укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 15 » § 28. Клас Ссавці
13:00
§ 28. Клас Ссавці

§ 28. Клас Ссавці

1. Походження ссавців
Одну групу рептилій, що поширилася наприкінці палеозойської ери, називають звіроподібними (мал. 175). Особливістю цих тварин було те, що їхня нижня щелепа могла рухатися не тільки вгору-вниз, а й уперед-назад. А в яких напрямках ви можете рухати щелепою? Ви можете закривати-відкривати рота. Це призначення щелеп, яке людина успадкувала від риб. Можливість висувати нижню щелепу вперед і повертати її назад - спадщина звіроподібних рептилій. Здатність рухати щелепою ира-воруч-ліворуч - від ссавців.
Яке значения мають рухи щелепою вперед -назад? Більшість рептилій не може відкушувати від поживи шматки. їхні зуби конічної форми, вони лише утримують і вбивають здобич. Аби відрізати шматок поживи, треба, щоб зуби на верхній і нижній щелепі не лише стискалися, а й зсувалися відносно один одного. Завдяки будові своїх щелеп звіроподібні рептилії змогли відкушувати шматки від своєї їжі.
Одну групу звіроподібних рептилій назвали звірозубими. їхні зуби були поділені на три групи (мал. 176). Для відкушування шматків їжі слугували передні зуби з ріжучими краями - різці. Для жування пристосувалися зуби, розташовані в кутах рота, - корінні, або кутні. Між різцями й корінними містилися крупні зуби для утримування й розривання на шматки жертви - ікла. Завдяки різній будові зубів звірозубі пережовували шматки їжі, змочуючи їх слиною. Це покращувало засвоєння їжі.
Чому ми так детально розглядали будову зубів групи рептилій, яка зникла? Тому що вони - наші предки, і наші зуби побудовані так само! Відмінність між групами зубів у людини не дуже помітна, але вона та сама, що у звірозубих рептилій (мал. 177).
На початку мезозойської ери звіроподібні рептилії «програли» іншим групам, передусім -динозаврам. Більшість звірозубих стала невеликими нічними тваринами (див мал. 176). Зменшення розміру цих тварин сприяло розвитку в них теплокровності. Для збереження тепла виник волосяний покрив. Малята обігрівалися теплом матері.
Теплокровним тваринам доводиться захищатись не лише від переохолодження, а й перегрівання. Тіло звірозубих рептилій охолоджувалося завдяки випаровуванню ноту, який виділяли потові залози. Утамовуючи спрагу, малята злизували піт матері. Вони росли швидше, якщо виділення залоз містили поживні речовини. Унаслідок змін, що відбувалися протягом тривалого часу, годувальна функція стала основною для частини черевних потових залоз. Відтоді їх можна вважати молочними, а тварин, що їх мали, - ссавцями (мол, 178).
Перші представники класу Ссавці (або Звірі) з'явилися на початку мезозойської ери. Протягом більшого періоду їх еволюційної історії панівною групою на Землі були рептилії. Утім у кайнозойську еру найважливішою групою хребетних стали саме ссавці.
2. Підкласи ссавців
Від перших звірів (див. мал. 16) походять дві сучасні групи - підкласи Яйцекладні та Живородні.
До підкласу Яйцекладні належать три сучасні види з Австралії та найближчих до неї островів: качконіс і два види єхидн. Качконіс (або качкодзьоб) - наиівводна тварина. Укриті голками єхидни (80 см завдовжки) ловлять комах довгим липким язиком (мал. 179). Ці тварини відкладають яйця, але вигодовують своїх малят молоком. Сосків вони не мають, і малята злизують молоко зі шкіри матері (мал. 180).
Підклас Живородні поділяють на дві групи - Сумчасті й Плацентарні. До сумчастих належить майже 300 видів, до Плацентарних - близько 4700.
Сумчасті (наприклад, кенгуру) мають короткі терміни вагітності й народжують маленьких і слабких малят (мал. 181). Лише після тривалого перебування в материнській сумці (особливій шкіряній складці) малята стають більш-менш незалежними від матері. У плацентарних термін вагітності триваліший, а новонароджені малята більші та більш зрілі, ніж у сумчастих. Зародок одержує поживні речовини через спеціальний орган - плаценту (мал. 182). Плацента вростає в стінку матки (орган самки, у якому розвивається зародок). У плаценті тісно контактують кровоносні системи матері й зародка. Через плаценту відбувається обмін речовин між ними. Під час пологів плацента відокремлюється від стінки матки.
У звірозубих рептилій, предків ссавців, відбувся розподіл зубів на три різні за функціями групи: різці, ікла й корінні. Особливості ссавців - теплокровність, волосяний покрив, вигодовування малят молоком тощо. Клас Ссавці, або Звірі, охоплює близько 4700 сучасних видів. До нього належать підкласи Яйцекладні та Живородні. До підкласу Живородні належать групи сумчастих і плацентарних. У плацентарних ссавців зародок отримує поживні речовини з крові матері через спеціальний орган - плаценту.
Різці, ікла й кутні зуби; волосяний покрив; потові та молочні залози; сумка; плацента.
1. Порівняйте розмноження представників підкласів Яйцекладні та Живородні.
2. Поясніть походження слова «ссавці».
3. Опишіть, як виникли молочні залози.
4*. На вашу думку, яку роль у розвитку еволюційної гілки звіроподібних ссавців відіграло те, що на початку мезозойської ери ця група перетворилася на дрібних нічних тварин?
Походження теплокровності
Ви вже знаєте, що зменшення розмірів тіла звірозубих сприяло розвитку в них теплокровності. А який існує зв'язок між розмірами і температурою тіла? Згадайте, що великі холоднокровні тварини мають меншу відносну поверхню тіла й менше втрачають тепло (див. мал. 144). Якщо температура їхнього тіла завжди є підвищеною, до неї пристосовуються усі їхні фізіологічні системи. Ферменти (молекули білків, які проводять важливі для життя хімічні реакції) стають такими, що можуть працювати лише при певній, підвищеній температурі. Щоб не перегрітися, такі тварини виробляють фізіологічні механізми, які сприяють охолодженню, а для керування їх роботою - відділ у мозку, що сприймає температуру тіла.
А що відбувається, коли такі тварини стають дрібнішими? Вони мають або істотно знизити швидкість та ефективність процесів у тілі, або почати підтримувати підвищену температуру через додаткове витрачання енергії. Другий варіант веде до теплокровності. Азавдяки чому колись великі тварини можуть зменшувати свої розміри? Або внаслідок зміни способу життя (як це було з предками ссавців), або внаслідок пристосування до польоту. Цей спосіб руху потребує великих затрат енергії та сприяє зменшенню розмірів тіла.

Відповіді ГДЗ для 7 класу з предметів шкільної програми, а саме, біології, хімії, геометріі
Нові підручники 7 клас за програмою 2015 року з образотворчого мистецтва, історії України, трудового навчання