укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 19 » § 28. Степи, пустелі та напівпустелі
12:56
§ 28. Степи, пустелі та напівпустелі

§ 28. Степи, пустелі та напівпустелі

Які природні зони відповідають субтропічному поясу Африки та Австралії?
В яких географічних поясах розташовані степи Південної Америки?
Назвіть причини утворення берегових пустель на західних узбережжях материків Африка та Австралія.
Степи. Субтропічні степи у Південній Америці називають пампою. Пампа на мові індіанців означає «трав'яна рівнина без дерев». Вона займає південну частину Ла-Платської низовини.
Ґрунти у пампі червонясто-чорні. Вони утворилися внаслідок перегнивання густої трав'яної рослинності і тому досить родючі.
Рослинний покрив пампи різноманітний. Рівнина вкрита високими травами, серед яких: пампасна трава, ковил, пасльон, бородач, дике просо та інші злакові рослини. Існує різниця між східними рівномірно зволоженими ділянками пампи та західними - посушливими. На заході зустрічаються зарості колючих трав та чагарників.
Простори пампи були притулком для багатьох тварин: пампасного оленя, кількох видів лам, гривастого вовка, пампасної кішки. Дотепер в степу багато гризунів, серед яких найбільш розповсюджені віскаші та нутрія, що живе по берегам водойм. Пампа більш багата птахами, ніж ссавцями: страуси нанду, ібіси, що за розмірами не поступаються індику та славляться дуже гучним голосом. Крім того, цс місце зимівлі багатьох птахів, що прилітають з Північної Америки.
Порушення людиною природних місць проживання диких тварин змусило їх переселитися у західні, більш посушливі райони.
Природокористування та екологічні проблеми. Зараз рослинність пампи змінена людиною внаслідок її господарської діяльності. Східна частина пампи (більш зволожена) майже скрізь розорена. Тут вирощують пшеницю, кукурудзу, овес, люцерну, овочі та олійні культури. У районах зрошуваного землеробства відбувається засолення грунтів, пов'язане з накопиченням солей у верхніх горизонтах грунтів.
Розвиток скотарства у західній частині (більш посушливій) призвів до зміни рослинного покриву: трави з'їдались та витоптувались домашніми тваринами. Зараз тут на крупних фермах розводять корів та овець. Вправні скотарі гаучо здавна верхи на конях охороняють свої великі череди, шукають нові пасовища.
В наш час пампа - головний промисловий та сільськогосподарський район Аргентини.
Пустелі та напівпустелі. На цьому континенті майже немає материкових тропічних пустель. Але є берегові пустелі та напівпустелі, що розташовані на західному узбережжі між 5° пд. ш. та 30° пд. ш. Тут знаходиться найсухіша пустеля - Атакама.
На південь від річки Ріо-Колорадо до острова Вогняна Земля простягнулися пустелі та напівпустелі помірного поясу Ця область, що продувається південними антарктичними вітрами має назву Патагонія.
Патпаґонія розташована в межах помірного поясу, в якому дмуть західні вітри. Чому тут спостерігається гостра нестача вологи?
Пустеля Атакама простягнулась уздовж Тихооксанічного узбережжя майже на 1000 км. У цій пустельній западині випадає менше 100 мы опадів на рік. Є ділянки, на яких зовсім не випадає опадів, а єдиним джерелом вологи слугують тумани та роси. Поверхня пустелі переважно кам'яниста, але є території вкриті пісками, що утворюють бархани. Трапляються великі за площею солончаки. Подекуди зустрічаються кактуси та сухі трави, що пристосувалися до суворих умов: нестачі вологи та різких змін температури. За кілька годин після заходу сонця температура може змінитися від +40° С доО'С.
Патагонія відзначається суворим кліматом. Морське повітря, що надходить із заходу, долаючи Анди, втрачає свою вологу. У східну частину Патагонії воно потрапляє зовсім сухим. З півдня, не зустрічаючи перешкод, дмуть сильні холодні вітри.
На малородючих бурих та сіро-бурих ґрунтах ростуть подушкоподібні чагарники, кактуси, опунції та деінде дикі злаки. Тваринний світ досить бідний: пампасні кішки, пуми, броненосці, лами гуанако, гризуни мара. Із птахів тут зустрічаються страуси нанду, величезні кондори та крихітні колібрі. У прибережних водах багато китів та дельфінів. На численних островах можна побачити лігвища морських левів та слонів, місця гніздування пінгвінів, бакланів, буревісників.
Природокористування та екологічні проблеми. Більш ніж 100 років тому малочиссльнс населення Патагонії почало розводити овець, які добре прижилися тут і зараз дають людям тонковолокнисту вовну.
Крім того, у Патагонії видобувають нафту та природний газ. Порожисті річки північного сходу - джерело гідроенергії та води для зрошення.
