укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 14 » § 26. Сезонні явища у житті птахів
12:12
§ 26. Сезонні явища у житті птахів

§ 26. Сезонні явища у житті птахів

Сезонні явища в житті птахів. Пташині міграції.
Унікальність птахів полягає ще й в тому, що у них найбільш яскраво проявляються річні життєві цикли пов'язані з розмноженням, такі як гніздування, шлюбна поведінка, спарювання, відкладання яєць, линяння, міграція тощо. Ці явища носять чіткий періодичний характер і, як все живе на Землі, підпорядковані закономірності періодичності.
З давніх давен пташині перельоти вражають і приваблюють увагу людини. Птахи летять через гори і пустелі, перетинають моря і океани, гинуть під час шторму, але все одно летять, долаючи тисячі кілометрів, підкоряючись потужному інстинкту. За видами переміщень птахів поділяють на осілих, кочових і перелітних.
Одних птахів ви можете бачити цілий рік (горобці, сойки, синиці, ворони). Це всеїдні птахи, вони їдять як комах, так і насіння рослин, харчові рештки. Тому ці птахи гніздяться і цілий рік живуть в одному місці. Таких птахів відносять до осілид:(мал. 101, 1).
Інші птахи прилітають до нас навесні, виводять потомство і знову відлітають (шпаки, солов'ї, жайворонки, лелеки, ластівки та ін.). Це, як правило, комахоїдні птахи. їх відносять до перелітних, або мігруючих птахів (мал. 102).
Крім перелітних і осілих птахів є ще кочові (снігурі, вівсянки, граки, омелюхи) (мал. 101, 2). Вони зграями переміщуються в пошуках їжі на невеликі відстані.
Гніздування. У період розмноження птахи ведуть осілий спосіб життя і тісно пов'язані з місцями своїх гніздувань. Цей період включає такі важливі у житті птаха події, як освоєння гніздової території, спорудження гнізда, відкладання яєць, їх насиджування та вигодовування молоді. Спочатку птахи утворюють пари, потім вибирають місця для гніздування і будують гнізда (на воді, деревах і чагарниках, землі, у дуплах). Гнізда різні за складністю - від декількох складених гілочок (у горлиці, ворони) до досить складних споруд (ластівка, дрозд, синиця-ремез). Одні птахи будують гнізда щороку (дрібні співочі птахи), інші використовують його декілька років (лелеки, хижі птахи).
З періодом гніздуванням пов'язані пісні птахів. їх значення полягає в тому, щоб привабити до себе особин протилежної статі, а також показати, що ця територія вже зайнята.
Розмноження. Птахи розмножуються лише статевим способом. Розвиток прямий. Самка відкладає декілька яєць, вкритих вапняковою шкаралупою. Розміри пташиних яєць досить великі, тому у самок залишається тільки один лівий яєчник. Будова яєць птахів. У яйці птахів кулеподібний жовток, підвішений у білковій оболонці на особливих скручених канатиках (халазах) (мал. 103). Зародковий диск знаходиться на поверхні жовтка, завдяки халазам,
жовток завжди повертається так, щоб зародок був угорі, ближче до тепла. Жовток у яйці - головне джерело поживних речовин, білок - води. Разом з підпік аралупо ви ми та
шкаралуповою оболонками білок ' виконує і захисну функцію. На тупому кінці яйця
підшкаралупові оболонки утворюють повітряну камеру із запасом повітря для зародка. Шкаралупа оберігає зародок від механічних пошкоджень і постачає ембріон кальцієм. Вона напівпроникна для повітря, яке потрапляє через пори в ній до зародка. Часто шкаралупова оболонка має захисне забарвлення, особливо у птахів, які насиджують яйця на землі. Тоненька невидима бактерицидна (надшкаралупова) оболонка (від лат. "цидос" - вбивати) захищає яйце від проникнення бактерій.
