укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 19 » § 29. Населення та держави
13:01
§ 29. Населення та держави

§ 29. Населення та держави

Як впливають природні умови на розміщення населення на материках? Вихідці яких країн відкривали та досліджували Південну Америку?
Населення. Південна Америка заселена вкрай нерівномірно. Основна кількість населення зосереджена на Атлантичному узбережжі та пампі, тут його густота становить 100 осіб/км2. Густо заселені західні схили Анд, мало - внутрішні райони.
У Південній Америці на відміну від Африки не було знайдено решток перших людей, не говорячи вже про їхніх предків. Вважається, що люди почали заселяти цей континент 20 тис. років тому. Ймовірно, вони прийшли з Північної Америки через Панамський перешийок. Але корінні індіанці Південної Америки дещо відрізняються від індіанців Північної Америки. Вони мають спільні риси з жителями островів Тихого океану (хвилясте волосся, широкий ніс). Це свідчить про тс, що заселення материка здійснювалось переселенцями не тільки з півночі, а й з заходу.
Коли в XVI ст. європейці прийшли на материк і почали його завойовувати, значну його територію заселяли індіанські народи. Вони говорили різними мовами, мали різний рівень розвитку культури. Упродовж 300 років значна частина індіанців була знищена, або зігнана зі своїх земель іспанцями та португальцями. Це призвело до скорочення кількості населення та нестачі робочої сили. Важливим етапом формуванні етнічного складу населення стала работоргівля, яка тривала три століття. За цей час на материк було завезено близько 10 млн негрів.
До початку XIX ст. материк був поділений на колонії, більшістю яких володіли Іспанія та Португалія. Сюди завезли багато африканців для роботи на плантаціях. Осідали тут і європейці. На початку XIX ст. внаслідок національно-визвольної боротьби на чолі з С. Боліваром більшість колоній здобули незалежність.
Наразі склад населення материка дуже строкатий. Протягом тривалого часу сформувались три расово-етнічні групи населення: індіанці (належать до монголоїдної раси), європейці та негри. Крім того на континенті проживають багато нащадків від змішаних шлюбів представників цих груп. Нащадків від шлюбів європейців та індіанців називають метисами. Зараз вони складають більшість населення Андійських країн. Нащадки від шлюбів європейців і негрів - мулати, а індіанців і негрів самбо (мал. 75). Негри, мулати і самбо живуть переважно на сході.
Більшість населення материка говорить іспанською мовою, а чисельне населення Бразилії португальською. Обидві ці мови близькі до давньої латини. Тому Південну Америку разом з країнами Центральної Америки та Мексикою називають Латинською Америкою. У країнах із значною кількістю корінного населення розповсюджені індіанські мови.
Досить складним є релігійний склад населення. Основна частина населення - католики. Вони становлять 9/10 населення континенту. Крім католиків тут живуть протестанти, православні, індуїсти, мусульмани тощо.
У другій половині XX ст. кількість населення збільшилась майже втричі. Це сталося тому, що значно меншою стала смертність населення, а народжуваність залишалась високою. Зараз, на початку XXI ст., у Південній Америці живе близько 400 млн осіб. Більшість населення континенту (понад 70%) живе у містах. Найбільші міста утворюють мегалополіси - великі міські території: Сан-Паулу, Ріо-де-Жанейро, Буенос-Айрес. Але зростання міст у значній мірі обумовлено переселенням до них малозабезпечених селян, а не темпами розвитку господарства у цих містах.
Політична карта. На сучасній політичній карті Південної Америки нараховується 12 незалежних держав та заморський департамент Франції Гвіана. Найвищий рівень розвитку мають Аргентина, Бразилія, Чилі. Бразилія - найбільша країна материка і за площею, і за чисельністю населення.
Країни, розташовані на гірському заході материка - Колумбія, Болівія, Перу - аграрно-індустріальні. В їх економіці значну частку займає гірничо-видобувна промисловість. Це стосується і Венесуели, яка є одним із світових лідерів з видобутку нафти. Бразилію розглядають як окремий географічний регіон, оскільки їй належить майже половина території материка, на якій мешкає близько половини населення Південної Америки. За своїми економічними показниками Бразилія входить до десятки найбільш розвинених країн світу.
Вважається, що країна отримала свою назву від місцевої назви червоного дерева «паул-бразил», що росте на її території.
На величезній площі країни розкинулись екваторіальні ліси Амазонії, безкрайні кампоси та вологі тропічні ліси. Амазонія, що займає третину території країни, є скарбницею рослинної сировини: різноманітної деревини, соку каучуконосів, хіни, воску та горіхів.
На Бразильському плоскогір'ї знаходяться величезні поклади залізної та алюмінієвої руд, значні запаси олова та марганцю,чималі родовища нафти та газу Тут видобувають коштовне та напівкоштовне каміння: смарагди, сапфіри, аметисти та гранати.
Річки плоскогір'я є джерелом гідроенергії. Найбільша у світі ГЕС «Ітайпу» побудована на річці Парані.
Населення Бразилії становить 202,7 млн осіб і має дуже різноманітний склад. Оскільки індіанці довгий час винищувались, зараз їх залишилось менше ніж 200 тис. осіб. Живуть вони переважно в Амазонії. Як відомо, до Бразилії було завезено багато африканців. Зараз темношкіре населення становить близько 9 млн осіб. Більше 70 млн бразильців є нащадками змішаних шлюбів представників різних рас. Близько половини жителів має європейське походження.
Бразилія - найбільша католицька країна у світі. Крім католиків у країні є протестанти та представники інших релігій.
