укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 14 » § 27. Різноманітність птахів
12:36
§ 27. Різноманітність птахів

§ 27. Різноманітність птахів

Клас птахів об'єднує майже 9 тис. видів і поділяється на два надряди: надряд Безкілеві, та надряд Кілегруді. Надряд Безкілеві. Включає кілька рядів нелітаючих птахів. До цього надряду входять відомі вам страуси та ківі (мал. 105). Вони мешкають у тропічних пустелях та степах. Так як у цих птахів немає кіля, то літати вони не можуть. Пір'я у безкілевих не має щільних пластинок - опахал. Це виводкові птахи.
Страуси - група безкілевих птахів, які поширені в сухих районах Африки, де немає лісу. їхній представник, африканський страус - найбільший серед сучасних птахів. Висота його може досягати 270 см, а вага до 90 кг. У страусів мала голова, довга шия і міцні ноги, які пристосовані до швидкого бігу. На нозі лише два пальці. У разі небезпеки страус розвиває швидкість до 70 кілометрів на годину. З одним самцем тримається 2-5 самок, які відкладають 7-9 яєць із товстою шкаралупою. Вага яйця 1,5-2 кг, а довжина до 150 мм. Майже всю турботу про нащадків бере на себе самець. Якщо страус роздратований, то він небезпечний для людини. У позагніздовий період страуси живуть стадами по 20-30 особин. Самці африканського страуса дуже яскраво забарвлені, тому довгий час їх винищували заради гарного пір'я, яким прикрашали жіночі капелюшки і робили з них віяла. У 1910 році з Південної Африки було вивезено 370000 кг пір'я страусів! Якби страусів не стали розводити на фермах, то всі вони були б винищені.
У Південній Африці живуть нанду. В Австралії та Новій Гвінеї поширені ему і казуари. На островах Нової Зеландії зустрічаються цікаві птахи ківі. Вони - найменші за розмірами серед безкілевих та не мають крил. У ківі дуже розвинений нюх. Дзьоб у них тонкий і довгий, на його кінчику розташовані ніздрі. За допомогою нюху вони під землею відшукують черв'яків та інших безхребетних.
Надряд Кілегруді. Ряд Пінгвіни включає 16 видів нелітаючих птахів (мал. 106). Хоч ці птахи не можуть літати, зате вони відмінно плавають і пірнають. Тому кіль у них добре розвинений. Крила в них перетворилися на ласти, між пальцями ніг є плавальні перетинки. Дзьоб у пінгвінів довгий і міцний. Більшу частину життя ці птахи проводять у воді, особливо під час годування пташенят. Живляться вони рибою, молюсками та різними планктонними ракоподібними. На сушу виходять, виключно, під час розмноження, спираючись на хвіст та тримаючи тіло у вертикальному положенні. Пінгвіни відкладають яйця в ямки або насиджують єдине яйце, тримаючи його під черевом на перетинках лап. їхні пташенята, подібно виводковим, народжуються вкриті густим пухом, зрячі й здатні пересуватися. Однак, як нагніздні, вони не можуть самостійно живитись. Взагалі вони повільно розвиваються і довгий час залежать від батьків, які їх годують. Живуть пінгвіни великими колоніями - до сотень тисяч пар. Турбуючись про нащадків, вони утворюють своєрідні "дитячі садочки", де за десятками пташенят доглядають декілька дорослих птахів. Пінгвіни належать до мігруючих птахів, але переміщуються вони не повітрям, а водою. Заселяють пінгвіни береги континентів південної півкулі: більша частина видів поширені в Антарктиді. Є види, що живуть на берегах Південної Америки, Австралії, а один вид є у тропіках (галапагоський пінгвін). Найбільший серед пінгвінів - імператорський пінгвін (1,65 см), близький до нього - королівський пінгвін (91-96 см), а найпоширеніший серед пінгвінів - пінгвін Аделі. Найменший за розмірами - малий пінгвін (40 см).