Насиджування яєць. Коли яйцеклітина поступає в яйцепровід, розвиток зародка в ньому тільки починається. Для продовження розвитку поза організмом необхідно, щоб яйце обігрівалося. Для нормального розвитку зародкові потрібна постійна температура близько +38 С Зрозуміло, що тепла довкілля для цього мало. Тому всі птахи, за деяким винятком (качка савка, дикі банківські кури та ін.), сидять на яйцях і зігрівають їх теплом свого тіла. Цей процес називають насиджуванням. У ньому беруть участь або обидва з батьків, або лише самка. Насиджування - дуже небезпечний час у житті птахів. Птахи, що сидять на гнізді можуть стати легкою здобиччю для хижаків. Тривалість насиджування різна: від 10-15 діб (у дрібних горобиних) до 1,5 місяця - у хижаків. За цей час з ембріону формується пташеня. Горбиком на дзьобі -яйцевим зубом - пташеня пробиває шкаралупу яйця і з'являється на світ.
Нагніздні та виводкові пташенята. Одні пташенята вилупляються з відкритими очима і слуховими отворами, з добре розвиненим пуховим покривом, можуть самостійно рухатись і шукати їжу. Таких пташенят відносять до групи виводкових (мал. 104, 2). До них належать відомі вам курчата, каченята та ін.
На відміну від попередньої групи, нагніздні (мал. 104, 1) пташенята з'являються на світ голими, з слабким опушенням, сліпими і глухими. У них не має сталої температури тіла, чим вони нагадують плазунів. Такі пташенята зовсім безпорадні. Перші дні або навіть тижні вони проводять у гнізді. Ці пташенята мають дуже характерне забарвлення дзьоба - яскраво жовте або рожеве.
Турбота про нащадків. Виводкові птахи водять за собою пташенят, оберігають, прикривають своїм тілом при похолоданні, допомагають відшукати їжу. Нагніздні птахи вигодовують пташенят. Найчастіше обидва з батьків піклуються про них, очищають гніздо від бруду, зігрівають їх своїм тілом, годують. Своїх пташенят птахи найчастіше вигодовують комахами (навіть рослиноїдні), а хижаки приносять їм живу здобич. У волі голубів спеціальними залозами виробляється особливе "пташине молочко". За час вигодовування пташенят птахи прилітають до гнізда сотні разів. Так, велика синиця приносить їжу 390 разів і знищує приблизно 3600 штук гусені. Це визначає велике значення комахоїдних птахів у природі та житті людини. Пташенята залишають гніздо після того, як навчаться літати.
Птахи - типові наземні тварини. У ході еволюції у них виробився ряд пристосувань до розмноження. Запліднення у птахів тільки внутрішнє. їх яйцеклітини
мають великі розміри, що надає зародку достатньої кількості поживних речовин, та вкриті кількома захисними оболонками.
Для розвитку яєць необхідне тепло, тому більшість птахів свої яйця насиджують.
1. Яка типова будова яйця птаха? Яку функцію виконують різні оболонки яйця у птаха? 2. Які умови необхідні для розвитку яєць у птахів? 3. Як турбуються пташки про своїх нащадків? 4. Які сезонні явища існують у житті птахів? 5. Які птахи відкладають більше яєць: нагніздні чи виводкові? 6. Яке значення мають гнізда в житті птахів? 7. На які групи поділяються птахи за видами переміщень?
1. Які загальні закономірності природи проявляються у процесах життєдіяльності птахів?
Міні - проект
Тварини будівельники
Лабораторне дослідження
Мета: вивчити будову яйця птахів, виявити особливості будови яйця, завдяки яким створюються умови для нормального розвитку зародка птаха.
Обладнання: модель будови яйця птахів, шкарлупа курячого яйця із зафарбованими порами, чашка Петрі, лупа, сире куряче яйце, колекція пташиних яєць.
Хід роботи
1.Роздивіться яйця різних птахів. Яку форму вони мають? Яке значення такої форми яйця? Чому яйця різних птахів мають різне забарвлення?
2.Розгляньте модель будови яйця птаха. Знайдіть повітряну камеру. Яка її роль? Як вона утворилась?
З.Розбийте сире куряче яйце і випустіть його в чашку Петрі. Знайдіть халази. Яке значення вони мають?
4.Зверніть увагу на жовток. Чому він не розтікається Знайдіть на жовтку зародок. Яка роль жовтка для забезпечення розвитку зародка?
5.Розгляньте зафарбовану шкаралупу яйця. Поясніть, чому вона зафарбувалась?
6. Зробіть висновки

ГДЗ відповіді ГДЗ 7 клас з хукраїнської мови, хімії, історії України
Підручники 7 клас за програмою 2015 року з трудового навчання, біології, образотворчого мистецтва