укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 13 » § 24. Електрифіковані знаряддя праці
12:31
§ 24. Електрифіковані знаряддя праці

§ 24. Електрифіковані знаряддя праці

Опорні поняття: види електроінструментів з обробки деревини, продуктивність електроінструмента, різновиди шліф-машин
Обробка деревини може здійснюється як ручним інструментом так і електрифікованим. Останній приводяться в рух електродвигуном.
Ручні інструменти для роботи по дереву можна розділити на дві групи: прості і електричні. Звичайно ж, вам знайомі ручні інструменти з обробки деревини: сокира, рубанок, стамеска, долото, пила, лобзик тощо. При роботі з електроінструментом людина витрачає мінімум зусиль і економить свій час. Промисловість насичує ринки електроінструментами (мал. 102) на 220 В. Електроінструмент виконує певну кількість ріжучих ударів (оберти). Від них залежить якість (чистота) обробки поверхні деревини. Також гладкість поверхні підвищується за рахунок зменшення швидкості подачі деталі на ріжучу частину (про це вже йшла мова в попередньому параграфі). Є два способи обробки деревини інструментом: рухати електроінструмент по закріпленій деталі або навпаки.
Електроінструменти бувають двох видів: ручні І стаціонарні (верстати, як один з видів стаціонарного обладнання розглянуто в попередньому параграфі).
У цьому параграфі докладніше розповімо про ручні і настільні (ще один вид стаціонарного обладнання) електроінструменти: ручна дискова пилка; електрорубанок; елек-тролобзик; електроножівка; фрезер; пазоріз; лектродриль; електростамеска; стрічкова шліфмашина; вібраційна піліф-машина; ексцентрикова шліфмашина;
Застосування електрофікованного інструменту дозволяє підвищити швидкість виконання операцій до 10 разів, як це видно з рисунку (мал. 103).
Ручні дискові електропили (мал. 104) і настільні (стаціонарні) маятникові дискові електропили (мал. 105) застосовується для виконання чистих і точних, поперечних і поздовжніх розпилів в різних матеріалах. їх використовують для пиляння брусків і дошок, розкрою фанери, ДВП і ДСП, а також виконання інших операцій, наприклад пиляння деревини під кутом від 0 до 45% прорізання пазів, вибирання чверті і матеріалу з шипового з'єднання. Чим більш товстий оброблюваний матеріал, тим потужніше повинна бути циркулярка. Важлива глибина різання дискової пилки під кутом 45" або 90".
У електропилах застосовують плоскі диски діаметром 160-250 мм і завтовшки до 3 мм. Перед роботою необхідно правильно встановити диск пили на вал. На диску не повинно бути тріщин, а його зуби мають бути правильно заточені. До включення в мережу слід зусиллям пальців руки повернути диск пили. Легкість його обертання свідчить про те, що редуктор справний, а мастило - в робочому стані. Щоб не зіпсувати стіл під час пиляння, під оброблюваний матеріал підкладають шматок фанери або непотрібний столярний щит.
Встановивши пиляльний диск на необхідну глибину, пилу рухають по розмітці плавно й рівно: спочатку її опускають зверху вниз. Якщо під час роботи пиляльний диск зупиниться (відбудеться заклинювання), то пилу відсовують трохи назад і, коли вона набере знову необхідні обороти, плавно підводять до лінії різу. Нагрівання пиляльного диска приводить до підпалювання торців обробленої поверхні, тому при виконанні великого обсягу робіт треба періодично давати час на охолодження пиляльного диска.
Електрорубанок (мал. 106) найбільш затребуваний Інструмент. Призначений для зняття верхнього шару деревини (рис. 106, б), утворюючи ідеально рівну поверхню. Якість роботи електрорубанка залежить від швидкості обертання головної його деталі - барабана. Якщо це 10000 оборотів за хвилину - інструмент послужить довго. Підошві рубанка теж варто приділити увагу, вона повинна бути гладкою, як у праски.
Електролобзик (мал. 107) - Інструмент, здатний робити в дерев'яній деталі як прямі, так і заокруглені в будь-якому напрямку зрізи. При виготовленні дерев'яних меблів цей інструмент завжди знадобиться. Є двох видів лобзик - професійний і побутовий. Професійний потужніший, але в побутовому може бути більше функцій. Також лобзик може мати два види конструкції:
• з вертикальним ходом - призначається найчастіше для фігурного розпилу як м'яких, так І твердих матеріалів {рух вгору - вниз);