Ряд Куроподібні представлений приблизно 250 видами, у фауні України поширено лише 8. Це виводкові птахи із міцними чотирипалими ногами, досить великим дзьобом, при чому наддзьобок на верхівці загострений і спрямований донизу. Крила у них заокруглені. Куроподібні перевалено рослиноїдні, однак можуть споживати червів, комах тощо. До них належать сміттєві кури, що мешкають в Австралії та на прилеглих до неї островах. Яєць вони не насиджують, а відкладають у купи опалого листя. Таким чином яйця інкубуються за рахунок тепла розкладу органічних речовин. У наших лісах водяться рябчики, тетеруки, глухарі, в чагарникових заростях - куріпки та фазани (мал. 107). До свійських птахів з цієї родини належать індики, цесарки, свійські кури. Курині наших країв - осілі, інколи мігрують, перелітних видів серед них немає. Ряд Гусеподібні об'єднує 200 видів, в Україні - їх 33 (мал. 108). Це виводкові водоплавні птахи. На ногах у них чотири пальці, між якими знаходяться плавальні перетинки. Ноги розташовані в задній частині тулуба, що сприяє плаванню. Па суші ці птахи пересуваються досить незграбно. Куприкова залоза у них розвинена добре. Пір'я має особливу будову. Борідки контурних і пухових пер переплітаються і створюють суцільну поверхню, що не намокає. Під поверхневим шаром пір'я гусеподібних знаходиться багато бульбашок повітря, які перешкоджають охолодженню тіла в холодній воді. По краях дзьоба розташовані ряди рогових поперечних пластинок, через які гусеподібні проціджують воду або мул і заковтують дрібних безхребетних, водні рослини тощо. Деякі (гуси, лебеді) живляться наземними трав'янистими рослинами. Гусеподібні погано пересуваються по землі, проте чудово плавають, можуть знаходитися під водою 3,5 хвилин, пірнаючи на глибину до 40 метрів. Найвідомішими з ряду Гусеподібних є лебідь-шипун, лебідь-кликун, малий лебідь, сіра гуска, біла гуска, гуменник, казарки, чирок, крижень, шилохвіст, савка. Усі вони перелітні птахи.
Ряд Лелекоподібні в Україні представлений 12 видами з 110, які є у світовій фауні. Вони мають довгі ноги, шию, дзьоб та невеликі плавальні перетинки між пальцями. Мешкають лелекоподібні поблизу водойм, живляться виключно тваринами - рибами, земноводними тощо. Це нагніздні птахи. До цього ряду належать: лелека, чапля, бугай та інші (мал. 109).
Одним із найулюбленіших птахів України є лелека білий. Цей досить великий птах має переважно білий колір оперення, але кінці крил чорні. Коли крила складені, складається враження, що у птаха вся задня частина тулуба чорна. Звідси його друга назва - чорногуз. Голосових зв'язок у лелек немає, тому вони майже німі птахи. Звуки видають, клацаючи дзьобом. Гнізда лелека білий будує на електричних стовпах та стріхах сільських хат. Крім лелеки білого зустрічається лелека чорний. Він занесений до Червоної книги.
Цікаву назву має птах з родини Чаплевих. Він отримав її із-за гучного крику, схожого на крик тварини бугая, який чути за 2-3 кілометри. Тому він так і називається - бугай. У разі небезпеки бугай витягає вертикально шию і залишається нерухомим. У такій позі птаха важко помітити, бо він нагадує сухі стебла очерету.
Ряд Журавлеподібні. Майже всі 15 видів журавлів занесені до Червоної книги різних країн. На відміну від лелекоподібних, журавлеподібні не мають плавальних перетинок на ногах. Вони мешкають у степах, живляться як тваринною, так і рослинною їжею. Це виводкові птахи. В Україні зустрічається 2 види журавлів: сірий (мал. 110, 1) та степовий, або красавка. Журавель красавка занесений до Червоної книги України. До цього ж ряду належать дрохви - одні з найбільших і рідкісних птахів на території України. Маса її тіла сягає 16 кг. Дрохви -усеїдні птахи, які селяться в степах.
Ряд Соколоподібні, або Денні хижаки, (грифи, орли, яструби, скопи, канюки, шуліки та ін) мають хижий спосіб живлення (мал. 110, 2). У зв'язку з цим вони мають міцні ноги з сильними і гострими кігтями, загнутий гачком дзьоб, гострий зір. Це нагніздні птахи. Ведуть вони денний спосіб життя, значну частину якого проводять у польоті, годинами ширяючи в повітрі. З органів чуттів у них найкраще розвинений зір. Соколи та орли нападають на живу здобич. Птахів вони вбивають під час польоту, а різних ссавців (перевалено гризунів чи зайців) - на землі. Дрібні соколи живляться в основному комахами, скопи -рибою. Грифи, сипи, стерв'ятники поїдають трупи тварин, виконуючи в природі роль санітарів. Всього відомо 270 видів соколоподібних (в Україні - 34).
