укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 14 » § 24. Різноманітність плазунів
12:06
§ 24. Різноманітність плазунів

§ 24. Різноманітність плазунів

У світовій фауні налічується близько 6000 видів плазунів, з них в Україні зустрічаються біля 20 видів. Сучасний клас Плазуни включає чотири ряди: Дзьобоголові, Лускаті, Крокодили, Черепахи.
Ряд Дзьобоголові об'єднує найдавніших з усіх рептилій. Більшість з них вимерлі, а в сучасній фауні у Новій Зеландії зустрічається лише один вид гатерія (мал.91). її ще називають "живою викопною твариною". За 200 мільйонів років еволюції вона зберегла примітивні риси
організації, які не властиві .сучасним рептиліям. Зовні вона схожа на ящірку. У гатерії добре розвинуте третє око, що розміщене на тім'ячку і одержало назву "тім'яного ока". Воно бере участь в узгодженні добових життєвих ритмів, забезпечує терморегуляцію та орієнтацію у просторі. Гатерія розмножується дуже повільно і є вимираючим видом, тому взята під охорону і занесена до Міжнародної Червоної книги.
Ряд Лускаті. Це найчисел ьні тла та процвітаюча група серед плазунів. Вона об'єднує близько 5700 видів. До цього підкласу відносяться ящірки (гекони, агами, круглоголовки, варани, сцинки), змії та хамелеони. Вони цікаві своєю біологією. Характерною ознакою ряду є наявність рогових лусок або щитків на тілі і зубів, прирослих до щелеп.
Ящірки мають видовжену форму тіла та довгий хвіст (мал. 92). Є серед них і вторинно безногі форми, в яких у ході еволюції редукувалися ноги (веретільниця, жовтопуз). Довжина тіла ящірок від 3,5 см (гекони) до 4 м (велетенський варан з острова Комодо). Очі у представників цієї групи мають рухомі повіки. У ящірки хребці між хвостовим і крижовим відділом не з'єднані. Там розташовані спеціальні м'язи, скорочення яких і викликає самокаліцтво або автотомію (від гр."аутос" - сам, "тома" -тіло) - відкидання хвоста. Новий хвіст швидко відростає, така властивість називається регенерацією.
Більшість ящірок розмножується відкладаючи яйця, проте є серед них і живородні (живородна ящірка, веретільниця та ін.). Ящірка звичайна, або прудка, поширена по всій території України. Живе на сухих, добре прогрітих сонцем місцях у степах, лісах, полях. Побачити їх можна під каміннями, пеньками, де вони живуть у норах, найчастіше парами. Живляться переважно комахами, серед яких багато шкідників. Яйця відкладають на суходолі, закопуючи у ґрунт. Ящірка живородна заселяє Полісся і Карпати (до 2000 м над рівнем моря). Вона віддає перевагу зволоженим місцям, добре плаває. Для неї характерне яйцеживородіння.
Варан сірий (160 см у довжину, вага - 25 кг) поширений у пустелях Середньої Азії. Взимку та влітку впадає у сплячку. Переслідуючи здобич, варан розвиває швидкість до 100-120 м на хвилину. Основним його ворогом є людина, бо винищує вид заради цінної шкіри. При зустрічі з людиною варан сильно роздуває тіло, б'є хвостом, голосно шипить, висовує язик і, широко розкриваючи пащу, намагається вкусити. Варан сірий занесений до Міжнародної Червоної книги.
Дрібних нічних ящірок, геконів, можна зустріти на Південному березі Криму. Пальці геконів мають розширення з спеціальними мікроскопічними волосками, завдяки яким вони можуть пересуватись навіть по стелі та склу.
Науці відомо понад 2500 видів змій (мал. 93). Серед них багато отруйних (близько 50 видів). Кістки щелеп змій з'єднані з черепом особливими зв'язками, які розтягуються, тому змії заковтують свою здобич цілою. Крім того шлунок у змій забезпечений сильними м'язами, за допомогою яких їжа подрібнюється. Зуби у них загнуті всередину ротової порожнини і лише утримують здобич. На верхньощелепних кістках у змій знаходяться отруйні зуби. Кожний зуб має канадець або борозенку, по якій при укусі стікає отрута. Органом дотику у більшості змій служить роздвоєний язик. У деяких змій є терморецепторы, що здатні сприймати зміни температури у тисячних долях градуса. Змії, відшукуючи здобич, дуже добре орієнтуються у темряві, реагуючи на температуру теплокровних тварин. На Поліссі та в Лісостепу України мешкає гадюка звичайна до 1 м довжиною, темно-сірого кольору з характерною зигзагоподібною смугою вздовж тіла. Найчастіше вона оселяється в лісах та чагарниках. Живиться дрібними гризунами, отрута її небезпечна для людини. Тварина яйцеживородна. Гадюка степова (довжина тіла 45-60 см) має у природі багато ворогів: орли, сови, лисиці навіть ворони не відмовляються поласувати нею. Велика кількість гадюк знищується людиною, змінюються місця їх існування, тому вона занесена до Червоної книги України. На відміну від сірої гадюки, черевна сторона її тіла чорна, з білими цяточками. Серед змій, отрута яких смертельна, треба назвати кобру, гюрзу, ефу.
