укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 13 » § 29. Малярні роботи
13:08
§ 29. Малярні роботи

§ 29. Малярні роботи

Опорні поняття: колір, плівкоутворювальні речовини, кольорові пігменти,
Ми живемо в кольоровому світі. Учені доводять, що барви, які довкола нас, можуть не тільки впливати на наш настрій, а навіть на здоров'я.
Погляньте на зображені на малюнку 124 будинки. За своєю конструкцією, матеріалами вони багато в чому схожі, але їх зовнішній вигляд викликає зовсім різні емоції. Фарбована поверхня першого будинку робить його безсумнівним лідером за кількістю позитивних вражень при зовнішньому порівнянні.
Нанесення лакофарбових матеріалів на поверхні конструкцій будівель І споруд з метою збільшення терміну їх служби, поліпшення санітарно-гігієнічних умов у приміщеннях і надання їм красивого зовнішнього вигляду називають малярними роботами.
Перші спроби наших предків прикрасити стіни своїх печер сценами полювання зумовили появу однієї з найдавніших професій - професії моляра. Перші малярні роботи, які відомі історії, можна побачити в печерах різних континентів (мал. 125).
Напевно, більшість із нас хочаб раз щось фарбували - або заміський будинок, або паркан, або ж двері у квартирі. Але не кожен, хто взяв у руки пензлик і банку фарби, зуміє перефарбувати поверхню як справжній професіонал. Цьому ремеслу також потрібно вчитися.
Сучасного професійного маляра порівнюють з художником, тільки в маляра замість полотна - будівлі, машини та інші об'єкти (мал. 126).
Малюнки тварин і мисливців зі списами були виконані печерними жителями на каменях вугіллям та глиною.
Сучасні лакофарбові матеріали - це суміш багатьох компонентів. Головною складовою частиною кожного лакофарбового матеріалу є плівкоутворювальні речовини, які здатні в результаті твердіння утворювати міцну плівку, що добре прилипає до поверхні, яку фарбують.
Плівкоутворювальні речовини визначають тип фарби (клейова, масляна, силікатна) і можливість її застосування. Клейовими фарбами (мал. 127) зазвичай фарбують стіни та стелі всередині приміщень з нормальною вологістю, масляними - зовнішні поверхні (фасади) будівель і споруд, внутрішні приміщення з підвищеною вологістю, столярні та металеві вироби. Більш універсальними є синтетичні, силікатні, водоемульсійні фарби. їх застосовують для обробки будь-якого виду поверхонь. Вони досить надійно захищають конструкції та вироби в умовах змінного температурного режиму і впливу агресивного середовища.
Другим важливим компонентом фарб є пігменти - речовини, що надають покриттям потрібний колір. Пігменти є обов'язковими складовими будь-яких лакофарбових матеріалів, за винятком лаків.
^ Пігменти - це сухі фарбувальні порошки, нерозчинні у воді, олії та інших розчинниках (мал. 128).
Залежно від походження, пігменти класифікуються на мінеральні та органічні, а за способом одержання - на природні та штучні. Пігменти не розчиняються у воді, маслі й розчиннику. Саме тому перед застосуванням фарбу треба ретельно перемішати, оскільки пігмент осідає, а зверху залишається чистий шар в'яжучого матеріалу.
У переважній більшості до складу лакофарбових матеріалів входять розчинники (наприклад, скипидар, уайт-спірит, ацетон), які потрібні для зниження в'язкості матеріалу, що необхідно для його легкого І якісного нанесення.
Для здешевлення матеріалу, а також для додання йому певних властивостей, використовуються також наповнювачі, - як правило, різні мінеральні речовини.
Для підвищення швидкості висихання до їх складу вводять сикативи.
^ Сикативи - це речовини, що прискорюють процес висихання олій, фарб, лаків з утворенням твердої плівки.
Окрім перерахованих вище компонентів, що є основними, до складу лакофарбових матеріалів можуть входити деякі інші компоненти, які, наприклад, підвищують в'язкість, перешкоджають утворенню повітряних бульбашок на забарвленій поверхні тощо.
Під час малярних робіт крім фарб застосовують також допоміжні підготовчі матеріали - ґрунтовки, шпаклівки, пасти тощо.
Лакофарбові матеріали знаходять своє застосування на будь-якому виробництві, у побутових ремонтних роботах та в будівництві. На сьогодні є велика кількість лакофарбової продукції, яку пропонують різноманітні виробники.
Критерієм оцінки якості лакофарбових матеріалів є їх відповідність державним стандартам, які визначають фізичні, механічні та хімічні властивості.
Фізичні властивості лакофарбових матеріалів
