укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 14 » § 28. Клас ссавці
12:37
§ 28. Клас ссавці

§ 28. Клас ссавці

Серед хребетних тварин ссавці - найбільш високоорганізована група, на вершині якої стоїть людина. У еволюційному відношенні ссавці є порівняно молодою групою, однією з останніх гілок еволюції тваринного світу.
Поширення та спосіб існування. Завдяки теплокровності та високому рівню організації, ссавці поширилися планетою від тропіків до високих широт. На узбережжі Антарктиди зустрічаються тюлені, до північного полюса дістає ареал поширення ластоногих та китоподібних. В Арктиці поширені білі ведмеді, зустрічаються тут песці, північні олені. Багато видів ссавців пристосувалися до життя у пустелях: верблюди, тушканчики, піщані ховрахи та ін. Для ссавців характерне не лише зональне, але й вертикальне поширення. Так, вовки у горах Тянь-Шаню піднімаються на висоту до 7000 м, козуля в Карпатах - до 1700 м, а снігова полівка - до 2000 м. Ще оригінальнішим для ссавців є їх існування у
найрізноманітніших, щодо зовнішніх умов, місцях. У цьому відношенні ссавці не мають собі рівних серед хребетних. Серед них є тварини, які ведуть наземний, деревний, підземний, водний спосіб життя, деякі проявляють здатність до польоту.
Особливості зовнішньої будови. Ссавці, або Звірі, досить різноманітні за розмірами тварини. Найменший серед них -карликова білозубка (довжина тіла 3,8 см і маса 1,5 г), найбільший - синій кит (довжина 33 м, маса 150 т). Зовнішній вигляд ссавців теж дуже різноманітний і тісно пов'язаний з умовами середовища та способом життя.
Тіло цих тварин складається з голови, тулуба і кінцівок. Тулуб у ссавців, здебільшого, видовжений, добре виражена шия, яка забезпечує рухомість голови. На голові розташовані очі які мають добре розвинені повіки. Мигальна перетинка (третя повіка) недорозвинена. З усіх тварин лише у ссавців є вушна раковина.
Кінцівки у ссавців знаходяться під тулубом, а не з боків, як у плазунів. Тому їх тіло не торкається землі під час пересування. Шкірні покриви у ссавців мають складнішу будову, ніж у інших хребетних. Шкіра у них міцна й еластична. Похідними зовнішнього шару шкіри є волосся, нігті, кігті і копита. Волосина має стовбур та корінь, який міститься у волосяній сумці. Здебільшого у звірів волосся густе й утворює хутро. Хутро складається з довгого і товстого волосся - ості та короткого і м'якого - пуху. Щетина свиней та голки їжаків, дикобразів, єхидни - видозмінене остьове волосся. Звірям властиві періодичні линьки, під час яких старий волосяний покрив замінюється новим. Волосяний покрив - характерна ознака представників класу Ссавці. Його відсутність у деяких видів - вторинне явище. Волосяний покрив відіграє важливу роль у терморегуляції, зменшує випаровування вологи з поверхні тіла, пом'якшує механічні впливи, зумовлює забарвлення тварин.
Пальці ссавців закінчуються роговими утворами - кігтями, нігтями, копитами. Вони захищають фаланги пальців від пошкоджень і є знаряддям нападу, захисту, риття. У деяких ссавців розвиваються роги.
До шкірних залоз ссавців належать потові, сальні, молочні й пахучі. Потові залози, що виділяють на поверхню шкіри піт, мають певне значення у терморегуляції. Сальні залози протокою відкриваються, здебільшого, у волосяну сумку. Секрет цих залоз змащує волосся, завдяки чому воно стає еластичним і не намокає. Пахучі залози виділяють речовини, що служать для захисту, мічення території та ін. Молочні залози - видозмінені потові. їх секретом є молоко, яким ссавці вигодовують своїх малят.
Опорно-рухова система. Як і всі інші хребетні, ссавці мають внутрішній скелет. Внутрішній скелет ссавців має такі ж відділи, що і скелет попередніх класів хребетних тварин (птахи, плазуни та ін.).
Для будови хребта ссавців характерним є постійна кількість шийних хребців - їх завжди 7. Інші відділи хребта відзначаються незначною зміною числа хребців: грудний відділ складається з 12-15 хребців, поперековий - з 2 - 9, хвостовий - 3-4 хребців. Череп з'єднується з хребтом рухомо. Черепна коробка велика, але загальне число кісток в ній менше, ніж у рептилій.
Скелет парних кінцівок зберігає всі основні риси наземної п'ятипалої кінцівки характерної для наземних тварин.
Серед усіх хребетних ссавці є найбільш високоорганізованими тваринами, які в наш час зайняли панівне положення серед тваринного світу. Особливістю їхньої зовнішньої будови та опорно-рухової системи є наявність на шкірі волосяного покриву та різноманітних залоз. Хребет ссавців має постійну кількість шийних хребців. У них є диференційовані зуби, які розміщені в альвеолах щелеп.
1. Що ви можете сказати про поширення ссавців у довкіллі? 2. Які особливості зовнішньої будови ссавців виділяють їх серед інших хребетних? 3. Від чого залежить зовнішня будова ссавців? 4. Яку функцію виконують різні шкірні залози ссавців? 5. Поясніть наступні терміни: хутро, ость, пух, залози потові, пахучі. Запишіть їх до свого біологічного словничка.
1. Якими елементами в будові відрізняється опорно-рухова система ссавців від інших класів хребетних? 2. Зверніться до "Дерева життя". Знайдіть місце класу Ссавці у системі розвитку органічного світу.

ГДЗ відповіді ГДЗ 7 клас з хукраїнської мови, хімії, історії України
Підручники 7 клас за програмою 2015 року з трудового навчання, біології, образотворчого мистецтва