укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 19 » § 24. Геологічна будова, рельєф та корисні копалини
12:47
§ 24. Геологічна будова, рельєф та корисні копалини

§ 24. Геологічна будова, рельєф та корисні копалини

Пригадайте, яким формам рельєфу відповідає давня Африкано-Аравійська платформа та області складчастості на сході Австралії? Яка частина Південної Америки багата на корисні копалини осадового походження, а яка на рудні? Чому?
В основі материка лежить Південноамериканська платформа. Вона пережила підняття й опускання. Потужність морських та континентальних відкладів у прогинах платформи становить кілька тисяч метрів. Тут розташовані рівнини. Серед них найбільша рівнина земної кулі -Амазонська низовина. її площа понад 5 млн км2. Північніше лежить Оріноцька низовина, а на півдні Ла-Платська.
На сході Південної Америки переважає платформсний рівнинно-плоскогірний рельєф, вздовж всього тихоокеанського узбережжя простяглася найдовша гірська система Землі - Анди. її довжина близько 7000 км.
На сході і північному сході материка розташовані плоскогір'я. Вони є виступами фундаменту платформи і розділені Амазонською низовиною. Гвіанське плоскогір'я найбільшої висоти (г. Нсбліна - 2994 м) досягає в центральній частині, а Бразильське - на південному сході на г. Бандейрас (2890 м), поблизу Атлантичного океану. У напрямку до Амазонської низовини Бразильське плоскогір'я поступово знижується.
Підняття, які виникали на територіях обох плоскогір'їв у минулому, супроводжувалися розломами, по яких на поверхню виливалась лава. Тому місцями на них спостерігаються виходи кристалічних порід, але більша їх частина вкрита континентальними відкладами. Надра плоскогір'я містять великі запаси залізних, марганцевих, уранових руд, бокситів, є золото, алмази.
Гори Анди розташовані вздовж узбережжя Тихого океану та мають декілька паралельних хребтів. На мові давніх місцевих жителів - інків - назва Анди означає «мідні гори». Багато вершин Анд значно перевищують 6000 м. Найвищою точкою Анд і всього материка є гора Аконкагуа (6959 м). Анди - гори переважно нової складчастості. Вони виникли в результаті зіткнення літосферних плит. Біля берегів Тихого океан}' внаслідок занурення океанічної земної кори під материкову утворилися глибоководні жолоби. У результаті підняття в середній розширеній частині Анд утворилися східчасті внутрішні плоскогір'я, які знаходяться на висоті 3500-4500 м. Горотворення Анд триває і до сьогодні.
Корисні копалини. В осадових породах узбережжя Карибського моря і північного передгір'я Анд розташоване озеро Маракайбо, що має одне з найбільших на земній кулі родовищ нафти.
Магма, що вилилась по лініях розломів, сприяла утворенню багатих покладів рудних копалин в Андах. Зокрема, мідних, олов'яних, які розташовані насвинцевих і цинкових руд, коштовних каменів. З дією вулканів пов'язані родовища сірки, слюди, графіту в Андах. На Бразильському і Гвіанському плоскогір'ях добувають залізні, марганцеві, уранові руди, боксити, золото та ін.
Західне пустельне узбережжя Південної Америки відоме величезними запасами селітри.
Назвіть головні елементи рельєфу, з яких складається рівнинна частина Південної Америки та Анд.
Висновки
1. Західна частина материка має гірський рельєф, східна - рівнинний.
2. Анди - найдовша гірська система не лише Південної Америки, а й планети в цілому.
3. Материк багатий на поклади міді, берилію, літію, титану, сурми, олова, нафти.
Перевірте себе:
• Яка давня платформа лежить в основі Південної Америки?
• Якими типами гірських порід складений осадовий чохол платформи?
• Якими типами гірських порід складений її кристалічний фундамент?
• Якому виду рівнин за висотою відповідають ділянки осадового чохла платформи?
• Якому виду рівнин за висотою відповідають ділянки виходу на поверхню кристалічного фундаменту платформи?
• Залягання яких корисних копалин пов'язано з осадовим чохлом платформи?
• Залягання яких корисних копалин пов'язано з виходом на поверхню кристалічного фундаменту платформи? Яким формам рельєфу відповідає складчастий пояс Південної Америки?
• Які корисні копалини є в межах складчастого поясу?
2. Скориставшись фізичною та тектонічною картами світу, порівняйте рельєф та тектонічну будову Південної Америки й Африки. Поясніть, чому значні території обох материків зайняті рівнинами, а західний складчастий пояс є тільки на одному з материків?
• Мідь за своїм промисловим значенням посідає друге місце після заліза. Південноамериканські країни Чилі та Перу належать до світових лідерів з видобутку мідної руди.
• 70% світового видобутку бокситів забезпечують лише 4 країни: Австралія, Гвінея, Ямайка та Бразилія.
• Відомий англійський письменник А. Конан-Дойль у романі «Загублений світ» яскраво описав невеликий куточок землі, який нібито зберіг рослинний і тваринний світ доісторичної епохи. Відомо, що автором була описана частина Гвіанського плоскогір'я, де розташовані величезні плосковерхі масиви, які називають «тепуй». Вони оточені густими непрохідними лісами, їх схили дуже круті. Але якщо навіть здолати ці перешкоди, то поверхнею тепуї дуже важко мандрувати, тому що вона розсічена глибокими тріщинами та порізана каньйонами. З одного з таких масивів - Ауянтепуй («гора диявола», як називають це плато місцеві індіанці) спадає найвищий у світі водоспад Анхель (1054 м), відкритий американським льотчиком Д. Анхелем 1933 року.

Підручники 7 клас за новою програмою з географіі, трудового навчання
Відповіді ГДЗ для 7 класу з  геометріі, української мови