укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 19 » § 25. Клімат
12:50
§ 25. Клімат

§ 25. Клімат

Яким чином широтне положення Південної Америки та її конфігурація впливають на формування клімату?
Який вплив на клімат мають океанічні течії на сході та заході материка?
Яким чином рельєф материка впливає на переміщення повітряних мас над його поверхнею?
Клімат Південної Америки більш різноманітний, ніж клімат Африки чи Австралії. Це пояснюється тим, що в Південній Америці більше кліматичних поясів, які змінюються від екваторіального до помірного.
Якщо Африка - найжаркіший материк, Австралія - найпосушливіший, то Південна Америка найвологіший материк Землі. Він добре прогрівається протягом року, і тому тиск повітря майже над усією територією завжди нижчий, ніж над океанами, що його оточують. Тому повітряні маси, які сформувались над океаном, переміщуються на територію материка. Північно-східні і південно-східні пасати та західні вітри приносять вологе повітря з океану впродовж року. Рівнини сходу сприяють переміщенню вологого повітря вглиб материка аж до східних схилів Анд. Анди затримують сухе повітря із заходу, утворенню якого сприяють холодні течії.
Середньомісячні температури на більшій частині рівнинного сходу вищі +20°С. Але холодне повітря, яке надходить з півдня від Антарктики, може приносити різке похолодання. У Патагонії взимку бувають морози до -30°С.
Опадів у Південній Америці випадає багато, але розподіляються вони по території континенту вкрай нерівномірно, особливо на заході. Тут розташовані як найвологіші місця - північно-західне та південно-західне узбережжя Тихого океану, так і найсухіше - пустеля Атакама. Дуже вологим є клімат Амазонської низовини. Чимало опадів випадає на західних схилах Гвіанського та Бразильського плоскогір'їв.
Найбільш різноманітним є клімат Анд. Тут спостерігається висотна кліматична поясність. У нижньому поясі гір клімат такий самий, як і на рівнинах. При піднятті на 1 км температура знижується приблизно на 6°С. Зволоженість до певної висоти зростає, а потім стає меншою. Так, наприклад, біля екватора у нижньому поясі гір - екваторіальний клімат, а на вершинах лежить сніг і лід. Анди, простягнувшись з півночі на південь, потрапляють у різні кліматичні пояси. Гори відокремлюють тихоокеанські повітряні маси від атлантичних, тому клімат західних схилів гір відрізняється від клімату східних схилів. Відповідно відрізняється висотна кліматична поясність західних і східних схилів Анд.
На клімат узбережжя Тихого океану від 30° пд. ш. до 5° пд. ш. має вплив могутня холодна Перуанська течія і пасати. Тут формується клімат тропічних пустель. У розташованій на узбережжі океану пустелі Атакама опадів випадає 150 200 мм на рік, а інколи по кілька років не буває дощу.
Клімат Південної Америки дуже різноманітний. На більшій її частині він сприятливий для вирощування сільськогосподарських культур упродовж року. Але трапляються і несприятливі кліматичні явища. Затяжні дощі викликають затоплення великих територій. У центральних частинах материка трапляються посухи, спостерігаються різкі зміни температур.
Кліматичніпояси. В екваторіальному поясі розташована західна частина Амазонської низовини і північно-західне узбережжя. Тут переважають екваторіальні повітряні маси. Клімат жаркий і вологий протягом усього року.
Для Оріноцької низовини і Гвіанського плоскогір'я, східної і південної частини Амазонської низовини, північної і центральної частини плоскогір'їв, які лежать у субекваторіальних поясах, характерні незначна різниця літніх та зимових температур, сезонні опади - сухий зимовий період і вологий літній. Тільки на північно-східних схилах Гвіанського плоскогір'я і на прилеглому до нього узбережжі Атлантичного океану в зимовий період випадає багато опадів.
У тропічному поясі знаходяться південно-східна частина Бразильського плоскогір'я, північна частина Ла-Платської низовини і внутрішніх рівнин. Тут опади випадають зазвичай влітку, але їх значно менше, ніж у субекваторіальних поясах. Тільки взимку на східних схилах Бразильського плоскогір'я випадають значні опади. 