До неотруйних змій відносяться вужі, полози та удави. Вуж звичайний (мал. 94) (довжина тіла 1-1,5 м) - характерний представник плазунів фауни України. Має сіре тіло з різними відтінками, по боках його голови є помітні світлі плями. Цей вид надає перевагу зволоженим місцям, живиться ропухами та комахами. Вуж водяний
зустрічається у південній смузі нашої країни. Від вужа звичайного він відрізняється відсутністю жовтих плям по боках голови, оливковим кольором тіла і плямами розкиданими у шаховому порядку. Живе у воді, або близько від неї, бо живиться не тільки мишами, жабами та пуголовками, але залюбки ловить і рибу, приносячи шкоду рибогосподарським ставкам .
Такі змії, як полози, дуже швидко рухаються, зокрема, по скелях та по деревах, а жертву душать, притискуючи до землі. У південних районах України зустрічається полоз жовтопуз (до 2 м), а в її лісостеповій зоні - полоз чотирьохсмугастий. Полози уникають зволожених місць, заселяючи чагарники та цілинні ділянки. Там же живуть мідянки - дуже дрібні змії (до 65 см), яких вважають отруйними і за це переслідують. Пітони та удави - мешканці тропіків, мають строкате забарвлення, а здобич душать обкручуючись навколо неї своїм тілом. Найдовша серед наземних тварин змія анаконда з Південної Америки. Деякі її особини досягають до 12 м в довжину.
Ряд Черепахи. У світовій фауні налічується близько 200 видів черепах. В Україні є лише 1 вид - черепаха болотяна (мал. 95). Черепахи захищені міцним кістковим панциром, аутвореним двома щитами, що є видозмінами скелету. Зверху вони вкриті роговими
-пластинками. Щелепи їх не мають зубів і вкриті роговою речовиною. Формою вони нагадують дзьоб птаха. Грудна клітка у черепах нерухома,
дихання здійснюється шляхом "заковтування" повітря, цьому сприяє скорочення або
розслаблення плечових і тазових м'язів. Водні форми найчастіше живляться тваринами, зрідка рослинами, сухопутні - переважно рослиноїдні. Усі черепахи відкладають яйця на суші. Це свідчить про те, що вони вторинно перейшли до водного існування. На Галапагоських островах зустрічається сухопутна слонова черепаха з масою тіла до 400 кг. Такої ж маси сягає і морська зелена, або супова черепаха, м'ясо якої дуже ціниться гурманами. Взагалі, м'ясо та яйця багатьох черепах їстівні. Черепахи, порівняно з людиною, дуже довго живуть.
Ряд Крокодили - найбільш високорозвинений серед плазунів. Відомо 21 вид крокодилів, усі вони поширені у тропіках та субтропіках (мал. 96). Крокодили, подібно до черепах, вторинноводні тварини. На сушу виходять рідко, хіба що для розмноження. Живуть крокодили до 100 років. Довжина тіла від 1,5 (китайський алігатор ) до 10 м {нільський крокодил). Хвіст крокодилів сплюснутий з боків, паща має численні зуби, що містяться, подібно до ссавців у альвеолах (западинах на щелепі). Живляться різними тваринами, можуть їсти навіть один одного. Деякі види крокодилів - небезпечні для людини. Серед представників цієї групи плазунів широко відомі такі, як нільський крокодил, гавіал (мешкає є в ріках Індії), алігатор і кайман (мешканці Америки). Гавіали мають доволі великі розміри (до 6 м) і дуже довгі щелепи, які на кінці мають потовщення (особливо у самців). Нільський крокодил та алігатори належать до справжніх крокодилів і мають помірно витягнуту передню частину голови. Крокодили служать предметом промислу, людиною використовується шкіра та м'ясо цих тварин. Чисельність багатьох видів крокодилів значно скоротилась. У деяких країнах (у США та на Кубі) створюють крокодилячі ферми, які з успіхом виконують роль зоопарків, бо крокодили завжди притягали увагу людини.
