укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 7 » § 24. Види перехресть
11:56
§ 24. Види перехресть

§ 24. Види перехресть

Попрацюймо разом
Що таке перехрестя?
Яке є найближче до твоєї школи перехрестя?
Це перехрестя регульоване чи ні?
Які пішохідні переходи є на ньому?
Регульовані перехрестя мають світлофори для переходів, дорожню розмітку та пішохідні знаки. Переходити таке перехрестя нескладно. Слід бути уважними, не порушувати правила дорожнього руху та слідкувати за транспортом, бо не всі водії дотримуються правил руху.
Нерегульовані перехрестя переходити більш складно й небезпечно. Якщо встановлено пішохідні знаки та є дорожня пішохідна розмітка — зебра, то ти маєш переваги. Водії транспорту повинні зупинитись і пропустити тебе. Починати свій рух можна, коли весь транспорт зупинився.
Перехрестя іноді не мають розмітки та пішохідних знаків. У такому випадку переходити дорогу можна під прямим кутом до краю проїзної частини в місцях, де дорогу добре видно в обидва боки, і лише після того, як пішохід переконається у відсутності небезпеки.
Пам'ятай! При наявності розмітки пішохідного переходу перевагу руху має пішохід. Якщо пішохідний перехід не позначений дорожньою розміткою, то перевагу має транспорт.
Робота в парах
Розгляньте види нерегульованих перехресть і запам'ятайте правила їхнього переходу.
Коли ти переходиш нерегульоване перехрестя, слід також звертати увагу на той транспорт, який повертає. Як ти можеш дізнатися про це? Транспортний засіб завжди показує фарами напрямок повороту. На шляхах, де знаком вказані головна та другорядна дороги, перевагу має рух на головній дорозі. Коли такого знаку немає, то враховуючи, що в Україні правосторонній рух, на рівнозначних дорогах перехрестя спочатку проїжджає той транспорт, який рухається справа, а потім той, що завертає.
В залежності від кількості доріг, які зустрічаються на перехресті, підвищується рівень складності його переходу. Перехрестя бувають трьохсторонніми, чотирьохсторон-німи та багатосторонніми. Потрібно дуже ретельно й обережно обрати необхідну для переходу дорогу і перейти її. Потім переходиш іншу. Особливої уваги потребують перехрестя, які не регулюються.
Які перехрестя є в мікрорайоні твоєї школи? Як ти їх переходиш?
Іноді перехрестя мають велику непроїзну частину посередині. Такі місця називають площами. Найчастіше рух машин на таких ділянках заборонений. Там дозволено рухатися тільки пішоходам. На площу виходить декілька доріг, на яких позначають пішохідні переходи. Рух транспорту зазвичай організований по колу і позначається спеціальним дорожнім знаком.
Запитання та завдання для самоконтролю й самоперевірки 
1. Що таке перехрестя?
2. Визнач найближче до твоєї школи перехрестя. Як правильно його переходити?
З. Як організовано рух транспорту на площі?
Потренуйся з батьками переходити перехрестя та площі.