укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 14 » § 25. Клас птахи
12:09
§ 25. Клас птахи

§ 25. Клас птахи

Птахи - високорозвинений клас теплокровних хребетних тварин здатних до активного польоту, тіло яких вкрите пір'ям. Це дивовижна група хребетних тварин. Вони приваблюють нас своїм неповторним співом, своєю унікальною здатністю до польоту, вмінням орієнтуватися у просторі, мандрувати на тисячі кілометрів і знаходити дорогу додому. Дивовижно різноманітним є забарвлення птахів, їх поведінка. Цікаво спостерігати за поведінкою птахів, вивчати особливості їхнього існування. Наука, яка вивчає птахів має назву орнітологія.
Поширення та спосіб існування. Птахи розповсюджені по всій земній кулі. Вони мешкають на суші, воді та у повітрі від Північного полюса до Антарктиди. Але чисельність птахів у різних місцях неоднакова. Найбільша видова різноманітність птахів зосереджена в тропічній зоні. У світовій фауні налічується понад 8600 видів, з яких в Україні - близько 360. За місцем існування можна виділити різноманітні екологічні групи птахів: птахи лісу, птахи відкритих місць (лугів, степів, пустель), птахи водойм і узбережжя тощо. Різноманітні птахи і за способом живлення. Серед них є хижі, рослиноїдні, рибоїдні, всеїдні.
Будова та покриви тіла. У всіх птахів, незалежно від їх розмірів та маси (найменша пташка, колібрі, має масу 1,6 -2 г, а найбільшу масу мають птахи, які втратили здатність до польоту, наприклад африканський страус, що сягає маси 100 кг) тіло вкрите пір'ям і поділяється на голову, тулуб і кінцівки. На голові розміщений дзьоб, що складається з наддзьобка та піддзьобка (мал. 97). В основі наддзьобка відкриваються ніздрі, з боків голови містяться очі, трохи нижче й позаду від них під пір'ям сховані вушні отвори. Голова обтічної форми. Ще більшої обтічності птахам надає плавний перхід голови до тулуба і витягнутий вперед дзьоб. Все це дозволяє птаху легко розсікати повітря і є яскравим проявом пристосування до польоту.
Най характерні тою ознакою, що відрізняє птахів від інших класів хребетних тварин, є пір'яний покрив, що вкриває все тіло птаха, за виключенням незначних ділянок. Саме пір я дало другу назву цьому класу - пернаті. За своїм походженням пір'я має тісний зв'язок з лускою плазунів. Пір'я у птахів різне за своєю будовою (мал. 98). Великі пера -контурні, мають порожній стрижень , від якого відходять борідки і борідочки з маленькими гачками, за допомогою яких борідки чіпляються одна за одну і утворюють суцільну пластинку - опахало. Нижня частина стрижня, що занурена в шкіру, називається очин. Крім контурних є ще покривні пера, найбільші з яких містяться на крилах. Під контурними перами ростуть пухові. Стрижень у них дуже короткий і борідки розміщені на його верхівці пучком і не зчеплюються між собою. Пухові пера утворюють пух, що має важливе теплорегулююче значення. У деяких птахів пір'я буває у вигляді нитки або волосини. Пір'я на тілі птахів ростуть в певному напрямку, накладаючись одне на одне верхівками, як черепиця. Це також сприяє збільшенню обтічності тіла, що полегшує політ.
Шкіра у представників цього класу тонка, суха, подібно до рептилій, позбавлена залоз. Лише на верхній частині тулуба біля основи хвоста розвинена куприкова залоза. Вона виділяє маслянисту рідину, якою птах мастить пера. Найкраще розвинена куприкова залоза у водоплавних птахів, тому їхнє пір'я не намокає. Пір'яний покрив птахів у процесі линяння щорічно змінюється. Пера, рогові щитки на нижніх кінцівках, кігті та рогові чохли на дзьобі є похідними епідерми шкіри. Перо складається з рогової речовини кератину.