Біля східних схилів Анд формується сухий клімат. Це пов'язано з тим, що повітряні маси з Атлантичного океану, які проникають на східні схили Анд влітку, на своєму шляху втрачають вологу, а відносно домінуючих узимку західних і південно-західних вітрів ці території знаходяться в підвітряному стані.
На Тихоокеанському узбережжі клімат середземноморський із сухим літом і вологою зимою. 
В помірному кліматичному поясі при пануванні західного перенесення повітряних мас Анди зумовлюють різкі відмінності між напівпустельним кліматом Патагонії і постійно вологим кліматом західних схилів Анд. Постійні західні вітри помірних широт приносять багато опадів протягом усього року, особливо взимку на схили Анд, що обернені до Тихого океану. Річна амплітуда температур тут невелика. Клімат, який формується під постійним впливом морських повітряних мас, називають помірним морським.
У східній частині поясу формується сухий помірний континентальний клімат з більш холодною зимою і теплим літом. Анди перешкоджають проникненню опадів із західними вітрами. Взимку тут бувають морози і снігові бурани.
Чим вище в гори, тим температура повітря стає нижчою, зменшується кількість опадів. В Андах зміна кліматичних поясів залежить як від географічної широти, так і від висоти місцевості над рівнем моря. У нижній частині гір, як і на рівнинах екваторіального поясу, різниця в кліматі за сезонами не виражена, а на великій висоті амплітуда добових температур дуже велика; навіть вдень на сонці тепло, а в тіні холодно. На всіх висотах гір, розташованих у тропічному поясі, клімат сухий, спостерігаються великі амплітуди добових температур. У субтропічному і помірному поясах добре виражені сезонні відмінності.
Висновки
1. Південна Америка - найвологіший материк світу.
2. Анди розділяють тихоокеанські та атлантичні повітряні маси.
3. На узбережжі Тихого океану знаходиться найпосушливіша пустеля світу - Атакама.
1. Перевірте себе:
• У яких кліматичних поясах розташована Південна Америка?
• Які температури переважають у екваторіальному та субекваторіальному кліматичних поясах?
• У яких частинах материка випадає багато опадів? Де випадає найбільше опадів?
• У яких частинах материка випадає мало опадів? Де випадає найменше опадів?
• Де на материку спостерігаються найвищі та найнижчі температури повітря?
2. Поясніть причини утворення пустелі Атаками на Тихоокеанському узбережжі.
3. Прослідкуйте, як змінюються кліматичні умови вздовж Південного тропіка зі сходу на захід. Зробіть висновок про те, яку роль відіграють Анди у формуванні клімату Південної Америки. Як саме змінився б клімат материка, якби гори були розташовані на сході?
У Південній Америці, так само як і в Австралії, гори простягнулися лише з одного боку материка. Чому ж тоді Австралія є найсухішим, а Південна Америка є найвологішим материком Землі?
• У країнах Південної Америки сухий сезон, який припадає там на зимові місяці, називають «верано», що в перекладі з іспанської означає «літо», а літні місяці, які припадають на дощовий період, називають «інверіо» - «зима». Річ у тім, що іспанцям свого часу зимовий сезон нагадував літо їхньої батьківщини, а вологе літо -іспанську зиму
• Уздовж Тихоокеанського узбережжя з півдня на північ несе антарктичні води холодна Перуанська течія. Завдяки їй температура води в районі екватора коливається від 15° до 19°С. Приблизно раз на 12 років, а останнім часом раз на 3-4 роки, уздовж північно-західних берегів Південної Америки проходить тепла течія Ель-Ніньо (у перекладі з іспанської «немовля»). Ця течія приносить теплі води (до +29°С) до 13° пд. ш. і відтісняє холодну Перуанську течію від берегів материка. Дія Ель-Ніньо триває впродовж 3-4 місяців і спричиняє катастрофічні явища на узбережжі Тихого океан}': зливові дощі, паводки, зсуви та селі.

Підручники 7 клас за новою програмою з географіі, трудового навчання
Відповіді ГДЗ для 7 класу з  геометріі, української мови