укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 13 » § 28. Види проектної документації
13:05
§ 28. Види проектної документації

§ 28. Види проектної документації

Опорні поняття: аналіз інформації, проектна документація, технічне завдання, вимоги до технічного завдання, організаційно-підготовчий етап проектно-технологічної діяльності.
Рішення будь-якої задачі починається зі збору та уточнення вихідних даних. Зазвичай проектант задає мету і ресурсні обмеження (час, гроші, умови виробництва тощо). Наступний обов'язковий етап - осмисленая і аналіз інформації, що полягає, насамперед, у перекладі вимог на мову тієї предметної області з якої узятий об'єкт проектування, формулювання завдання максимально повно і грамотно, обґрунтуванні необхідності її розв'язання, тобто формулювання технічного завдання. Бажано цей етап розробляти консультуючись з учителем.
Первинна невизначеність, властива будь-якому технічному завданню, вказує на необхідність розгляду етапів виконання проектів декілька разів, виконуючи його за такою схемою (технологією) - від більш загальної постановки завдання, - до детального його опрацювання.
Створення технічного завдання - складний і відповідальний етап: багато даних (показників) ще невідомі, але від того, наскільки вдало завдання поставлене, залежить полегшення або ускладнення подальших етапів проектування і виготовлення виробу. Загальновідомо, що грамотне сформульоване і складене завдання - це більше половини успіху у вирішенні проектної задачі, а час, витрачений на підготовку технічного завдання, - одне з головних і кращих вкладень, які виробничі фірми роблять в період проектування. Недарма складання технічного завдання доручають провідним фахівцям підприємств - головним конструкторам, керівникам проектів та робіт й іншим провідним працівникам.
Технічне завдання має включати перелік цілей проектування і список пропонованих вимог.
1. Постановка цілей на основі функцій які повинен виконувати проектований виріб. Проектований об'єкт є лише матеріальним носієм певних функцій, виконання яких і дозволяє досягати заданої цілі {задовольняти потреби). Але одну й ту саму функцію можуть виконувати різні пристрої. Тому функціональне, а не предметне вказування мети розширює область можливих рішень, що необхідно для пошуку найкращого варіанта. Саме для чого потрібен проектований виріб, тобто його функціональне призначення, яке при його використанні буде ним виконуватись, - І є найбільш чітким питанням для опису суті призначення пристрою? Уточнення цілей І призначення відповідних їм функцій - найбільш важлива частина роботи зі складання технічного завдання;
2. Виконання функцій, що реалізують задані потреби, завжди узгоджується із задоволенням певних вимог до технічних властивостей, які роблять вироби більш привабливими, враховують І конкретизують особливості технології виготовлення та подальшого використання (експлуатації) виробу тощо. Для зручності вимоги за видом поділяють на три групи.
A. Умови, характеризуються конкретними значеннями даних (на папері їх можна представити у вигляді рівняння). Наприклад, маса виробу повинна становити 2 кГ, застосовувати для виготовлення деревину твердих порід, місце експлуатації (використання)- вулиця. Важливу частину умов висуває оцінювання можливості використовувати конкретні матеріали, Інструменти І врахування уточненого часу виготовлення;
Б. Певні обмеження задають область І межі властивостей, розмірів, маси (ваги) - параметрів проектного виробу. Наприклад, маса виробу не повинна перевищувати 2 кг, застосовувати тільки тверді породи деревини стійкі до атмосферних впливів (дощу, снігу, сонячних променів тощо);
B. Характеристики якості задають тільки перелік показників і напрям пошуку найбільш відповідного значення, - тобто максимальне або мінімальне значення, наприклад, вага виробу повинна бути якомога меншою, а зручність обслуговування - найвдалішою. Конкретне значення цих показників стає відомим тільки в кінці даного етапу проектування або всього циклу проектних робіт І служить вирішальним для визначення у технічному завданні остаточного варіанту розв'язання поставленого завдання.
У технічному завданні крім графічного компонента (технічний малюнок, кресленик, схема) використовують і описову частину. В описі характеризують аналог, описують форму аналога без критичних зауважень, форму передбачуваного проектом виробу (на даному етапі естетичні та дизайнерські рішення не вносяться). Якщо пропонований за проектом виріб має нові технічні рішення або якості, то треба вказати, що це за рішення й якості та пояснити їх.
Наприкінці опису відзначаються основні відмінності зовнішнього вигляду пропонованого за проектом виробу від його аналогів або, якщо їх немає, вказують особливість і оригінальність формоутворення виробу.
У таблиці 1 подано узагальнену послідовність виконання організаційно-проектного етапу і визначення технічного завдання.
Чи добре засвоїли?
1. Назвіть причини багаторазового аналізу характеристик (ознак, параметрів) проектованого виробу.
2. Назвіть основні вимоги до документації і, зокрема, до технічного завдання.
3. Вкажіть стадії виконання проекту. Які з них відносяться до створення технічного завдання? Схарактеризуйте їх.
Практична робота 7. Виконання загального опису виробу та формулювання технічних вимог до нього
1. Розробіть нову конструкцію вхідних дверей (вікна, портфеля тощо) за допомогою методу фокальних об'єктів.
2. В Англії продають товари для любителів розіграшів: чайні ложки, якими можна помішувати лише холодний чай, так як в гарячому вони плавляться; парасольки з верхом, що тане під струменями першого дощу, так що залишається один каркас; авторучки з чорнилом, якими можна «необережно» окропити костюм або плаття, але через кілька хвилин плями повністю зникають. Запропонуйте свій технічний жарт. Пам'ятайте, що він має бути не злий, не лякати, а навпаки, викликати посмішку І створювати гарний настрій.

Відповіді ГДЗ 7 клас з хімії, біології, алгебри, фізики
Нові підручники 7 клас за новою програмою 2015 року зі світової літератури, інформатики, французської мови