Особливими у птаха є кінцівки. Передні кінцівки перетворені на крила, а задні - на ноги. Нижня частина ніг вкрита грубою шкірою з роговими лусочками, це також споріднює птахів з плазунами. Ноги у птахів перважно чотирипалі, з добре розвинутими кігтями.
Особливості внутрішньої будови. Скелет. Скелет птахів легкий і міцний. Його легкість зумовлена зменшенням загальної кількості кісток, зменшенням їх товщини та заповненням кісток повітрям. Міцність скелету досягається шляхом зростанням окремих кісток між собою, а також особливим складом і структурою кісткової тканини. Вона містить значну кількість неорганічних солей.
Скелет птахів складається із скелету голови або черепа,скелету тулуба або хребта, скелету передніх і задніх вільних кінцівок та поясу передніх та задніх кінцівок.
Череп у птахів, порівняно з плазунами, має більший об'єм мозкового відділу. Кістки його тонкі й зрослися між собою. Це надає йому легкості та міцності. По боках черепа розташовані великі очні ями. На щелепах знаходяться рогові чохли, які утворюють дзьоб. Полегшення черепу надає відсутність у птахів зубів.
Хребет поділяється на п'ять відділів: шийний, грудний, поперековий, крижовий та хвостовий. Шийний відділ має від 11 до 25 рухомо з'єднаних хребців сідлоподібної форми, що надає йому надзвичайної гнучкості і дозволяє птаху повертати голову до 270? в навколо осі. Грудні хребці зрослися між собою та з крижовим відділом, тому тулубовий відділ хребта став нерухомим та міцним. Зрослися між собою й поперекові, крижові та передні хвостові хребці. Вони створюють надійну опору для задніх кінцівок. Хвостовий відділ хребта птахів містить невелику кількість хребців і несе на своєму кінці вертикальну пластинку - куприкову кістку.
Грудна клітка птахів утворена п'ятьма парами ребер, які складаються з двох рухомо зчленованих частин. Значних змін, у зв'язку з польотом, зазнає у птахів грудина. Вона широка та довга. По її середній лінії проходить високий гребінь - кіль. Це пряме пристосування для польоту. Кіль забезпечує можливість прикріплення потужних м'язів, які приводять у рух крило.
Плечовий пояс у птахів має ряд пристосувань до польоту. Шаблеподібна лопатка, вільно ковзаючи по ребрах, не стримує крило в рухах. Воронячі кістки у птахів особливо товсті та міцні. Вони є місцем прикріплення м'язів крила, а тоненькі ключиці, утворюють вилочку. Вона, подібно до пружини, зменшує тиск на скелет при роботі крил. Вільна передня кінцівка птаха, крило, подібно до плазунів, утворена плечовою кісткою, двома кістками передпліччя і кістками кисті. Особливо великі зміни відбулись у будові кисті. Пальців всього лише чотири. Вони мають спрощену будову. У 1 і 3 пальці - по одній фаланзі, а у 2 - дві. Такі перетворення в будові кисті забезпечують міцну опору для махових пер першого порядку, на які під час польоту припадає найбільше навантаження.
Кістки пояса задніх кінцівок разом з поперековим і крижовим відділами та першими хвостовими хребцями зростаються в одну кістку. Таз у птахів відкритий, тому що птахи несуть порівняно великі яйця. їхня нога складається з стегнової кістки, великої та малої гомілкових кісток, що зрослися та кісток стопи, які утворюють цівку. У більшості птахів 4 пальці, три з яких спрямовані вперед, а один назад, що дозволяє птахам охоплювати гілки дерев.Через всю кінцівку від стегнового м'яза до пальців проходить сухожилля. Коли птах засинає він присідає на ноги. При цьому сухожилля скорочується, пальці стискаються і міцно охоплюють гілку.
