укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 15 » § 26. Життя міської ластівки
12:54
§ 26. Життя міської ластівки

§ 26. Життя міської ластівки

1. Міська ластівка
Птахи -найпомітніші з хребетних. Ми розглянемо птаха, якого, вірогідно, бачив кожен із вас: міську ластівку.
Міська ластівка -дрібний птах. Розмах її крил -20-33 см, вага до 20 г. Статура ластівки -витончена, але тіло мускулясте (мал. 161). її короткий і широкий дзьоб пристосований до полювання на літаючих комах, широкі груди й довгі серпоподібні крила якнайкраще пристосовані до тривалого й енергійного польоту. Ноги в ластівки короткі, майже непридатні для того, щоб крокувати землею. Проте триматися за гілля, дроти, карнизи такими ногами доволі зручно (мал. 162).
До появи міст із кам'яними будівлями міські ластівки мешкали в кам'янистих долинах річок. Людина створила для цих птахів місцеперебування, яке добре їм підходить. Ці птахи поширились на всю Європу, крім її північного краю, а також значну частину Азії.
2. Пір'я ластівок
Роздивляючись ластівку, ми передусім бачимо її пір'я. Воно необхідне для польоту, зігріває та захищає тіло, робить його обтічним. Пір'я ластівки дуже різне за будовою (мал. 163). Виділяють три типи пір'я птахів: контурні, пухові пера та пух (мал. 164). Контурні пера складаються з очина, стрижня та опахала. Очин -це нижня, занурена у шкіру частина стрижня. На стрижні кріпиться опахало, що складається з безлічі тонких і вузьких пластинок (борідок), розташованих по обидва його боки. З обох боків кожної із борідок є дрібніші борідочки з гачечками. Цими гачечками борідки поєднуються одна з одною. Завдяки такій будові перо є легким, міцним і майже непроникним для потоків повітря.
Роз'єднайте борідки контурного пера, а потім пригладьте його рукою. Що при цьому відбувається?
За розташуванням і функціями контурні пера поділяють на різновиди. На крилах розташовані махові пера, що утворюють оснонну площину крила. До короткого хвоста птахів кріпляться стернові пера, дуже важливі для зльоту, посадки та гальмування. Більшу частину тіла птаха вкривають покривні пера. Вони зменшують опір повітря під час польоту й захищають тіло від ушкоджень.
Пухові пера та пух (пух є не в усіх птахів) містяться під покривними перами. Борідочки в пухових перах відсутні, тому в них немає і цілісного опахала. У пуху стрижень укорочений, борідки відходять від нього пучком. Пуховий шар птаха утримує тепло. Зношене пір'я випадає та замінюється новим під час линяння.
3. Розмноження птахів
На зиму ластівки відлітають у теплі краї. Міські ластівки з України зимують в Африці, на північ від пустелі Сахари. Узимку в Україні немає комах, а в Африці є чим прогодуватися. Однак навесні ластівки вертаються у ті міста, де вивелися з пташенят самі. Ластівки -гарні літуни, аде й для них переліт з Африки є складним випробуванням. Молоді птахи утворюють пару і зберігають її усе життя. Щоб побудувати гніздо, ластівки набирають у якій-небудь калюжі суміш із глини та соломи у дзьоб, а потім приліплюють грудки цього матеріалу один до одного в якомусь зручному місці: під дахом, карнизом тощо (мал. 165). Самка відкладає у гніздо 4-6 яєць, які вона по черзі висиджує із самцем. Для чого і завдяки чому відбувається висиджування? З підвищенням температури зростає і швидкість хімічних реакцій. Тварини усіх груп, з якими ви ознайомилися у цьому підручнику, мали непостійну температур)' тіла, яка залежить від температури середовища (їх називають холоднокровними). На відміну від них птахи і ссавці підтримують постійну підвищену температуру тіла -вони є теплокровними.
Політ ластівки потребує багато сил. Щоб літати, вона має споживати дуже багато їжі та швидко її перетравлювати. Для цього їй потрібна висока температура тіла -близько 42 °С. Якщо ви візьмете в долоні живого птаха, то відчуєте, який він гарячий!
Птахи висиджують яйця, притискаючись до них своїм тілом -у тому місці, де в цей час випадає пір'я. Так яйця отримують тепло, необхідне для їх розвитку.
Коли з яєць виходять пташенята, батьки починають їх годувати. Від світання до смеркання вони ловлять комах і приносять їх у гніздо, у якому голодна малеча із широко роззявленими ротами чекає на поживу (мал. 166). Зазвичай пара ластівок вирощує за літо два виводки пташенят.
За особливостями розвитку потомства птахів поділяють на дві групи. Яйця нагніздних птахів дрібні, а строк висиджування -короткий. Пташенята вилуплюються голими й незрячими, повністю залежними від батьків. Гнізда в нагніздних птахів улаштовані набагато краще, ніж у виводкових. Як правило, у нагніздних птахів про потомство піклуються і самець, і самка. Нагніздними птахами є, наприклад, представники ряду Горобцеподібні, до якого належать і ластівки.
У виводкових птахів яйця значно більші, ніж у нагніздних птахів, довго висиджуються. Але з них з'являються опушені пташенята, що вже незабаром можуть супроводжувати батьків. Вони самі шукають собі корм і ховаються в разі небезпеки. До цієї групи належать страуси, кури, качки тощо.
Цікавим прикладом виводкового птаха може бути гоголь. Це велика качка, яка живиться водними молюсками. В Україні цей птах став рідкісним і занесений до Червоної книги. Гнізда гоголь будує в дуплах, на висоті до 15 м. Уже за добу після того, як пташенята гоголя вийшли з яєць, вони на заклик матері вистрибують з дупла (мал. 167). Одразу ж після цього вони здатні плавати й шукати їжу (мал. 168).
Порівняйте зрілість новонароджених пташенят ластівки та гоголя!
Пера птахів мають складну будову й поділяються на групи за функціями. Птахи -теплокровні тварини, що висиджують яйця й турбуються про пташенят. Вирізняють нагніздних і виводкових птахів.
Контурні та пухові пера; пух; очин, стрижень, опахало, борідки пера; холоднокровні та теплокровні тварини; насиджування; нагніздні й виводкові птахи.
1. Як будова пір'я пов'язана з його функціями?
2. Чому крокодили не висиджують яйця (див. мал. 147), а птахи, як правило, насиджують?
3. Порівняйте міську ластівку й гоголя за відомими вам ознаками.
4*. У параграфі перелічені особливості нагніздних і виводкових пташенят. Як особливості кожної групи пов'язані одна з одною?
Пташині інкубатори
Сміттєві кури, поширені в Австралії та Новій Гвінеї, належать до нечисленних птахів, які не висиджують яйця. Вони виводять своїх пташенят в інкубаторах. Самка відкладає яйця в теплий ґрунт -нагрітий сонцем пісок, листя, що гниє або навіть у теплий попіл вулкана. На цьому її турбота про потомство закінчується. Самець будує біля кладки інкубатор -купу діаметром до 15 м і 4,5-6 м заввишки. Устромлюючи в купу дзьоба, він визначає температуру й розгрібає або, навпаки, збільшує інкубатор. Готові до самостійного життя пташенята проривають хід назовні.

Відповіді ГДЗ для 7 класу з предметів шкільної програми, а саме, біології, хімії, геометріі
Нові підручники 7 клас за програмою 2015 року з образотворчого мистецтва, історії України, трудового навчання