укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 13 » § 25. Безвідходне виробництво
12:34
§ 25. Безвідходне виробництво

§ 25. Безвідходне виробництво

Опорні поняття: безвідходне виробництво, маповідходне, відходи деревообробки, замкнутий цикл.
З проблемою утилізації відходів стикається будь-яке матеріальне виробництво. Особливо актуальне це питання для тих виробників, у яких відходи виробничого процесу потрапляють під категорію екологічно шкідливих, і тому дуже важливим моментом у розробці проекту виробництва є облік витрат на переробку або утилізацію відходів.
Насправді виробництва без відходів не буває в принципі, відходи виробництва є завжди у вигляді енергії, рідкому та твердому стані, тому під поняттям «безвідходне виробництво» слід розуміти «маловідходне виробництво». Тому для будь-якого виробництва дуже важлива вторинна переробка відходів, яка сприятиме зниженню витрат.
Виробництва, в результаті яких виникають відходи умовно можна поділити на два види. Перший вид - це виробництва, де переважає механічна (поверхнева) обробка сировини без порушення цілісності його внутрішньої структури. До цього виду належить металообробка, лісова і деревообробна промисловість (мал. 115). В результаті цього виробництва виходить готова продукція та відходи.
До другого виду належать виробництва з комплексними системами переробки сировини, у яких в результаті фізико-хіміч-них впливів у процесі обробки з'являються побічні продукти і відходи. До цього типу виробництва відноситься нафтохімічна промисловість та нафтопереробка, хімічна та коксохімічна промисловість, кольорова і чорна металургія.
Таким чином, відходи - це сировина, непридатна для виробництва даного виду продукції.
Відходи виробничого процесу - це залишки матеріалів, що утворюються в процесі виготовлення, І які частково або повністю втратили свої позитивні для даного виробництва властивості.
Наприклад, в гірничий, вугільній або деревообробній промисловості відходи не змінюють своєї структури. У хімічній промисловості, нафтопереробці, металургії відходи піддаються фізико-хімічному впливу і створюють в результаті нові продукти.
Відходи споживання - це машини, обладнання, вироби, які втратили свої робочі характеристики в результаті зношування.
У свою чергу відходи можна вдіяти на:
• оборотні, тобто ті, які можна використовувати без доопрацювання як сировину;
• обов'язкові технологічні втрати: сушка, випаровування, чад, розпорошення;
• покидьки - це матеріал, який не можна або економічно не вигідно використовувати в господарстві або виробництві.
Що називають маловідходним виробництвом?
Безвідходне виробництво (маловідходне) - це процес, коли сировина, яка виходить в результаті виробництва йде на вторинну переробку, а шкідливий вплив на зовнішнє середовище найменший.
Маловідходне виробництво - це цілий набір заходів, які здатні забезпечити використання сировини, не завдаючи шкоди навколишньому середовищу. Застосування мало-відходних технологій допомагає Істотно знизити витрати на установку очисних систем і устаткування, а в деяких випадках вторинна переробка відходів може служити джерел додаткового доходу.
На жаль, переробка відходів не завжди може бути рентабельною. Наприклад, безліч відходів кольорової та чорної металургії переробляти вдруге просто економічно не вигідно. Однак, це не стосується тих викидів, які несуть небезпеку навколишньому середовищу. У разі якщо виробництво дає небезпечні або токсичні відходи, то, згідно екологічному законодавству, підприємство має подбати про закупівлю спеціального очисного та переробного обладнання. До таких небезпечних сполук відносяться різні викиди сірки, телуру, селену, цинку й міді.
Безвідходне виробництво має свої особливості і для ефективної організації їх треба враховувати. Для того щоб найбільш повно і ефективно організувати маловІдходні технології, потрібно, щоб між виробничими компаніями, які складають єдину систему моловідходного виробництва були налагоджені тісні зв'язки, особливо в тому випадку, коли відходи одного підприємства - це сировина для іншого.
Якщо об'єднання таких підприємств ще й розміщено поряд, то вони можуть бути сформовані як комбінат з переробки та утилізації відходів. Наприклад, це може бути металургійний комбінат повного виробничого циклу, який виготовляє чавун, сталь І прокат чорних металів і може одночасно включати в себе коксохімічний завод з переробки кам'яного вугілля на сировину для доменного виробництва. Гази, які мають у своєму складі азот, будуть слугувати джерелом сировини для виробництва азотних добрив, синтетичного каучуку, пластмас, синтетичних смол, гумотехнІчних виробів. Після переплавлення чавуну, залишається шлак, який у свою чергу є сировиною для будівельної та цементної галузі, під час обробки металу виділяться гази - сировина для хімічної промисловості.
Найбільш ефективна форма організації маловідходного виробництва - це поєднання близьких за виробничими технологіями підприємствами в єдину систему, в якій працюватимуть різні галузі промисловості. За такої організації виробництва, значно знижуються витрати, зростає ефективність виробництва і створюються сприятливі умови для функціонування маловідходного виробництва.