У пустелі Атакамі ще в XIX ст. були знайдені найбільші у світі родовища селітри. Величезний котлован, в якому ведеться її видобування тягнеться 4000 м і має глибину 650 м. Останнім часом у Чилі, де знаходиться Атакама, гостро постала проблема рекультивації земель, на яких відбувається видобування корисних копалин.
Висотна поясність в Андах. Анди утворюють гігантський гірський пояс, що простягнувся з півночі на південь на величезну відстань. Ні в Африці, ні в Австралії нам не зустрічалися такі високі гори з таким різноманітними особливостями природи.
Характер висотної поясності залежить від того, у межах якої природної зони розташовано підніжжя гір, від експозиції їхніх схилів (навітряні, підвітряні), а також від їхньої висоти й ширини. З підняттям в гори поступово змінюються клімат, ґрунти, рослинний і тваринний світ, тобто відбувається зміна природних зон на незначній за розмірами території. Біля підніжжя гір розташована та природна зона, яка характерна для даної широти. Найбільше природних комплексів змінюється під час підйому з районів екваторіального поясу. При просуванні на південь їх кількість зменшуватиметься. (Чому?)
Нижній пояс гір до висоти 1200-1500 м над рівнем моря займають вологі екваторіальні ліси. Природа тут однакова з природою на Амазонській низовині. Вище вологі ліси змінюються гірськими лісами - з'являються хвойні породи, хінне дерево, бамбук, кущі коки. На висотах 2800-3800 м спостерігається різке коливання температур, опадів мало, тому рослинність тут - криволісся - сукупність низькорослих кущів і дерев. Вище розташовуються луки парамос. Клімат тут прохолодний, опадів випадає 1000 мм на рік, але випаровування дуже сильне. Рослинність бідна. Вище за 4500 м - смуга багаторічних льодовиків і снігів.
Серед тварин, які зустрічаються в гірських районах Анд, слід згадати альпаку, гуанако, вікунью, ламу, шиншилу, грифа та кондора, розмах крил якого становить 3 м.
Шиншилу, представника роду гризунів, розводять для отримання цінного хутра. Лама була одомашнена ще інками. Ця тварина використовується для перевезення вантажів на відстань близько 20 км. Вантажі перевозять виключно самці. Вага вантажу має бути не більшою за 40-45 кг.
Визначні об'єкти, занесені до Списку світової спадщини ЮНЕСКО. Материк Південна Америка вирізняється не лише своєю унікальною природою, а й культурною спадщиною народів, що у різний час мешкали на його території.
До найбільш відомих культурних пам'яток належать зокрема: старе місто Куско та історичний заповідник Мачу-Пікчу - залишки давньої імперіїії інків; історичні центри старих міст - Ліма, Сукрс, Кіто, Картахена, Сан-Луїс, Олінда, Салвадор-ді-Бая, Ґояс, Діамантина, Ору-Прсту; університетське містечко в Каракасі; Колонія-дсль-Сакрамснто - історичне місто, засноване португальцями в 1680 році, яке мало стратегічне значення у протистоянні з іспанцями; історичний квартал портового міста Вальпараїсо; малюнки плато Наска - одна з найбільших загадок на Землі; Куева-дс-лас-Манос (печера рук) - печера з розписами, вік яких становить 13 тис. років тощо.
До найбільш відомих природних об'єктів належать зокрема: ліси Південно-східного Атлантичного узбережжя Південної Америки; Іґуасу -національний парк з найбільшою системою водоспадів на планеті; Ісчигуаласто і Талампая два природні парки, що розташовані поряд; національні парки Канайма, Уаскаран, Лос-Ґласьярсс, Лос-Котіос, Жау; півострів Вальдес - район Патагонії, що має важливе значення для збереження багатьох видів морських ссавців; резерват різноманітної флори та фауни на острові Мальпсло.
Батьківщиною картоплі є Анди. У Європу вона потрапила з перуанського села Сорокато. Нині вчені Перу розробили технологію, що дає можливість збільшити величину картоплини втричі. Такі бульби можуть важити 6 кг.
1. У степах Південної Америки домінує злакова рослинність.
2. Пояс пустель та напівпустель тягнеться вздовж узбережжя Тихого океану.
3. В Андах природні комплекси змінюються з висотою від екваторіальних та тропічних лісів до гірських лук.
1. Перевірте себе:
• в якій частині материка розташовані: пампа, Патагонія та Атакама?
• назвіть рослини, що характерні для пампи;
• назвіть тварин, які мешкають у пампі;
• назвіть тварин, яких можна зустріти у Патаґонії.
2. Опишіть традиційні для пампи види господарської діяльності.
3. Порівняйте природні ресурси пампи та Патаґонії.
4. В якому з описаних регіонів, на Ваш погляд, екологічні проблеми постали найгостріше? Які шляхи вирішення цих проблем Ви вважаєте раціональними?

Підручники 7 клас за новою програмою з географіі, трудового навчання
Відповіді ГДЗ для 7 класу з  геометріі, української мови