укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 15 » § 27. Різноманітність птахів
12:56
§ 27. Різноманітність птахів

§ 27. Різноманітність птахів

1. Систематичні та екологічні групи птахів
Те, що ми бачимо, дивлячись на птаха, насамперед відображає особливості його життя, а не характерні для певної систематичної групи ознаки. Нині виокремлюють майже 40 рядів птахів, деякі з них наведено в таблиці 9. Однак треба зазначити, що серед різних рядів є дуже подібні види, а окремі ряди об'єднують зовнішньо неподібних птахів. Це є наслідком того, що подібні за способом життя види, навіть коли вони не є родичами, стають дуже подібними.
Наприклад, подібні один до одного птахи (мал. 170) мають зовсім різних родичів. Стерв'ятник належить до ряду Яструбоподібні (див. табл. 9). Урубу належить до окремого ряду, що споріднений з рядом Лелекоподібні! Що ж зробило птахів, які належать до різних груп, такими подібними? Однаковий спосіб життя! Ці птахи кружляють над рівнинами та горами, вишукуючи мертвих тварин. Знаходячи таку тварину, вони розривають її шкіру сильними кігтями та дзьобом. Гола шкіра на голові потрібна їм, аби не забруднитися об поживу. Зовнішній вигляд цих птахів визначається тим, що це — падальники.
Зазвичай виокремлюють ширші групи птахів, що ведуть подібний спосіб життя — екологічні групи. Розглянемо їх.
Лебідь належить до водних птахів. Його пір'я майже не намокає у воді, перетинки між пальцями перетворюють його ноги на весла. Лелека має ознаки навколоводних птахів. На його довгих ногах зручно ходити вологим ґрунтом, а довгим дзьобом — хапати здобич у воді та серед рослинності. Дрохва — представник степових птахів. Вона добре літає, але й чудово ходить і бігає. Малий строкатий дятел належить до численної групи лісових птахів. Ці птахи пристосовані до життя на деревах, здатні спритно повертати в польоті. Міська ластівка є птахом відкритих просторів, який пристосований до живлення в польоті. Зрештою, орлан і пугач є представниками денних і нічних хижаків.
2. Нелітаючі птахи
Хоча птахів сформував політ, серед них є і нелітаючі групи. Прикладами таких тварин є страус і пінгвін. За їх будовою можна зрозуміти, що їхні предки вміли літати, але з часом втратили цю здатність.
Чим предкам страусів і пінгвінів заважала здатність літати? Тим, що заважала їм удосконалюватися в біганні та плаванні. Страус такий великий, що не зміг би літати. Але він швидко бігає і може відігнати більшість хижаків сильними ударами своїх ніг.
Обтічне тіло пінгвіна якнайкраще пристосоване до плавання. Свої крила він використовує для «польоту» у воді (мал. 171). Здатність літати пінгвіни втратили, проте ніхто не вміє ловити рибу та кальмарів у холодній воді краще, ніж вони!
3. Різноманітність дзьобів
Пристосування до певного способу життя можна побачити й на окремих органах птахів. Чи не найвиразнішою частиною їх тіла є дзьоб.
Унаслідок пристосування до зменшення ваги у птахів зникли зуби на щелепах, а замість них розвився легкий і міцний роговий чохол — дзьоб. Більшість чотириногих при живленні допомагає собі передніми кінцівками, а в птахів крила мають інше призначення. Тому саме пташиний дзьоб пристосований до тієї їжі, що є характерною для певного виду.
Розгляньте малюнок 172. Навіть якщо ви не знаєте тих птахів, які зображені на ньому, то за формою дзьоба зможете припустити, чим вони живляться. 
Чапля 1 стрімким кидком хапає свою здобич у воді. Бекас 2 дістає дощових черв'яків і личинок комах із пухкого ґрунту. Ара 3 розгризає плоди з твердими оболонками. Дятел 4 видовбує комах із гнилої деревини. Колібрі 5 ссе нектар із видовжених квіток. Фламінго в фільтрує мул, вибираючи з нього ракоподібних. Дубоніс 7 розчавлює тверді насінини. Сернокрилець 8 хапає комах у повітрі. Косар 9 вишукує дрібних тварин із мулу. Пелікан 10 ловить рибу з поверхні, зачерпуючи її просто з водою, їхні дзьоби — найкращі інструменти для виконання цих функцій!
Різноманітність птахів можна описувати систематично (за їх належністю до певних груп) та екологічно (за особливостями способу життя). Зовнішній вигляд і будова окремих частин птахів тісно пов'язана з характерним для них способом життя.
Екологічні групи; водні, навколоводні, степові, лісові птахи; птахи відкритих просторів; денні й нічні хижаки.
1. Для чого призначені ноги, зображені на малюнку 173?
2. На малюнку 172 не показано форму дзьоба денних хижаків, таких як сокіл (мал. 174). Поясніть, чому його дзьоб має саме таку форму.
3. Порівняйте свійських курку й качку. Чим вони різняться і чому? 4*. Які птахи найбільше потерпають від вирубування старих дерев?
Птах — герб України
За однією з версій, малий герб нашої країни — тризуб — є стилізованим зображенням сокола сапсана під час нападу на здобич. Тризуб був гербом Київського князя Володимира. Князі намагалися відобразити в ньому силу, швидкість, сміливість. Узагалі наші предки полюбляли хижих птахів, приручали їх для соколиного полювання. Полювання з прирученим птахом (соколом, орлом або яструбом, який здобував хазяїну дичину) здавна було найулюбленішою розвагою знаті.
Нині сокола сапсана, як вид, що зникає, занесено до Червоної книги України. У минулому його нищили як «шкідливого» птаха, тепер його відловлюють заради соколиних полювань.

Відповіді ГДЗ для 7 класу з предметів шкільної програми, а саме, біології, хімії, геометріі
Нові підручники 7 клас за програмою 2015 року з образотворчого мистецтва, історії України, трудового навчання