Ряд Сови. Так як і Соколоподібні мають хижий спосіб живлення, міцні ноги з сильними і гострими кігтями, загнутий гачком дзьоб, гострий зір. Сови - нагніздні хижі птахи. Вони ведуть нічний спосіб життя, а вдень ховаються в безпечних місцях. У них дуже добре розвинений зір та слух, у деяких (пугач та ін.) є "вушні раковини", утворені з пір'я. Оперення в них пухке, тому літають вони безшумно. Живляться в основному гризунами, рідше птахами. Всього відомо 130 видів сов, в Україні трапляється - 13 (сичі, сіра та болотяна сови> невеликі за розмірами сипухи та ін.) (мал. 111,1).
Користь від денних хижаків та сов, як винищувачів гризунів, значно перевищує ту невелику шкоду, яку вони іноді завдають, полюючи на свійських птахів. 
Ряд Горобцеподібні - найчисельніший серед птахів (5000 видів). До цього ряду відносяться невеликі або середні за розмірами птахи, що мають добре розвинений голосовий апарат у нижній гортані, тому, особливо під час шлюбного періоду, здатні до співу, за що мають іншу назву - співочі птахи. Більшість співочих птахів (горобці, ластівки, снігурі, жайворонки, плиски таін.) (мал. 111,2) живляться комахами, у тому числі шкідниками.
Якщо дорослі птахи споживають насіння рослин (горобці, снігурі, дрозди та ін.), то пташенят вони все ж вигодовують комахами. Великі за розмірами представники родини Воронових живляться як рослинною так і тваринною їжею (ворони, галки, граки) або є переважно хижаками (крук). Пташенята в них нагніздні.
Екологічні групи птахів. Постійне перебування птахів у певних умовах довкілля привело до утворення серед них певних груп, які відрізняються способом життя, зовнішньою та внутрішньою будовою. За умовами існування птахів поділяють на такі екологічні групи: водоплавні (качки, гуси, лебеді та ін.), повітряно-водні, що добре плавають, але більшу частину світлового дня проводять у повітрі над водною поверхнею (чайки, крижні, буревісники); болотяно-лучні (чапля, журавель, лелека, кулики та ін.), лісово-чагарникові (зозуля звичайна, дятли, соловей, синиця, зяблик, сойка глухар, тетерук, рябчик, фазан та ін.), степово-пустельні (страуси, стрепети, дрохви, та ін.) та птахи парків, садів, полів (культурних ландшафтів) (синиці, снігурі, горобці, ластівки, шпаки, ворони, граки, галки, сороки).
Роль птахів у природних екосистемах. Між птахами, рослинами та тваринами у природі виникають складні ланцюги живлення. Птахи беруть активну участь у кругообігу речовин у природі. Рослини для багатьох птахів - це основна їжа. Більшість птахів - головна їжа для інших тварин (диких котів, лисиць, тхорів, куниць та ін.). Серед птахів є і такі, що самі поїдають інших тварин (комах, гризунів, кліщів).
Внаслідок того, що більшість птахів - комахоїдні, вони запобігають масовому розмноженню комах, гризунів та інших шкідників у природі. Хижі птахи - регулятори чисельності популяцій тварин, їхньою здобиччю, в першу чергу, стають ослаблені тварини, тим самим вони попереджують масові захворювання (епідемії) серед тварин, виконуючи роль санітарів. Птахи-стерв'ятники поїдають трупи тварин, які загинули, і також виконують функцію санітарів нашої планети.
Поїдаючи насіння рослин, птахи сприяють їх поширенню. Птахи тропічних лісів (колібрі, нектарниці) запилюють квіти.
Значення птахів для людини. Людина займається птахівництвом, розводячи домашніх, декоративних і співочих птахів. Домашні птахи дають м'ясо та яйця, які незамінні у харчуванні людини. Пташиний послід - цінне органічне добриво (гуано), яєчний жовток використовують у парфумерії, білок - у текстильній промисловості, а яйця перепелів - у медицині. Птахи, зокрема дикі гуси, качки, тетеруки, перепілки тощо, є об'єктом полювання.
Крім того, птахи винищують гризунів, комах-шкідників, насіння бур'янів. Це можна розглядати як біологічний захист полів і садів. Шукаючи їжу, птахи ретельно "обстежують" кожну гілочку, листочок, тріщинку в корі дерев, перевертають опале листя на землі, тобто знаходять комах в усіх можливих схованках, де боротьба з ними штучними методами захисту рослин майже неможлива. Приваблення корисних птахів до полів, городів, садів значною мірою сприяє захисту урожаю від комах-шкідників. Для цього птахів підгодовують взимку, створюють для них штучні гніздівлі.