М'язи. Мускулатура має важливе значення у пересуванні птахів як в повітрі, так і на суші. М'язи у птахів краще розвинені ніж у плазунів. Найбільшого розвитку досягають великі грудні м'язи, які прикріплені до грудини та кіля і служать для опускання крила, а також підключичні м'язи, що піднімають крила. Ці м'язи є мязами-антагоністами, тобто виконують протилежну дію У птахів, що втратили здатність до польоту (страуси, дрохви та ін.), краще розвинені м'язи задніх кінцівок.
Нервова система птахів, порівняно з нервовою системою рептилій, значно ускладнилася. Головний мозок має відділи згідно із загальним планом будови головного мозку хребетних. Пригадайте ці відділи.
Однак великі півкулі переднього мозку у птахів більших розмірів, що пов'язано із складною поведінкою цих тварин та здатністю до умовно-рефлекторної діяльності. Середній мозок у птахів має добре розвинені зорові долі, а мозочок, порівняно з іншими хребетними, розвинений найкраще. Він забезпечує збереження рівноваги та точну координацію птаха під час польоту.
Травна система. Будова органів травлення також тісно пов'язана з пристосуванням до польоту птахів (мал. 99). У них відсутні зуби, а їх функцію частково виконують гострі краї дзьоба. Ротова порожнина невелика. Вона веде у глотку. Глотка переходить у стравохід. У деяких птахів стравохід утворює розширення - зоб. Тут їжа зберігається і розм'якшується. Шлунок у птахів складається з двох відділів: переднього залозистого і заднього м'язового. У першому відділі відбувається хімічна обробка їжі, а в м'язовому - механічна. Подрібнювати їжу допомагають дрібні камінці, що проковтує птах. Неперетравлені рештки їжі не нагромаджуються у товстій кишці. Вони швидко виводяться з організму разом із сечею у вигляді посліду. Це також спрямовано на зменшення маси птаха і є пристосуванням до польоту. Кишечник, як і у плазунів, закінчується клоакою, куди впадають протоки видільної та статевої систем.
Видільна система. У заглибині тазового пояса розміщені парні нирки. Від них відходять сечоводи, які впадають в клоаку. Сечового міхура у птахів немає, це також полегшує вагу тіла. Сеча у птахів дуже високої концентрації, оскільки у них посилений обмін речовин. Вона містить сечову кислоту і має вигляд кашкоподібної маси, яка викидається разом з послідом через клоаку.
Кровоносна система. На відміну від плазунів і амфібій, у птахів чотирикамерне серце (мал. 100). У ньому наявні два шлуночки та два передсердя. Число скорочень серця за хвилину дуже велике. Наприклад, у жаби число скорочень за хвилину 40-50, а у снігура - до 730 разів! У правій частині серця птахів концентрується венозна кров, а в лівій - артеріальна. Кров не змішується ані в серці, ані в судинах. Органи і тканини у птахів отримують чисту артеріальну кров, що сприяє посиленому обміну речовин і забезпечує постійну високу температуру тіла (38-42 *С). Ці ускладнення в будові серця значно підвищили організацію птахів і привели до появи у них сталої температури тіла.
Птахи - теплокровні тварини. Птахи, подібно до плазунів і амфібій, мають два кола кровообігу.
