укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 15 » § 25. Клас Птахи
12:52
§ 25. Клас Птахи

§ 25. Клас Птахи

1. Походження птахів
Клас Птахи налічує близько 10 500 сучасних видів, що зустрічаються майже в будь-якому регіоні нашої планети. Горобець і страус, пінгвін і сова, колібрі й пелікан -спершу здасться, що всі вони дуже різні. Однак навіть у нездатних до польоту птахів ще від предків залишилися ознаки до його пристосування.
Які тварипи були предками птахів? Давні рептилії. У мезозойську еру декілька їх груп почали освоювати повітря. Для польоту їм знадобилися крила. Одні рептилії використовували для цього шкірясті перетинки на крилах, другі -видозмінені подовжені луски (пір'я). Саме від другої групи й походять птахи.
Питання про те, від яких саме видів давніх рептилій походять птахи, і дотепер залишається спірним. Річ у тому, що характерних для птахів ознак (пір'я, крила тощо) набула не одна група мезозойських рептилій, а декілька (мал. 152,153).
Вірогідно, пір'я у предків птахів виникло як прикраса, що була важливою для відносин між родичами. З часом до цієї функції додалися нові: зберігання тепла та опора на повітря. Найімовірніше, птахи походять від наземних тварин, здатних до швидкого бігу. Помахи опереними передніми кінцівками допомагали їм підстрибувати за здобиччю (комахами), стернувати, а згодом спурхувати на гілки дерев, рятуючись від хижаків.
Багато птахів мезозойської ери мали ознаки, успадковані від рептилій: зубасті щелепи, подовжений хвіст (мал. 153). Вони відрізнялися цим від сучасних птахів, що мають беззубий дзьоб і вкорочений хвіст, до якого віялом прикріплені хвостові пера. Деякі птахи під час еволюції втратили здатність до польоту й перетворилися на тварин, які плавали або бігали (мал. 154). Найбільшого різноманіття птахи досягли в кайнозойську еру.
2. Політ птахів
Найхарактерніша особливість більшості сучасних птахів -здатність до польоту. Політ птахів стає можливим завдяки маховим перам (мал. 155), що розташовані на їхніх крилах -видозмінених передніх кінцівках.
Вам відомо, що на всі предмети тисне повітря, яке їх оточує. Якщо тиск на верхню поверхню тіла менший, ніж на нижню, виникає піднімальна сила. Крила птахів (і літаків!) утворюють таку відмінність тиску (мал. 156). Пташине крило складається з двох частин, дещо різних за своїми функціями. Ближча до тулуба частина крила створює піднімальну силу, яка утримує птаха в повітрі. Віддалена від тулуба частина забезпечує просування птаха вперед. Важливу роль при цьому відіграють розташовані на кінцях крил пера. Вони закріплені у крилі не жорстко, а скріплені гнучкою перетинкою і рухаються досить вільно. Повернена вперед частина кожного з цих пер вужча від задньої. При опусканні крила опір повітря скручує першорядні махові пера. Унаслідок цього вони на якусь мить повертаються під гострим кутом до решти крила та до напрямку польоту (мал. 157). Нахилене перо відштовхує повітря назад і вниз, завдяки чому птах летить уперед.
Піднімальна сила крил літака змінюється закрилками (мал. 158). У птахів у місці з'єднання двох частин крила розташоване крильце. Як і закрилки літака, крильця птахів змінюють піднімальну силу крил при зльоті та приземленні.
Порівняйте закрилки літака та крильця птаха.
Хвостові пера птахів утворюють додаткову площину, що спирається на повітря в польоті й допомагає гальмувати під час приземлення.
3. Махальний і ширяючий політ
Чи всі птахи в польоті безперервно махають крилами? Існує два основних типи польоту. Досі ми розглядали найпоширеніший -махальний політ. Проте серед птахів є і «планери». Мабуть кожен із вас бачив птаха, що летить, не махаючи крилами (мал. 159). Угору такі птахи піднімаються, використовуючи висхідні повітряні потоки. Піднявшись на висоту, птах повільно «ковзає» повітрям, доки знайде новий висхідний потік. Такий політ допомагає зберігати сили, але повільніший і не такий маневрений, як махальний. Багато птахів здатні переходити від одного типу польоту до іншого.
Птахи виникли в мезозойську еру й походять від давніх рептилій. їх характерні особливості є наслідком пристосування до польоту. Опору на повітря та піднімальну силу забезпечують насамперед крила та розташовані на них махові пера. Існують два основні, типи польоту: махальний і ширяючий.
Крила; махове перо; крильця; махальний і ширяючий політ.
1. Для чого давні рептилії могли використовувати пір'я?
2. Порівняйте махальний і ширяючий політ.
3. Чим різняться політ птаха й літака?
4*. Один із доказів того, що археоптерикс (див. мал. 155) був здатним до польоту -те, що дві частини його махових пер не були симетричними, як у сучасних птахів. Поясніть значення цієї ознаки.
Птах із кігтями на крилах
Пташенята одного із сучасних птахів, го-ацина, який живе в тропічних лісах Південної Америки, мають кігті на крилах, що нагадують такі у археоптерикса (див, мал. 153). Кігті допомагають цим пташеням лазити гілками дерев, які ростуть над водою (мал. 160). У разі небезпеки пташенята кидаються у воду, плавають і навіть пірнають, а згодом знову піднімаються на дерева. Дорослий гоацин літає погано, він здатен лише перелітати з гілки на гілку.

Відповіді ГДЗ для 7 класу з предметів шкільної програми, а саме, біології, хімії, геометріі
Нові підручники 7 клас за програмою 2015 року з образотворчого мистецтва, історії України, трудового навчання