укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 19 » § 27. Природні зони. Вологі екваторіальні ліси
12:54
§ 27. Природні зони. Вологі екваторіальні ліси

§ 27. Природні зони. Вологі екваторіальні ліси

Порівняйте розташування та розміри природних зон Південної Америки та Африки. Чим пояснити відмінності?
У Південній Америці по обидва боки від екватора ростуть вологі вічнозелені ліси, які становлять 50% усіх екваторіальних та тропічних лісів світу. їх звуть «легенями планети». Поясніть чому.
Вологі екваторіальні ліси. Територія, на якій розташовані екваторіальні ліси, лежить переважно в межах Амазонської низовини, і тому називається Амазоніею. А. Гумбольдт назвав ці ліси гілеями, а місцева назва екваторіальних лісів - сельва, що в перекладі з португальської означає «ліс».
Ліси Амазонії дуже густі. На відміну від гілейних лісів Африки, в сельві менше високих дерев, але є дерева, що сягають висоти 80 метрів (наприклад, сейба). Пальми, які тут часто зустрічаються, можуть мати висоту до 60 м.
Уся рослинність сельви утворює кілька ярусів. Дерева вкриті яскравими орхідеями, обвиті товстими як канати ліанами. Одночасно у одних видів дерев розпускаються листя і квіти, у других, що стоять поруч - дозрівають плоди, у третіх - опадає листя.
Ще до приходу європейців, місцевим жителям були відомі рослини каучуконоси, сік яких латекс при застиганні утворює гуму. Дерево, яке дає цей сік, заввишки до ЗО метрів, називається гевея. Здавна використовувалися плоди динного та шоколадного дерев, горіхи. З листя та коріння рослин, плодів, соку, рослинного воску індіанці дотепер виготовляють різноманітні ліки.
Відомо, що сельва багата на цінну деревину - червоне дерево, рожеве, помаранчеве тощо. Найлегшу деревину має бальсове дерево. Норвезький вчений та мандрівник Тур Гсєрдал разом зі своїми супутниками на плоту «Кон-Тікі», побудованому з бальсового дерева, переплив Тихий океан.
У нижньому ярусі сельви ростуть ананаси, банани, папороті та інші рослини.
Не менш багатий тваринний світ сельви. Більшість тварин майже все життя проводить на деревах. Перш за все цс мавпи: павукоподібні, шерстисті, носачі, ревуни, капуцини та маленькі мавпи-ігрунки. На деревах можна побачити й лінивців, що живляться листям, квітами та плодами. Цікаво, що усі мешканці сельви гарно плавають, навіть тапір та свиня-пскарі. В іншому випадку вони не змогли б пересуватися серед численних річок та боліт. По берегам річок водиться найкрупніший у світі гризун -капібара вагою до 50 кг. Хижаків тут мало, найбільші серед них - ягуар та оцелот. У цих лісах чимала кількість жаб, ящірок та змій.
Різнокольорові птахи роблять сельву ще яскравішою. Одних крихітних колібрі налічується понад 500 видів. Багато папуг, туканів, зустрічаються великі хижі птахи гарпії, що полюють на мавп, лінивців та, навіть, молодих оленів.
Вражають забарвленням та розмірами комахи: величезні бабки (з розмахом крил до 18 см), різноманітні метелики (до ЗО см), павуки-птахоїди (до 28 см) та жуки-геркулеси (до 12 см). Скрізь можна побачити мурах.
Води річок багаті на рибу. Всього у водах Амазонки мешкає близько 2000 видів риб - третина прісноводних риб планети.
У нижній частині русла Амазонки живе прісноводний дельфін інія. У довжину він сягає 2 м, має видовжені щелепи, на яких 136 зубів і живиться рибою. Індіанці вважають інію священною твариною, тому ніколи на неї не полюють. Ще однією цікавою твариною є ламантин, який належить до класу ссавців. Тварина сягає 4 м завдовжки.
У водах річок багато змій, ящірок та черепах. Серед них виділяються анаконда, яка сягає довжини 10 м, та оріноцький крокодил 7 м завдовжки.
Природокористування та екологічні проблеми Амазонії.
Навіть у важкодоступних місцях Амазонії живуть племена індіанців, що займаються полюванням, рибальством та підсічно-вогневим землеробством, вирощують банани та маніок.