Роль плазунів у природі та значення для людини. Плазуни у природних екосистемах. У біоценозах України чисельність плазунів невелика і тому їх роль малопомітна. Та все ж вони беруть участь у природних ланцюгах живлення. Деякі рептилії служать їжею для ссавців (лисиць, тхорів і ін.). З іншого боку змії наносять шкоду, поїдаючи корисних тварин. Так вужі, зокрема, можуть знищувати жаб та риб, деякі змії їдять дуже багато корисних ящірок.
Значення для людини. Значення рептилій для людини теж з'ясовано не досить повно. Погано вивчене їх сільськогосподарське значення. В загальних рисах можна сказати, що більшість ящірок, можливо і дуже корисні, так як знищують велику кількість комах і молюсків, які шкодять господарству людини. М'ясо багатьох плазунів використовується людиною в їжу (змії, черепахи, великі ящірки). Крокодилів і змій винищують заради цінної шкіри, що йде на виготовлення галантерейних виробів, взуття. Черепах винищують заради рогового панцира, в зв'язку з чим чисельність цих давніх тварин значно скоротилася.
Медичне значення має отрута змій, що є сировиною для виготовлення лікувальних препаратів. їх застосовують при лікуванні радикуліту, ревматизму, невралгії. Для отримання зміїної отрути влаштовують спеціальні заклади - серпентарії, в яких утримують у клітках змій, а отруту "доять" притискуючи отруйні зуби до склянки. В середньому одна гюрза дає 0,1-0,2 г дуже цінної зміїної отрути. Люди часто вбивають гадюк лише тому, що бояться їх, або з неприязні. А це просто злочинно!
В той же час, отруйні плазуни являють небезпеку для домашніх тварин і людини. Укуси їх хворобливі і викликають довготривалі захворювання. Найбільшу загрозу для життя людини мають такі змії: сіра кобра, піщана ефа, гюрза, звичайна гадюка, щитомордник та ін. Укуси кобр діють на нервову систему і викликають параліч дихальної системи, отрута гадюк діє на кровоносну систему тощо. Небезпечні змії також і для домашніх тварин. Так на територіях кінських заводів з отруйними зміями ведуть регулярну боротьбу.
Перша допомога після укусу отруйної змії. Якщо вас вкусила
змія, спочатку зніміть залишки отрути з місця укусу ваткою, змоченою в розчині марганцівки. Постраждалому треба дати міцного чаю або лужної мінеральної води і забезпечити спокій. Потім постраждалого необхідно як можна скоріше доставити у лікарню для введення спеціальної сироватки.
Охорона плазунів. У зв'язку з прямим винищенням плазунів, або місць їх існування кількість деяких із них зменшилась настільки, що з'явилась загроза їх зникнення. До Червоної книги України потрапило більше 10 видів плазунів.
Серед них такі види: кримський голопалий гекон, жовтопуз безногий, полози леопардовий та лісовий, гадюка степова та ін. Все частіше на захист плазунів лунають голоси вчених герпетологів.
Клас Плазуни включає ряди Дзьобоголові, Лускаті, Черепахи та Крокодили.
У біоценозах України чисельність плазунів невелика і тому їх роль у харчових ланцюгах мало помітна. Більшість з них, винищуючи гризунів та інших шкідників, приносять користь. Людина використовує шкіру, м'ясо і отруту плазунів.
1. На які систематичні групи і за якими ознаками поділені плазуни? 2. Яка з цих груп найчисельніша та з якими її видами ви познайомились? 3. Де виробляється отрута у змій? 4. Як добувають їжу пітон, полоз, гадюка, удав? 5. Назвіть плазунів фауни України, яких з них можна зустріти у вашій місцевості? 6. З якими водними плазунами ви познайомились? Чому їх вважають вторинноводними? 7. Яку роль відіграють рептилії у природних угрупованнях? 8 Які представники класу Плазуни мають значення у господарській діяльності людини? 9. Яке значення у природних екосистемах мають плазуни? 10. Які види плазунів є загрозою для людини? 11. Як вести себе після укусу отруйної змії? 12. Яке медичне значення має отрута змій? 13. Чому потрібно охороняти плазунів?
1. Чому чисельність окремих видів плазунів істотно зменшується? 2. Опишіть особливості біології видів плазунів занесених до Червоної книги.

ГДЗ відповіді ГДЗ 7 клас з хукраїнської мови, хімії, історії України
Підручники 7 клас за програмою 2015 року з трудового навчання, біології, образотворчого мистецтва