «свого зілля» щодня.
1. Як почувались герої деяких фільмів, якщо не могли вчасно прийняти дозу наркотичної речовини?
2. Як складались їх стосунки з рідними? 
Як виникає наркотична залежність
Навіть перша спроба вживання наркотику може бути небезпечною через індивідуальне несприйняття організмом незнайомої отруйної речовини. Наркотик також може містити небезпечні для життя людини домішки, адже ті, хто продають чи пропонують наркотики, намагаються вкрасти частину дня себе чи заробити більше на здоров'ї чи навіть житті інших
Перехід від одного етапу до іншого теж може бути дуже різним. Для дітей й підлітків перший і другий етапи проходять дуже швидко, звикання може виникнути вже після 1-2 прийомів наркотиків, особливо, якщо це — ін'єкційні наркотики.
Наркотична залежність, її ознаки та наслідки
В усіх сферах життєдіяльності наркозалежні люди мають проблеми. У фізичній: сп'яніння, формування залежності, отруєння, підвищення ризику інфекційного зараження (гепатит, ВІЛ), самогубство, можливе передозування та смерть. Психологічні проблеми виявляються в брехливості та необов'язковості, депресіях, емоційній неврівноваженості, порушенні пам'яті та мисленні. У соціальній сфері на таких людей чекають сімейні розлади, втрата роботи, гідних друзів, бродяжництво. Виникає й нова соціальна залежність — від торговців наркотиками. Наркомани втрачають шанси на благополучне майбутнє, кар'єру, успіх і просте людське щастя.
Швидкість виникнення наркотичної залежності визначається типом наркотичної речовини й особливостями індивідуального розвитку організм)': стать, вік, маса тіла тощо.
Люди з наркотичною залежністю небезпечні для оточуючих, адже вони здатні на злочинні дії, шахрайство, крадіжку, побиття, аби дістати гроші на наркотики. Такі люди емоційно неврівноважені, мають підвищену невиправдану агресивність. У них погіршуються стосунки з близькими, вони не слухають рідних, заглиблюються в себе, замикаються, відмовляються від спілкування. У них погіршується також апетит і сон. У наркомана можна побачити сліди від ін'єкцій на шкірі та судинах, особливо на передпліччі та внутрішній стороні ліктьових згинів. Як правило, такі люди безпричинно худі, у них темні кола під очима, ламкі нігті. На жаль, успішність навчання значно знижується, зникає цікавість до хобі.
У випадку передозування наркотичної речовини відбувається зупинка дихання, бо мозок перестає керувати організмом, а в разі значного передозування дихання зупиняється взагалі. Людина різко блідне, не реагує на зовнішні подразники, втрачає свідомість, починається блювота. Яку ж долікарську допомогу потрібно надати при наркотичному отруєнні?
Долікарська допомога при наркотичному отруєнні
1. Викликати «швидку допомогу, покликати дорослих.
2. Перевернути потерпілого на бік.
3. Очистити його дихальні шляхи від слизу й блювотних мас.
4. Стежити за диханням до прибуття лікарів. При частоті дихальних рухів менше 8-10 разів на хвилину потрібно робити штучне дихання способом «із рота в рот».
Техніці виконання штучного дихання та непрямого масажу серця спеціально навчають медичних працівників і працівників служби захисту населення, але кожен повинен уміти надати першу допомогу.
Кваліфіковану допомогу при наркотичному отруєнні можуть надати тільки медичні працівники. Наркотичну залежність лікують у наркологічних диспансерах і лікарнях. Адреси закладів, де можна отримати допомог)' при наркотичному отруєнні, можна дізнатися в найближчій медичній установі чи в Інтернеті.
Положення кримінального законодавства у Сфері боротьби з поширенням наркотиків
В українському законодавстві передбачена кримінальна відповідальність за поширення наркотиків.
Прочитайте статтю Кримінального кодексу України. Яке покарання чекає на порушників?
Уживання алкоголю, тютюну чи наркотиків зумовлює деградацію особистості. Наркомани втрачають шанс на благополучне майбутнє, кар'єру, успіх і просте людське щастя.
Більшість отримують наркотики вперше від знайомих людей.
Потрібно чітко усвідомлювати шкідливу дію наркотиків, щоб самостійно дійти рішення відмовитися від їх уживання.
Наркозалежні люди небезпечні через підвищену невиправдану агресивність.
В українському законодавстві передбачена кримінальна відповідальність за поширення наркотиків
Виявити схильність до наркотичної залежності завчасно неможливо, тому найдієвіша гарантія успішного життя — категорична відмова від уживання наркотичних речовин.
Влаштовуйте свята собі й своїм друзям, виявляйте арантазію і творчий підхід, радійте життю та радуйте дорогих і близьких вам людей.
Запитання і завдання
1. Як ви розумієте поняття «деградація особистості»?
2. Назвіть ознаки наркотичної залежності. Чи варто спілкуватись із наркозалежними людьми? Чому?
3. Які міфи про наркотики спонукають молодь почати їх уживати? Які факти це спростовують?
4. Назвіть наслідки вживання наркотиків підлітками.
5. За допомогою Інтернету дізнайтеся про спеціалізовані медичні установи вашого регіон)', де можуть надати допомог)-' при наркотичному отруєнні.
6. Продумайте сценарій ролика за збереження здоров'я нащадків без куріння, алкоголю, наркотиків.
Відпрацювання навичок відмови від пропозицій вжити наркотик
Єдиним правильним рішенням, якщо вам пропонують спробувати наркотик, має бути лише категорична відмова. Розгляньте варіанти відповідей, якими ви могли би скористатися для відмови.
- Дякую, ні. Я завжди контролюю себе.
- Дякую, ні. Мені потрібно проїхатись на велосипеді в нагальній справі, я маю керувати транспортним засобом — це неприйнятно.
- Дякую, ні. Мої батьки забороняють таке, а я поважаю їхню думку.
- Дякую, ні. Якщо я вип'ю чи спробую наркотик, то втрачу контроль над собою, я цього не хочу, мені це не потрібно.
- Дякую, ні. Мені не подобається смак алкоголю (наркотику).
- Дякую, ні. Це не в моєму стилі.
- Дякую, ні. Мені ще треба підготувати домашні завдання.
- Дякую, ні. Мені треба на тренування (у секцію, гурток тощо).
- Дякую, ні. Мені це не підходить, може, краще прогуляємося до музею, театру...
Спробуйте проговорити кілька варіантів перед дзеркалом, використайте різні стилі спілкування, зупиніться на найефективнішому для вас варіанті.
Запропонуйте власні варіанти відповідей на подані запитання.
1. На що можна витратити гроші, якщо не купувати сигарети, алкоголь чи наркотики?
• Купити пізнавальну книжку.
• Зробити подарунок мамі (другові чи подрузі).
• Записатися в спортзал.
• Удосконалювати свою зовнішність.
2. Як можна веселитися в компанії без вживання алкоголю і наркотиків?
• Заздалегідь скласти план вечірки із цікавими й веселими конкурсами.
• Влаштувати костюмовану вечірку.
• Провести конкурс на найкраще оформлену та найсмачнішу страву, приготовану власноруч.