Останнім часом ліси активно вирубаються. Бразилія, на території якої розташована Амазонія, потрапила у Книгу рекордів Гіннеса як країна з найбільш інтенсивним вирубуванням лісів. Площа лісів швидко зменшується, перш за все, внаслідок будівництва трансамазонської магістралі, яка сприяла проникненню людини у сельву, збільшенню масштабів заготівлі деревини. Довжина цієї магістралі зараз становить більш ніж 5500 км. Негативні наслідки має побудова крупних ГЕС, розширення сільськогосподарських земель, видобування корисних копалин.
Савани та рідколісся. У Яку площу займають савани та рідколісся у Південній Америці
порівняно з Африкою та Австралією. У яких кліматичних поясах
розташована ця природна зона?
На Оріноцькій низовині савани називають льянос (з іспанської -«рівнина»). Тут ростуть високі трави, кактуси та чагарники. Повсюди зустрічаються пальми та акації. Уздовж річок зеленіють ліси, які називають галерейними.
На Бразильському плоскогір'ї савану називають кампос (з португальської - «рівнина»). Дс-нс-дс зустрічаються акації, пляшкове дерево, воскова пальма. Скрізь ростуть жорсткі трави, кактуси, невисокі чагарники. У сухій савані росте дерево ксбрачо («зламай сокиру») з дуже твердою деревиною. У кампосах біля річок теж ростуть галерейні ліси.
Червоно-бурі та червоно-коричневі ґрунти савани більш потужні та родючі ніж ґрунти сельви.
Порівняно з африканськими саванами місцевий тваринний світ значно бідніший. Тут немає такої кількості великих травоїдних тварин як у Африці. Мешкають лише низькорослі олені, свині-пскарі, мурахоїди. Найбільш колоритними тваринами саван є броненосці. Вони є єдиними серед сучасних ссавців, тіло яких вкрите кістковим панцирем, на якому лежать рогові пластинки. Броненосці живуть у нірках, а живляться переважно комахами. Найбільш небезпечними хижаками є ягуар та пума. Серед птахів найбільш відомі страуси нанду - нелітаючі птахи заввишки до 170 см.
Природокористування та екологічні проблеми саван. Савани спрадавна використовувались людиною. Ще до приходу європейців корінне населення, займаючись землеробством, випалювало великі ділянки саван. Через кілька років такі землі переставали давати врожаї і люди переходили на інші землі. В умовах жаркого клімату природна рослинність відновлювалася дуже повільно, що сприяло опустеленню використаних земель. 
У льяносах басейну річки Оріноко розвинуто землеробство та скотарство. Кампоси Бразильського плоскогір'я використовуються переважно як пасовища для скота, що призвело до руйнування ґрунтів на значних територіях.
Зараз тут розвивається тропічне землеробство: вирощується кава, какао, банани, ананаси, цукрова тростина. Використання земель для вирощування одних культур упродовж довгого часу призвело до зниження їх родючості.
Висновки
1. Сельва - це найбільший лісовий масив світу.
2. Природа сельви унікальна, вона є своєрідними легенями планети.
3. Простори південноамериканських саван широко використовуються для ведення плантаційного господарства.
1. Перевірте себе:
• в якій частині материка розташовані: сельва, льянос, кампос?
• назвіть рослини, які можна зустріти у сельві;
• назвіть рослини, які можна зустріти у саванах та рідколіссях Південної Америки;
• назвіть тварини, що мешкають у сельві;
• назвіть тварини, що мешкають у саванах та рідколіссях Південної Америки;
• які ліси називають «галерейними»?
2. Чим зумовлені природні відмінності льяносів і кампосів?
3. Поясніть, використовуючи приклади, чому в збереженні лісів Амазонії зацікавлене усе людство?
На території Південної Америки знайдено скелет найбільшого динозавра, який жив тут близько 80 млн років тому. Це була травоїдна тварина заввишки 13 метрів і вагою 9 тонн. Для порівняння: вага слона становить 4 тонни.
Говорять, що людина, потрапивши у Амазонську сельву, буває щасливою двічі: у перший день, коли думає, що потрапила у рай, та в останній, коли залишає «зелене пекло». Поясніть, чому?

Підручники 7 клас за новою програмою з географіі, трудового навчання
Відповіді ГДЗ для 7 класу з  геометріі, української мови