укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 22 » § 25. Риби, їх різноманітність та значення
17:36
§ 25. Риби, їх різноманітність та значення

§ 25. Риби, їх різноманітність та значення

Які особливості та основні групи хрящових риб?
ХРЯЩОВІ РИБИ - це риби, які мають хрящовий скелет і живуть переважно в солоній воді. Найхарактернішими особливостями цих риб є відсутність зябрових кришок та плавального міхура, несиметричний хвостовий плавець, внутрішнє запліднення та прямий розвиток. Вони більш давні, ніж кісткові риби, але не примітивні. До хрящових риб належить декілька груп, серед яких найвідоміші акули та скати.
Типовим представником хрящових риб є катран звичайний, або морська собака -живородна акула, яка живе поблизу Чорноморського узбережжя України, розміри не перевищують 150 см, а маса досягає 15-20 кг, тримається зграями в придонних шарах води.
Акули - група хрящових риб з обтічним видовженим тілом, поширених здебільшого в морях і океанах. Більшість акул є хижаками, які мають дуже гострі зуби в декілька рядів. Тіло вкрите особливою лускою, що має дентин й емаль. Ці речовини надають лусці твердості й стійкості, що забезпечує для акули непоганий захист від хижаків й паразитів і не створює перешкод для швидкого руху. Акули не мають плавального міхура й повинні весь час плисти, щоб не потонути. Крім того, тільки завдяки великій швидкості їхні зябра омиваються необхідною для дихання кількістю води. Акули надзвичайно короткозорі, але володіють прекрасним нюхом і добре розвиненою бічною лінією. Цікава особливість акул - це їхнє розмноження. Вони відкладають яйця, що мають здатність прикріплюватися до підводних предметів. Плодючість акул невелика і складає від 1 до 500 яєць. Але
більшість акул народжують живих дитинчат. Найвідомішими із акул є такі планктоноїди як китова і велетенська акули., а також хижі й небезпечні для людини акули - акула-молот та велика біла акула.
Скати - це група хрящових риб із сплющеним широким тілом, поширених здебільшого в морях і океанах. У всіх скатів грудні плавці зростаються з головою, спинні й хвостові плавці дуже малі, анальних плавців немає. Ротовий отвір, ніздрі й зяброві щілини знаходяться на черевній стороні тіла. На відміну від акул, у скатів немає гострих зубів, а шкіра у них гладка. Більшість скатів малорухливі, мешкають на дні (наприклад, хвостокол) й лише деякі (наприклад, манта) вільно плавають у товщі води. Існує два види скатів: яйцекладні та живородні. Зустрічаються представники з цікавими назвами. Наприклад, риба-гітара, риба-пилка, скати-мете-лики, морський кіт, морська лисиця, морський диявол тощо.
Які особливості та основні групи променеперих риб?
ПРОМЕНЕПЕРІ, або Кісткові риби - це група риб із кістковим скелетом й кістковою лускою на тілі. Це найчисленніша група серед усіх хордових, яка відрізняються від хрящових риб рядом ознак. Вони мають плавальний міхур, зяброві кришки, відкладають для розмноження ікру й мають непрямий розвиток (ікра - личинка - мальок - дорослі особини). У переважної більшості кісткових риб запліднення зовнішнє.
Типовим представником є окунь річковий - прісноводна риба, яка живе здебільшого осіло, поодинці. Усі плавці, крім хвостового, мають нерозчленовані гострі колючі промені. Зяброва кришка у верхній частині закінчується гострим шипом, деколи подвійним. Забарвлення зеленувато-жовте, з боків є від 5 до 9 темних попе- іл. 97. Окунь річковий речних смуг.
Кісткові риби характеризуються великою різноманітністю, вона об'єднує близько 90% усіх риб.
Осетроподібні - риби, які мають тіло, укрите рядами лусок у вигляді бляшок. Хвостовий плавець - різнолопатевий. Представники: білуга, осетер, севрюга, стерлядь.
Оселедцеподібні - риби, у яких тіло сплющене з боків, сріблясте, вкрите лускою. Плавці з м'якими променями. Представники: оселедці, сардина, кілька, шпроти, анчоуси.
Лососеподібні - це риби, у яких тіло дещо стиснене з боків, з безпроменевим жировим плавцем 9 розташованим на спині перед хвостовим плавцем. Більшість є прохідними рибами (мешкають у морях, а для розмноження пливуть у річки). Представники: кета, горбуша, нерка, сьомга, форель.
Коропоподібні - група кісткових риб, у яких тіло голе або вкрите лускою, є глоткові зуби, плавці з м'якими променями. Представники: плітка, тараня, сазан, короп, краснопірка, лящ, лин, карасі, амур, товстолобик, в'юн
Окунеподібні - риби, у яких плавці з колючими променями, переважно хижаки. Представники: окунь, судак, йорж, скумбрії, макрелі, тунці, риба-меч.
Кистепері - риби, у яких плавці подібні до кінцівок наземних тварин, є легеня, заповнена жиром. Представником є латимерія, поширена в Індійському океані
Дводишні - риби з плавцями, що мають вигляд лопатей або джгутів та зяброве й легеневе дихання. Поширені в прісних водоймах, що періодично пересихають. Представники: рогозуби, лусковики.
Яке значення риб у природі й для людини?
У природі риби мають велике значення для всіх водних екосистем як складової харчового ланцюга.
Риби, як промислові тварини, дають риб'ячий жир, клей, шкіру. Промисловими рибами фауни України є: у річках - окунь, лящ, щука, лин, сом, в'язь, форель, у ставках - короп дзеркальний, товстолобик, амур білий, у морях - хамса, ставрида, скумбрія, шпроти, лящ, судак, бички, оселедці та ін. Риби вживаються в їжу (оселедці, камбала, коропи, кета, ставрида). Окрім продуктів харчування, риба є сировиною для отримання ліків (риб'ячого жиру, багатого на вітамін А та вітаміни D), кормів для тварин (риб'ячої кісткової муки), технічного жиру, клею, шкіри та ін. Деякі риби є проміжними хазяями для паразитичних червів (сисуна котячого). Серед риб є немало і отруйних тварин, яких потрібно знати і оберігатися (вусача, риби-фугу). Риб використовують як біологічний метод боротьби з шкідниками (гамбузію для знищення личинок малярійного комара). Багато людей займається утриманням акваріумних рибок, від споглядання яких отримують насолоду і користь для здоров'я (гупі, вуалехвости, сомики). Риби є об'єктом спортивного рибальства (коропи, лящі).
До Червоної книги України занесено 32 види риб: шип, стерлядь, осетер атлантичний, білуга чорноморська, лосось чорноморський, лосось дунайський, харіус європейський, вирезуб, марена дніпровська, морський коник чорноморський, судак морський, чоп великий, чоп малий, йорж смугастий, бичок золотистий, морський півень, морський чорт та ін.
Біологія + Фізика
Виробляти електричний струм можуть електричний сом (1), електричний вугор (2), електричний скат (3) та ін. На сьогодні відомо понад 50 видів прісноводних і морських риб, здатних генерувати слабкі й сильні електричні розряди. Найпотужнішим джерелом струму озброєний електричний вугор. Його електричні органи, що займають більше 2/3 довжини тіла, здатні давати струм напругою до 500 вольт! Що таке електричний струм? Як влаштовані електричні органи риб?

Нові підручники для 7 клас за програмою 2015 року з німецької мови, фізики
Відповіді решебники для 7 класу з  української мови, біології