• з маятниковий механізмом - розпил м'яких деревних порід, фанери, ДСП, пінопласту та ін м'якого матеріалу (рух вгору - вниз, вперед).
Робота звичайною ножівкою - процес довгий і трудомісткий, тому якщо ви хочете зекономити час, не поставивши під загрозу якість роботи, вам допоможе електролобзик: зручний, компактний і призначений для розпилу різних матеріалів.
Електроножівка (мал. 107, б). її ще називають пилкою - алігатором. Пиляє дерев'яні деталі по прямій, глибина розпилу без обмежень (колода, брус), але поступається циркулярки у швидкості, чистоті й точності розпилу. Чим товстішим є підібраний матеріал для розпилу, тим довшим має бути полотно електроножівки. 
Фрезер (мал. 108) - електромашина для обробки крайок, прорізування пазів, фігурних отворів. Апарат, закріплений на верстаті, здатний виконувати функції деревообробного верстата. При виборі Інструмента варто звернути увагу на його потужність, швидкість, вагу, підошву і вимикач (фахівці рекомендують фіксуючий). Якщо вирішили робити меблі, машинка повинна мати більшу вагу, що властиво професійному інструменту, тому що, деталі які найбільш зношуються під час роботи, виготовляються з металевих сплавів.
Також використовуються пазоріз 3 ланцюговою пилою (мал. 109) для вибирання пазів в дошках, колодах, бруках і довгомІрних матеріалах. Приводом (те що приводить їх в рух) слугує електродвигун.
Свердління за допомогою механічного приводу прискорює швидкість виконання свердлувальної операції вдесятеро, як це показано на малюнку 110.
Для пришвидшення процесу обробки довбанням, може використовуватись електростамеска (мал. 112).
Шліфмашини застосовуються для шліфування дерев'яних поверхонь, І бувають стрічкові (мал. 113, а), вібраційні (мал. 113, б), ексцентрикові (мал. 113, в). Стрічкові - грубе шліфування дерев'яних і зашпакльованих поверхонь. Виконує «чорнову» обробку. А також зняття старої фарби зі стін. Вібраційні - полірування плоских поверхонь різних матеріалів (дерево, метал, камінь і т. д.). Виконує фінішну обробку. Ексцентрикові - функції ті ж, що і у вібраційної (плоскошліфувальної), але підошва, Завдяки ексцентрику, робить ще й кругові рухи.
Стрічкова шліф-машина (мал. 113, а) призначена для первинної обробки плоских поверхонь, вирівнювання та обдирання, грубого шліфування. Незамінна при обробці будь-яких видів матеріалів: деревини, пластика, металу, природного каменю і бетону.
Віброшліфувальна машина (мал. 113, б) має прямокутну підошву, яка здійснює зворотно - поступальні рухи з невеликою амплітудою, але з дуже великою швидкістю. Однією з найбільш важливих характеристик вібраційних шліфувальних машинок є амплітуда руху підошви: чим вона більше, тим - швидше, але при цьому грубіше відбувається обробка поверхні.
Додаткова інформація
У 1895 р. німецький інженер Вільгельм Фейн винайшов перший портативний електричний ручний дриль.
Цікаво знати
Український автор унікальних дерев'яних наручних годинників, киянин Валерій Даневич - потомствений червонодеревник. Його роботи відомі у всьому світі, як рідкісний приклад використання деревини в настільки мініатюрних виробах, якими є наручні годинники. Він, звичайно не перший червонодеревник, який робив дерев'яний годинниковий механізм. Ще в XIX столітті в династії майстрів з В'ятки БроннІкових з'явилася колекція кишенькових годинників. Спираючись на їх досвід, український автор зробив діючі наручний годинник. На сьогоднішній день Існують наручні годинники з механізмом з деревини діаметром 25 мм, а товщиною 9 мм, що порівнянно з годинником на основі металевих сплавів. Базовим матеріалом є кап - наріст на березах. Використовується ще п'ять видів деревини - клен, червоне дерево та Інші. Левова частка роботи відбувається під мікроскопом.
Чи добре засвоїли?
1. Поясніть, чим відрізняється ручний електроінструмент від настільного варіанту І від верстатів?
2. Назвіть види ручного деревообробного Інструменту.
3. Дайте загальну характеристику деревообробних Інструментів.
4. Наскільки підвищується продуктивність праці при роботі електроінструментом по відношенню до роботи простими ручними інструментами?

Відповіді ГДЗ 7 клас з геометрії
Нові підручники 7 клас за новою програмою 2015 року з алгебри