укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 19 » § 26. Води суходолу
12:51
§ 26. Води суходолу

§ 26. Води суходолу

Які види живлення річок ви знаєте?
Поясніть зв'язок між водним режимом річки і кліматичними умовами території, по якій вона протікає.
Від чого залежить характер течії річки?
Річки. Річковий стік Південної Америки найбільший на Землі. Площа материка становить 12% суходолу Землі, а її річки несуть 27% води усіх річок планети.
У більшості річок континенту дощове живлення. Снігове живлення переважає у річок Патагонії, а льодовикове - у річок Південних Анд. Підземне живлення має визначне значення для території внутрішнього стоку (пустеля Атакама, внутрішні частини Патагонії).
Амазонка несе в океан 15% стоку усіх річок світ}'. Вона є не тільки найповноводнішою річкою Землі, а ще й зазіхає на звання найдовшої річки. Якщо вимірювати її довжину від витоку р. Апурімак, яка живить р. Укаялі, і далі несе свої води в Амазонку, то її довжина становить 6750 км (порівняйте з довжиною р. Ніл). Але від злиття річок Мараньйон та Укаялі до гирла довжина Амазонки становить лише 6400 км.
Назва річки пов'язана з дослідженнями іспанської експедиції Франціско Орсльяно. яка у 1542 р. пропливла Амазонкою майже від витоку до гирла.
Амазонка має найбільший за площею річковий басейн - 7 млн км2 (порівняйте з площею материка Австралія). Річка приймає багато приток, двадцять з них мають довжину від 1500 до 3500 км. Притоки Амазонки називають кольоровими. «Білі» річки несуть каламутну воду, розмиваючи глинисті породи. «Чорні» річки мають піщане дно і прозору воду. Але рештки рослин, затоплених водами річки, зафарбовують їх в чорний колір. В нижній течії Амазонки світлі та темні води течуть паралельно, не перемішуючись.
У водах Амазонки у 6 разів більше видів прісноводних риб, ніж у річках Європи. Звідси походять акваріумні рибки гуп і. мечоносці, скалярії. Тут водиться найкрупніша прісноводна риба арапаїма, довжина якої сягає 4,5 м. Довжина піраньї (пилкозубий окунь) сягає тільки ЗО см, але вона - небезпечний хижак. Серед інших мешканців амазонських вод відомі кайман, ламантин, амазонська видра, черепаха мату-мату та амазонський дельфін. Серед рослин найбільш відома вікторія регія - найкрупніше у світі латаття, листя якої витримує вагу до 35 кг. ^ Чим відрізняється Амазонка від інших річок материка?
Глибина Амазонки, яка сягає 100 м, сприяє тому, що вгору проти течії до міста Манауса піднімаються океанічні судна. Амазонку ще називають річкою-морем. Протягом року вона виносить в океан близько 7000 км3 води, що становить 15% загального річного стоку всіх річок земної кулі.
Парана (4380 км), або Ла-Плата, як її інакше називають (в перекладі ^срібна річка») - друга за величиною річка континенту. Вона утворюється злиттям Ріу-Ґранді та Паранаїба, які збирають води зі схилів Бразильського плоскогір'я та внутрішніх рівнин. У верхній течії річка утворює пороги і водоспади заввишки до 33 м. Найвідомішим є водоспад Ігуасу, який знаходиться на однойменній притоці Парани. Загальна висота падіння води становить 72 м, а ширина - 2700 м. На цій ділянці річка спадає в ущелину з двох вертикальних базальтових сходів 275 потоками, які розділені скелястими островами.
У середній течії річка протікає по Ла-Платській низовині та впадає в однойменну затоку шириною близько 200 км. А каламутні води річки можна розпізнати далеко в океані за 150 км від берега.
Парана за об'ємом води посідає шосте місце в світі, вона протікає кількома географічними поясами, тому в її режимі спостерігаються дві повені: перша - з січня по травень, друга - з червня по серпень. Парана -судноплавна річка.
Оріноко. Північні схили Гвіанського плоскогір'я й Оріноцька низовина належать до басейну річки Оріноко. Цс річка з порогами значної висоти. У басейні Оріноко на річці Чурун знаходиться найвищий у світі водоспад Анхель (1054 м), який майже у 20 раз вищий за Ніаґарський.
Річки Південної Америки мають велике господарське значення. Ними транспортують різноманітну сировину: ліс, руду, будівельні матеріали та готову продукцію. На деяких річках почалося будівництво гідроелектростанцій.
Озера. Озер на території материка небагато. У Південній Америці переважно поширені такі типи озер: тектонічні, заплавні, старичні, лагунні. Серед лагунних найбільшим є озеро Маракайбо. Глибина його сягає 250 м. У Маракайбо впадає близько 50 річок, а саме озеро зв'язане з Венесуельською затокою Карибського моря мілководною протокою, глибина якої - 2-4 м. Площа Маракайбо постійно зменшується через річкові наноси. Проте воно залишається найбільшим за площею озером материка.
Найбільш високогірне озеро світу Тітікака знаходиться у Центральних Андах на висоті 3810 м. Улоговина озера, що завглибшки 304 м, мае тектонічне походження. У нього впадає А5 річок, а витікає лише одна -Дссаґуадсро, яка, у свою чергу, впадає в озеро Поопо.
Вода в озері солонувата, на його дні знайдено відклади морського походження. Це свідчить про тс, що, ймовірно, у минулому воно мало зв'язок з океаном. Навколо озера ростуть евкаліпти, кебрачо, бальсові дерева, а на мілководді - очерет тотора. Тотора використовують для будівництва човнів і житла, з нього зроблені плавучі острови, на яких живуть індіанці.
Тітікака є залишком великої давньої водойми. Незважаючи на доволі високе розташування, озеро замерзає лише поблизу берегів.
1. Амазонка - найповноводніша річка світу.
2. У Південній Америці знаходиться найвищий водоспад світу - Анхель.
3. В Андах розташоване найбільш високогірне озеро світу - Тітікака.
1. Перевірте себе:
• До басейну стоку якого океану належить більшість річок Південної Америки?
• У якому напрямку тече річка Амазонка? Парана? Оріноко?
• Яке живлення переважає у річок Південної Америки?
2. Острів Маражо - найбільший в світі острів, утворений річкою. Чому такий острів знаходиться саме в дельті Амазонки?
3. Амазонка повноводна впродовж року. Але двічі на рік у квітні-травні та у жовтні-листопаді рівень води піднімається на кілька метрів. Травнева повінь значно вище за жовтневу. Поясніть чому. (Зверніть увагу на те, у яких кліматичних поясах знаходяться притоки Амазонки)
4. Водоспад Анхель має висоту 1054 м. Що стало причиною його утворення?
Від гирла Амазонки зі страшним гуркотом проти течії рухається припливна хвиля поророка. її висота становить 4-5 м, а швидкість, з якою вона рухається, - 25 км/год. Поророка руйнує береги, нищить берегову рослинність на відстані 1400 км від гирла. У гирлі ширина русла становить 80 км, а найбільша глибина -135 м. Річка приносить в океан величезну кількість твердих часток розмитих порід. За 400 км від океан}' починається дельта Амазонки, яку утворюють численні рукави та острови, серед яких і острів Маражо, найбільший у світі річковий острів, 48 тис. км2. Він утворений наносами Амазонки і постійно збільшується. Поверхня його здебільшого заболочена, вкрита численними каналами.

Підручники 7 клас за новою програмою з географіі, трудового навчання
Відповіді ГДЗ для 7 класу з  геометріі, української мови