Птахи приносять і естетичну насолоду. Без їхнього дзвінкоголосого співу наші ліси, парки, луки, водоймища стають безрадісними, мертвими.
Разом з тим вони можуть спустошувати сади і виноградники, скльовувати посіяне насіння, висмикувати проростки рослин, заважати літакам під час зльоту.
В організмі деяких птахів поселяються збудники небезпечних захворювань людини і тварин (віруси грипу та енцефаліту, сальмонельоз та ін.) і тому вони здатні переносити ці інфекційні захворювання. Крім того птахи розповсюджують кліщів та бліх.
Охорона птахів. Популяції птахів, як і всіх тварин на нашій планеті, зменшуються. На це впливає забруднення оточуючого середовища, зменшення кормової бази, природних ареалів існування тощо. Надмірне осушення боліт і розорювання степів і луків, вирубування лісів викликає загибель птахів або їх міграції у пошуках нових середовищ існувань. Тому виникає необхідність охорони птахів. Особлива роль у цьому належить зоопаркам, національним паркам, заказникам, заповідникам. Закони про охорону природи в нашій країні категорично забороняють знищувати птахів і їх гнізда. На промислових птахів суворо обмежені терміни полювання, а деякі способи полювання просто заборонені.
Охорону птахів потрібно одночасно поєднувати з охороною довкілля. Всі птахи страждають від отрутохімікатів, що застосовуються для боротьби з комахами, водоплавні - від стічних вод і продуктів нафтохімії. Вживаючи заходів з охорони атмосфери, ґрунту і вод від забруднення, ми зберігаємо тваринний світ, у тому числі птахів.
200 видів птахів вже зникло із світової фауни. У Червону книгу України занесені близько 90 видів птахів.
Птахи - чисельна та різноманітна група хребетних тварин. Клас об'єднує майже 9000 видів, в Україні відомо близько 400 видів пернатих. Птахи поділені на иадряди Безкілсві та Кілегруді, що включають приблизно 40 рядів.
Птахи опанували різні біоценози. У залежності від середовища існування у них розвинулись різноманітні пристосування. Птахи відіграють велику роль у природних угрупуваннях, як складові ланцюгів живлення багатьох біоценозів, а також як поширювачі насіння, запилювачі рослин, природні санітари та регулятори чисельності шкідників. Людина використовує птахів у багатьох галузях господарської діяльності Птахівництво - вигідна галузь народного господарства. Вона дозволяє розводити свійських птахів (курей, гусей, качок, індиків, голубів та ін.) у домашньому господарстві та у промисловості
1. Яку роль відіграють птахи в природі? 2. Яких птахів називають санітарами природи і чому? 3. Яку шкоду можуть завдавати птахи природі? 4. Як людина використовує птахів у біологічному захисті рослин? 5. Яку шкоду можуть наносити птахи господарській діяльності та здоров'ю людини? 6. Яких свійських птахів розводить людина? 7. У чому полягає охорона птахів?
8. За якими особливостями будови поділені птахи на підкласи? 9. Які основні ознаки беруться до уваги при поділі
птахів на ряди? 10. Дайте характеристику птахам різних рядів.
1. Які види птахів вашої місцевості занесені до Червоної книги України.
Практична робота №3
Мета: ознайомитись із екологічними групами птахів, навчитись знаходити відповідність між будовою, процесами життєдіяльності і середовищем існування птахів.
Обладнання: опудала або зображення птахів різних екологічних груп.
Хід роботи
1.Розгляньте опудала птахів або їх зображення. Чи відрізняються птахи за своїм зовнішнім виглядом? З чим це пов'язано?
2.Чи можна за зовнішнім виглядом птаха визначити умови його існування? Зверніть увагу на форму дзьоба, вигляд оперення, форму пальців ніг.
3.Виділіть птахів, що ведуть плаваючий спосіб життя. За якою ознакою це можна зробити?
4.Виділіть птахів, що ведуть хижий спосіб життя. За якою ознакою це можна зробити?
5.Виділіть птахів боліт. Які для них характерні кінцівки та будова дзьобу?
6.Виділіть нелітаючих птахів. За якими ознаками їх можна відрізнити від інших птахів?
7.Визначте особливості зовнішньої будови птахів лісу. Зверніть увагу на їх розміри.
8.Зробіть висновки, щодо відповідності будови птахів як результату пристосування до умов середовища існування.

ГДЗ відповіді ГДЗ 7 клас з хукраїнської мови, хімії, історії України
Підручники 7 клас за програмою 2015 року з трудового навчання, біології, образотворчого мистецтва