Густина - відношення маси речовини до займаного ним об'єму. Густина може бути як менше одиниці (для лаків і розчинників), так і більше одиниці (фарби, емалі та ґрунти).
Морозостійкість - здатність матеріалів витримувати багатократне змінне заморожування і відтавання без порушення їхніх властивостей.
Колір - колірний фон, насиченість і світлість. Колір лакофарбових матеріалів залежить від кольору пігментів, наповнювачів. Колір визначають як візуальним, так й інструментальним способом.
Блиск - здатність матеріалу направлено відображати світловий потік. Блиск лакофарбового покриття визначається фотоелектричним методом.
Світлостійкість - здатність матеріалу зберігати свій колір під дією світлових променів. У процесі експлуатації лакофарбові матеріали змінюють свій колір під дією ультрафіолетових променів природних і штучних джерел освітлення. Чим меншим є ці зміни, тим вищою буде світлостійкість матеріалу.
Атмосферосчіткість - здатність лакофарбового покриття чинити опір руйнуючій дії сонячних променів, температурних коливань, опадів та інших атмосферних явищ. Ат-мосферостійкість визначають за допомогою установок, що моделюють різні атмосферні явища, або шляхом розміщення зразків покриттів в атмосферних умовах.
Механічні властивості лакофарбових матеріалів
Міцність - ступінь опору матеріалу дії зовнішніх сил, що викликають в ньому внутрішню напругу. Для лакофарбових матеріалів, як правило, вимірюють міцність при розтягуванні, вигині й ударі.
Пружність - здатність матеріалу відновлювати свою форму або об'єм після припинення дії сил тих, що викликали деформацію.
Пластичність - властивість матеріалу змінювати під навантаженням форму та розміри без утворення тріщин і розривів і зберігати знов прийняту форму та розміри після зникнення навантаження.
Твердість - властивість матеріалу чинити опір проникненню в нього Іншого твердого тіла.
Стирання - здатність матеріалу чинити опір зменшенню своєї товщини та маси під дією тертя.
Еластичність - здатність матеріалу випробовувати значні пружні деформації без руйнування.
Хімічні властивості лакофарбових матеріалів Основні хімічні властивості лакофарбових матеріалів характеризують здатність протистояти дії різних хімічних речовин. Наприклад, кислотостійкість і лугостійкість визначають здатність лакофарбових покриттів протистояти дії відповідно кислоти й лугу. Малярні роботи включають багато операцій: очищення поверхні, нанесення ґрунтовки, шліфування, шпат-лювання, власне фарбування й остаточну обробку поверхні.
Лакофарбові покриття класифікують за призначенням: технічні - для захисту різних конструкцій від корозії, загнивання, дії вологи, загоряння, дії хімічних речовин тощо; санітарні - для створення в приміщеннях належного санітарного стану, підтримання в них чистоти; декоративні - архітектурно-художня обробка будівлі, споруди або його окремих приміщень.
За оптичними властивостями лакофарбові покриття класифікують на:
• непрозорі фарбові покриття, тобто такі, ідо змінюють колір поверхні (мал. 129). Фарби для таких покриттів складаються з в'яжучих речовин, барвника (пігменту) і в деяких випадках, наповнювача, що дає можливість знизити витрату пігменту, а також розчинників І сикативів;
• прозорі, через які добре видно малюнок і колір поверхні. Основним матеріалом служить в'яжуча речовина з додаванням для поліпшення їх властивостей сикативів.
По відношенню до впливу води лакофарбові покриття бувають: неводостійкі, у яких під дією води плівка руйнується, що знижує її декоративні та експлуатаційні якості; водостійкі, у яких плівка не руйнується у зв'язку з тим, що основа плівки утворюється на маслах, смолах або синтетичних полімерах.
Починаючи будь-який вид будівельних чи ремонтних робіт, важливим етапом є планування та підготовка процесу.
Тож взявши до уваги вищеперераховані властивості лакофарбових матеріалів, а також призначення приміщення, його пропорції, колір меблів та Інших елементів оздоблення, обладнання інтер'єру, можна розпочинати малярні роботи.
Чи добре засвоїли?
1. Що називають малярними роботами?
2. Для чого використовують розчинники?
3. Які хімічні властивості повинні мати сучасні лакофарбові матеріали?
4. Які речовини називають сикативами?
5. Що є головною складовою частиною кожного лакофарбового матеріалу?

Відповіді ГДЗ 7 клас з хімії, біології, алгебри, фізики
Нові підручники 7 клас за новою програмою 2015 року зі світової літератури, інформатики, французської мови