укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 7 » § 25. Профілактика туберкульозу
18:38
§ 25. Профілактика туберкульозу

§ 25. Профілактика туберкульозу

У цьому параграфі ви:
• ознаки туберкульозу;
• умови інфікування та розвитку захворювання;
• способи профілактики туберкульозу;
• зв'язок епідемії туберкульозу з епідемією ВІЛ-інфекції/СНІДу
Туберкульоз - стародавня хвороба
Туберкульоз належить до соціальних хвороб, виникнення яких пов'язане з поганими умовами життя. Історики стверджують, що на туберкульоз хворіли ще жителі Стародавнього Єгипту. Отже, це - хвороба, яка відома людству вже протягом кількох тисячоліть. Лікарі давно визначили, що туберкульозом живі істоти заражаються одна від одної.
Майже всі дорослі люди хоча би раз у житті стикалися з мікобактеріями туберкульозу. Проте в здоровому організмі мікобактерії пригнічуються імунною системою й перебувають «у сплячці».
Перша стадія - інфікування. Мікобактерія проникає в організм, але стримується бар'єром з імунних клітин. Так може тривати дуже довго. Людина не інфікує оточуючих і не хворіє на туберкульоз.
Друга стадія - активний туберкульоз.
Через зниження імунітету організм людини вражається інфекцією. Саме ця стадія вважається хворобою. Туберкульоз може вражати різні органи і тканини людини: кістки, очі, шкіру, нирки тощо, але найчастіше - органи дихання. Людина стає небезпечною для оточуючих, проявляються перші ознаки хвороби:
• кашель;
• підвищення температури ввечері до 37-37,5 °С;
• пітливість, переважно вночі;
• підвищена втомлюваність і слабкість.
Якщо туберкульоз не лікувати, то проявляються ураження різних органів. Зазвичай насамперед уражаються легені: з'являється мокрий або стани кашель; задишка; біль у грудній клітці при кашлі або в спокої; виділення крові з харкотинням - кровохаркання. Такі симптоми дуже тривожні, свідчать про активну стадію захворювання й вимагають негайного лікування.
Цікаво знати, що... Коли Лесі Українці було 10 років вона захворіла на туберкульоз. На свято Водохреща дівчинка разом з батьками пішла на річку Стир. їй було цікаво спостерігати за дійством, що там відбувалося, вона захопилася та не помітила, як намочила ноги. Увечері з'явились ознаки недуги. Спочатку Лесю лікували від звичайної застуди. Хвороба не минала і лише тоді батьки проконсультувались із лікарем. Виявилось, що в дівчинки туберкульоз. Це прозвучало як вирок, адже туберкульоз у ті часи не лікувався.
Згодом Леся Українка згадувала, що вона вела тридцятилітню війну із цією страшною хворобою. Клімат України, особливо восени та взимку дуже шкодив здоров'ю письменниці. Тому вона була змушена перебувати за кордоном в Італії, Єгипті. Останні місяці життя письменниця провела в Грузії.
У минулих століттях ця хвороба розвивалась раптово та стрімко, майже блискавично. За лічені тижні мікроби руйнували легені, не лишаючи шансу на одужання.
У наш час такі випадки трапляються рідко. Фахівці-фтшіатри знайшли дієві способи, аби протистояти хворобі.
Фтизіатрія (від грец. «сухоти» та «лікування») - розділ медицини, що вивчає профілактику й лікування туберкульозу легень.
В усьому світі туберкульоз залишається дуже серйозною проблемою. За відомостями ВООЗ, третина населення всього світу інфіковані мікобактеріями. За різними даними, щороку на туберкульоз захворюють 8-9 млн осіб. В Україні епідемія туберкульозу, яка зареєстрована у 1995 році, триває.
Проте кожен персонально має пам'ятати, що хворобу, особливо таку, як туберкульоз, завжди легше попередити, ніж лікувати. Заходи профілактики на державному й особистому рівнях
Розгляньте схему. Дайте відповідь на запитання. Як виявляють хворих на туберкульоз? Для чого роблять реакцію Манту?
Чому підвищення добробуту людей запобігає захворюванню?
Заходи профілактики туберкульозу в Україні на державному рівні
Підвищення добробуту людей
Виявлення і лікування хворих на туберкульо еплення дітей
Щорічна діагностика дітей (реакція Манту)
Що потрібно робити, щоб не захворіти на туберкульоз?
Щоб не захворіти па туберкульоз, потрібно:
•вести здоровий спосіб життя, тобто регулярно відпочивати, виконувати фізичні вправи, не курити, не вживати алкоголь, наркотики й токсичні речовини;
•остерігатись людей, які кашляють, відходити від них на відстань приблизно 5 м;
•уникати контактів з бездомними тваринами, хворими на туберкульоз людьми, алкоголіками, наркоманами, безпритульними й людьми, які перебували в місцях позбавлення волі;
•стоячи в черзі, триматися від незнайомих людей на відстані витягнутої руки;
•мити руки після перебування на вулиці, користуватися тільки власними предметами гігієни;
•намагатися, щоб їжа забезпечувала підвищення імунітету: була поживною, багатою на вітаміни, білки, жири, вуглеводи й мінеральні речовини;
•не вживати продукти тваринного походження, куплені на стихійних ринках, бо вони можуть бути заражені мікобактеріями туберкульозу;
•регулярно робити вологе прибирання та провітрювання житла, не допускати накопичення пилу в приміщенні.
Зв'язок епідемії туберкульозу з епідемією ВІЛ-Інфекцїії/СНІДу
За даними ВООЗ, є тісний зв'язок епідемії туберкульозу з епідемією ВІЛ-інфекції/СНІДу. Це підтверджують такі факти:
• третина з 40 млн людей, що живуть з ВІЛ у всьому світі, також заражені й туберкульозом;
• для ВІЛ-інфікованої людини ймовірність захворіти на туберкульоз у 50 разів вища, ніж у ВІЛ-негативної людини;
• якщо немає належного лікування, приблизно 90 % ВІЛ-інфікованих людей гинуть протягом кількох місяців після зараження туберкульозом;
• ВІЛ впливає на імунну систему та підвищує ймовірність туберкульозного інфікування, прискорює розвиток активної форми хвороби;
• туберкульоз - одна з основних причин смерті серед людей, які живуть з ВІЛ.
Туберкульоз - це інфекційна, соціально небезпечна хвороба, яка викликається мікобактеріями туберкульозу. На туберкульоз хворіють незалежно від статі, віку, національної належності чи соціального становища. Проте на нього хворіють переважно неблагополучні люди.
Краще уникати інфікування на туберкульоз, ніж лікувати його.
Дотримуйтесь правил профілактики, щорічно робіть пробу Манту, ведіть здоровий спосіб життя.
Запитання і завдання
1. Назвіть ознаки захворювання на туберкульоз, ознаки активної форми туберкульозу.
2. Перечисліть шляхи зараження туберкульозом.
3. Яке середовище є сприятливим для збудників туберкульозу?
4. Наведіть  приклади  протитуберкульозних  заходів  на державному й особистому рівнях.
5. Перелічіть засоби профілактики туберкульозу.
6. Яким чином проводять діагностику туберкульозу? Чому це важливо для дітей і підлітків?
7. Чому туберкульоз вважають соціальною хворобою? Поясніть зв'язок епідемії туберкульозу з епідемією ВІЛ-інфекції/СНІДу.