укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 4 » 25-27. Види образотворчого мистецтва
20:53
25-27. Види образотворчого мистецтва

25-27. Види образотворчого мистецтва

У попередніх розділах підручника ви ознайомилися з різними видами образотворчого мистецтва, зокрема живописом, архітектурою, графікою, скульптурою.
• Розгляньте ілюстрації. До яких видів образотворчого мистецтва належать ці твори?
Архітектура -....
Скульптура -....
Живопис -....
Графіка -....
Декоративно-ужиткове мистецтво — ....
Багаті традиції має яскраве й самобутнє декоративно-ужиткове мистецтво України. Воно тісно пов'язане зі звичаями, національною культурою, зберігає естетичні цінності, створені працею й талантом попередніх поколінь.
Упродовж віків формувалися центри традиційного мистецтва. Вироби різних регіонів відрізняються формою, прийомами розпису, технікою виконання, кольоровою гамою.
Одним із видів народного декоративного мистецтва є вишивка. На території України вишивка існувала ще з часів Київської Русі. У народній вишивці багато геометричних елементів (ромби, кола, хрести), зображень тварин, птахів, рослин (листя, плоди, квіти). На українських вишивках можна побачити Дерево життя.
В Україні існує до ста видів і прийомів вишивання (основні — гладь, хрестик, мережання, плетіння, вирізування, низь). Композиційне вирішення української вишивки вирізняється фантазією, колоритом і самобутністю.
Словник
Вишивка — вид народного декоративного мистецтва; орнаментальне або сюжетне зображення на тканині, виконане різними ручними або машинними швами.
Вузлик на пам'ять
Ви можете намалювати рушник двома кольорами (чорним і червоним), можете зробити його різнокольоровим. Не забудьте намалювати китиці.
Творче (практичне) завдання
Створіть композицію на тему «Український рушничок».
Запитання та завдання
1. Запитайте в бабусі чи дідуся, у літніх людей, якими предметами декоративно-ужиткового мистецтва вони раніше користувалися?
2. Підготуйте повідомлення про роль декоративно-ужиткового мистецтва в житті людини.
26. Мій рідний край
Природа нашої планети різноманітна. Є на ній гори й долини, річки й моря, пустелі. І скрізь живуть люди — і в горах, і серед снігів, і серед пісків. Побачити природу різних куточків Землі можна на картинах художників різних країн.
Подивіться, як вірменський художник Мартірос Сар'ян зображує гори рідної Вірменії. Любов до рідної землі митець передає у своїх картинах.
•  Які кольори використовує художник, щоб показати спеку?
•  Як ви вважаєте, чому будинки, зображені на картині, мають пласкі дахи?
На картинах українського художника Сергія Васильківського ви бачите інше колірне співвідношення. В Україні м'який клімат, багата природа. Тому й українська хата виглядає зовсім не так, як будинок у горах. Сільську хату декілька разів вкривали білим вапном, довкола вікон часто малювали яскраві візерунки, що надавало будівлі й усьому пейзажу затишного, живописного характеру.
Вузлик на пам'ять
Роботу над композицією почнайте з вибору теми. Розкажіть про красу вулиці, на якій ви живете. Подумайте, коли вона красивіша: рано-вранці чи опівдні, коли сонячне проміння осяває простір? Чи, може, надвечір? Узимку чи навесні?
Виберіть краєвид з одним або кількома деревами, з дорогою або стежкою, що зникає вдалині. Не шукайте чогось особливого. Навіть те, що ви бачите з вікна, часто буває цікавим і мальовничим. Шукайте місце, де красиво поєднані кольори або відчувається певний настрій.
Творче (практичне) завдання
Створіть композицію на тему «Мій рідний край».
Запитання та завдання
1.  Як за допомогою колірного співвідношення можна передати особливості природного середовища рідного міста (села)?
2.  Підготуйте повідомлення про художників, які малювали природу вашого краю.

Особливості архітектури рідного міста (села)
На околиці Києва, поблизу селища Пирогів розташований Національний музей народної архітектури та побуту України. На території музею зібрані зразки давньої архітектури з різних куточків країни з предметами побут)' пересічного українця.
Під час українських народних свят тут відбуваються театралізовані вистави, ярмарки й народні гуляння. На території музею можна зустріти людей у національних костюмах, які зайняті різними давніми ремеслами: ткаль, гончарів. Тут можна почути народний спів, побачити запальні народні танці.
Такі ж музеї є і в інших містах України, зокрема у Львові, Ужгороді, Переяслав і- Хмельни цькому.
Національний заповідник (Давній Галич» на Закарпатті
Ф. Манайяо.
Дідове обійстя
•  Порівняйте фотографію І картину художника Федора Манайла. Як художник передає на полотні особливості архітектури Закарпаття?
Словник
Пам'ятка архітектури — будівлі й споруди, які мають культурне, історичне або естетичне значення. Пам'ятки архітектури позначають спеціальною настінною дошкою.
Вузлик на пам'ять
При виконанні малюнка пам'ятки архітектури важливо дотримуватися правил побудови композиції. Архітектурну споруду краще помістити на передньому плані. її потрібно розмістити у просторі так, щоб вона гармонійно вписувалася в навколишнє середовище.
Створіть композицію на тему «Пам'ятка архітектури мого міста (села)»
Запитання та завдання
1.  Що таке пам 'ятка архітектури?
2.  Робота в групі. Підготуйте повідомлення про сім чудес України.