Безвідходні виробництва в технології (безвідходна технологія), здійснюються за схемами з замкнутими (рециркуляції - повторного кругового обігу речовин і енергій) матеріальними і енергетичними циклами, не мають стічних вод (безстічні виробництва), газових викидів в атмосферу і твердих відходів. Термін «безвідходні виробництва» носить умовний характер, тому в реальних умовах через недосконалість сучасної технології неможливо повністю виключити всі відходи і вплив виробництва на довкілля. При безвідходних виробництвах найбільш повно використовуються природні і вторинні сировинні ресурси І енергія з мінімальним впливом (збитком) для навколишнього середовища.
За прикладом природних екологічних систем безвідходні виробництва базуються на техногенному кругообігу речовин і енергії. Потреба у створенні безвідходних виробництв виникла в 50-х pp. XX ст. у зв'язку з виснаженням світових природних ресурсів і забрудненням біосфери в результаті бурхливого розвитку, поряд з використанням у сільському господарстві великої кількості хімічних речовин і ростом кількості транспорту, провідних галузей енергетики та обробної промисловості (переробка нафти, хімічна промисловість, ядерна енергетика, кольорова металургія тощо).
За уявленнями Д. І. Менделєєва (1885), мірою досконалості виробництва є кількість відходів. З розвитком науки і техніки кожне виробництво все більше наближається до безвідходного. Наданому етапі до безвідходних виробництв відносяться, маловідходні виробництва, в яких тільки невелика частина сировини перетворюється у відходи. Останні піддають похованню, знешкодження або направляють на тривале зберігання з метою їх утилізації в майбутньому. У маловідходних виробництвах викиди шкідливих речовин не перевищують встановлених міжнародними організаціями рівнів, тобто рівня, при якому попереджаються незворотні екологічні зміни.
Основні напрями створення маловідходних виробництв на окремому підприємстві або в цілій галузі (наприклад деревообробної): екологічно безпечна підготовка та комплексна переробка сировини в поєднанні з очищенням шкідливих викидів, утилізацією відходів, повне використанням енергії, водо- і газооборотних технологічних процесів; застосування так званих коротких (малостадійность) технологічних схем з максимальне витяганням цільових і побічних продуктів на кожній стадії; заміна періодичних процесів безперервними з використанням автоматизованих систем управління ними та більш досконалого обладнання; широке використання у виробництві вторинних ресурсів.
На частку деревообробного комплексу припадає до 20 % скидання забруднених стічних вод промисловістю. Для підприємств целюлозно-паперової промисловості проблема знищення кількості й ступеня забруднення стічних вод має першорядне значення. Головне джерело утворення забруднених стічних вод в галузі - виробництво целюлози, що базується на сульфатному І сульфітному способах варіння деревини і відбілювання напівфабрикату із застосуванням хлоровміс-них продуктів.
Основна причина негативного впливу на навколишнє середовище підприємств даної галузі - використання старих технологій І застарілого обладнання. Цими факторами визначається значна маса забруднюючих речовин, що надходять з основного виробництва на очисні споруди та в природне середовище. Великий обсяг стічних вод, і висока концентрація в них забруднення змушують використовувати громіздкі очисні споруди, які не вирішальні повністю своїх завдань. На очисних спорудах утворюється велика кількість опадів, основна частина яких надходить у накопичувачі, що призводить до їх перевантаження і, відповідно, до впливу на підземні води.
Деревообробна та целюлозно-паперова промисловість формує внесок у забруднення атмосферного повітря до 3 % обсягу викидів від промислових стаціонарних джерел.
На частку деревообробної та целюлозно-паперової галузі припадає до 5 % обсягу використовуваної свіжої води промисловості і до 6% скидання стічних вод у поверхневі водойми в країнах з низькою екологічною культурою виробництва.
У країнах, де деревообробна промисловість являється однією з провідних галузей промисловості, за обсягом скидання забруднених стічних вод внесок галузі значний і оцінюється на рівні однієї п'ятої загального обсягу скидання забруднених стічних вод в цілому.
Цікаво знати
Мабуть, саме дивне дерево на нашій планеті - це райдужний евкаліпт (мал. 116). Його можна назвати живою веселкою. Здається, що на стовбур цієї рослини якийсь незграбний художник випадково пролив свої фарби!
Насправді кору евкаліпта в кольори веселки розфарбувала сама природа. Місцями кора червона, коралова, помаранчева, жовта, зелена І навіть фіолетова. Ділянки кори евкаліпта відшаровуються не одночасно, а в різні періоди року, тому барвистість цього дерева є показником віку його «шкіри». Яскраво-зелений колір, наприклад, має молода кора. Потім вона темнішає, І її відтінок змінюється від синього до фіолетового, а потім набуває темно-бордового І помаранчевого тонів. Зростає це диво природи, єдине з усіх евкаліптів в Північній півкулі, на островах Меланезії у Тихому океані. Однак, крім зовнішньої краси, деревина цього дерева використовується як дошка для підлоги, паркет, для меблевої промисловості, у зв'язку зі своєю стійкістю до атмосферних впливів. Крім того, найбільш важливе застосування одержала речовина, що отримується з деревини даного дерева для виробництва білого паперу високої якості. Для цього деревину хімічним або механічним способом переробляють в особливий сухий волокнистий матеріал, який потім замочують у воді.
Чи добре засвоїли?
1. Чи бувають дійсно безвідходні технології?
2. Назвіть основні напрями використання відходів деревообробної промисловості?
3. Які природні середовища забруднює деревообробна промисловість?

Відповіді ГДЗ 7 клас з геометрії
Нові підручники 7 клас за новою програмою 2015 року з алгебри