Дихальна система птахів унікальна. Вона зазнала ряду змін у зв'язку з пристосуванням до польоту і представлена добре розвиненими дихальними шляхами, легенями та повітряними мішками. Дихальні шляхи починаються щілиною в горлі й ведуть до трахеї, верхня частина якої називається гортанню. У нижній частині гортані розташовані голосові зв'язки. Нижня гортань характерна тільки для птахів. Вона пов'язана з їхньою унікальною здатністю до співу. Трахея продовжуються у два бронхи, які ведуть до легень. Легені у птахів не мішкоподібні, як у плазунів, а являють собою губчасті утворення, в яких галузяться бронхи. Бронхи сліпо закінчуються бронхіолами, що густо обплетені капілярами. Тут відбувається газообмін. Великі розгалуження бронхів сполучені також з повітряними лишками. Повітряні мішки, а їх у птаха дев'ять: чотири парні та один непарний, лежать у порожнині тіла птаха між внутрішніми органами, а деякі пов'язані з кістковими порожнинами. Ці мішки зменшують масу птаха та знижують температуру тіла під час польоту. Крім того, повітряні мішки зменшують тертя між окремими органами. Однак головна їх функція - участь у диханні під час польоту. Птах, що сидить, дихає за допомогою рухів грудної клітки. Під час польоту механізм дихання зовсім інший: грудна клітка нерухома, а в момент змаху крил повітряні мішки розтягуються і до них через легені поступає повітря. При опусканні крил повітря витискається з повітряних мішків через легені назовні. При
цьому газообмін здійснюється в легенях птаха і під час вдиху і під час видиху. У стінках повітряних мішків газообмін не відбувається. Таке дихання у птахів отримало назву подвійного. Своєрідна будова дихальної системи забезпечує птахам інтенсивне насичення крові киснем і підтримання у них високого рівня обміну речовин під час польоту.
Органи чуттів. У птахів дуже добре розвинені органи зору. Очні яблука у них великі, у деяких птахів вони більші за головний мозок. У більшості очі розташовані по бокам голови і лише у сов вони, подібно до ссавців, розміщені спереду (фронтально). Ви, напевне, звертали увагу, що коли птах щось роздивляється, він повертає голову набік? Це тому, що кожне око у птахів має своє поле зору. Птахи володіють винятковою гостротою зору. Око у них має подвійну акомодацію (від лат. "акомодатіо" - пристосування). Кришталик ока здатний змінювати не тільки свою кривизну, а також відстань до сітківки. Завдяки цьому, очі птаха добре бачать і далеко, і близько. Крім того, птахи прекрасно розрізняють кольори. Слух у птахів дуже тонкий. Орган слуху утворений внутрішнім, середнім і зовнішнім вухом. Зовнішнє вухо має слуховий прохід і закінчується барабанною перетинкою. Орган нюху у птахів розвинений слабо.
Зовнішня будова та опорно-рухова система птахів добре пристосовані до польоту. Розміри їхнього тіла невеликі, форма тіла - обтічна. Птахи вкриті пір'ям, яке створює підйомну силу при польоті, теплоізоляцію. Легкість скелету забезпечують тонкі кістки, а міцність - зрощені кістки тулуба і особлива структура кісткової тканини. Найбільшого розвитку у птахів досягають ті м'язи, які беруть участь у польоті. Внутрішня будова птахів пов'язана з їх здатністю до польоту. Повітряні мішки і відсутність сечового міхура зменшує питому вагу тіла. Підвищений обмін речовин (дихання, травлення, кровообіг) дає можливість ефективно літати. Ускладнення нервової системи і органів чуттів дозволяють добре орієнтуватись в польоті.
1. Які ознаки будови спільні для птахів та плазунів 2. З яких частин складається тіло птаха? 3. Які особливості зовнішніх покривів птахів? 4. Які типи пер за будовою та функціями розрізняють у птахів? 4. Які залози знаходяться в шкірі птахів? 5.Чим відрізняються кістки птахів від кісток інших хребетних? 6. Які пристосування до польоту виникають у зовнішній та внутрішній будові птахів? 7. Які особливості дихання птахів? 8. Який зв'язок між будовою кровоносної системи та температурою тіла птахів?
1. Спробуйте пояснити здатність птахів вживати велику кількість їжі? 2. Яку роль у їх життєдіяльності має повне розділення серця на праву і ліву половини? 3. Яке пристосування для підтримки і збереження тепла виробилося у птахів? 4. Яку роль має теплокровність в житті птахів? 5. Розгляньте "Дерево життя". Знайдіть місце класу Птахи у системі органічного світу.

ГДЗ відповіді ГДЗ 7 клас з хукраїнської мови, хімії, історії України
Підручники 7 клас за програмою 2015 року з трудового навчання, біології, образотворчого мистецтва