Середня густота населення країни становить близько 20 осіб/км2. Проте територія країни заселена нерівномірно. На Атлантичному узбережжі, що займає 7% території, живе більше половини населення. У містах живе 73% населення. У країні 15 міст-мільйонерів, найбільші -Сан-Паулу та Ріо-де-Жанейро. Проте столицею країни є порівняно невелике місто Бразиліа.
У країні добре розвинена металургія, з виробництва алюмінію Бразилія є одним із світових лідерів. Країна досягла значних успіхів у розвитку електроніки, суднобудування та автомобілебудування (у якості автомобільного палива використовується спирт, виготовлений з цукрової тростини). Високий рівень розвитку має хімічна та легка промисловість.
Бразилія є світовим лідером з продажу кави, цукрової тростини, апельсинового соку, бананів. Найбільш важливою транспортною магістраллю країни є Трансамазонська. Вона починається на узбережжі Атлантичного океану і закінчується на кордоні з Перу. З побудовою цієї магістралі та освоєнням навколишніх територій пов'язані серйозні екологічні проблеми. На полях, звільнених від лісу, гарні врожаї отримують лише один рік, тому що ґрунти малородючі і гумус швидко вимиваеться дощами. На думку експертів ООН, якщо знищення лісів і надалі буде йти такими темпами, бразильці створять у себе ще одну Сахару.
Для вирішення екологічних проблем у Бразилії створений спеціальний державний орган, який відповідає за охорону навколишнього середовища. На території численних національних парків ведуться роботи з дослідження та захисту унікальних природних об'єктів.
Аргентина. Назва країни походить від латинського слова argentum -«срібло». Іспанці у XVI ст., побачивши на тубільцях срібні прикраси, сподівались знайти на цих землях поклади дорогоцінних металів. їхнім сподіванням не судилося збутися, але сьогодні Аргентина дійсно одна з найбагатших країн материка.
Завдяки значній видовженості її території з півночі на південь та різноманітному рельєфу, країна вирізняється різноманіттям ландшафтів. На півночі розташована велика рівнина Ґран-Чако, вкрита тропічною саваною. З нею межують субтропічні степи пампи з родючими грунтами, які є національним скарбом Аргентини. На півдні розташована посушлива Патагонія, яка продувається холодними антарктичними вітрами. На заході країна обрамляється гірськими хребтами Анд.
Аргентина має великі поклади нафти, природного газу та руд кольорових металів. Річки, що стікають з Анд, є джерелом гідроенергії. А річка Парана - ще й головною транспортною артерією країни.
За кількістю населення - 43 млн осіб, Аргентина посідає третє місце на материку (після Бразилії та Колумбії). Більшість аргентинців живе у містах (понад 80%), які розташовані переважно на узбережжі океану або поблизу нього. У столиці країни Буенос-Айресі, мешкає майже третина населення країни. Це казково гарне місто, найбільший порт на континенті та головний промисловий центр країни.
Нащадками європейців є 85% населення. Є чимало переселенців і з України. Національна культура Аргентини сформувалась на основі культури гаучо та традицій індіанців. Гаучо - це етнічна група, яка утворилась від шлюбів іспанців з індіанками. Проте вплив іспанців на аргентинську культуру був визначаючим.
Більшість населення проживає в пампі. Крім столиці до великих міст належить Кордова, Росаріо, Ла-Плата, Мар-дсль-Плата.
Аргентина належить до найбільш розвинених країн Південної Америки. Останнім часом в ній розвиваються нові галузі промисловості: металургія, машинобудування, електроніка та хімічна промисловість. Але провідною галуззю залишається харчова промисловість: виробництво м'яса, олії, цукру, консервів тощо.
На світовий ринок Аргентина постачає переважно сільськогосподарську продукцію. Тому особливе значення має землеробство. Переважно у пампі вирощують: пшеницю, кукурудзу, льон, соняшник, арахіс. У субтропіках - виноград, оливки, цукрову тростину, чай сербс-матс.
Чилі. Територія Чилі є найбільш видовженою та вузькою серед усіх країн світу. Країна має різноманітний клімат - від пустельного до надмірно зволоженого. Не менш різноманітним є рельєф: узбережні плато, високі гори та міжгірські долини.
У Чилі видобувають золото, срібло, залізну руду. Проте найбільшим скарбом країни є поклади міді.
Населення цієї країни становить 17,4 млн осіб. Більша частина населення - чилійці, а офіційною мовою є іспанська. Дві третини чі-лійців метиси.
Чилі - одна з порівняно економічно розвинених держав материка. Провідною галуззю промисловості є гірничо-видобувна. Основна роль належить видобутку і експорту міді, молібден)', селітри. Добре розвинені машинобудування, металургія, хімічна промисловість, харчова і легка промисловості.
Крім того, у країні розвинуто потужну рибну промисловість. Більша частина риби переробляється у риб'яче борошно, яке йде на експорт як добриво.
Лише 8 % площі Чилі використовується для вирощування сільськогосподарських культур. Тут вирощують пшеницю, ячмінь, овес, картоплю та цукрові буряки. У зоні субтропічного та помірного клімату вирощують фрукти та виноград. Чилійські вина експортуються у США та Європу. На території Анд провідну роль відіграє тваринництво.
Столиця країни - місто Сантьяго, що було засновано у XVI ст., зараз є важливим культурним і адміністративним центром, крупним транспортним вузлом країни.
Населення Чилі потерпає від численних несприятливих природних явищ: потужних землетрусів, вивержень вулканів та цунамі. Значними проблемами країни є брак в окремих областях водних і земельних ресурсів.
Україна та Південна Америка. Зв'язки України з Південною Америкою започатковано наприкінці XIX ст. У 1897 р. в пошуках кращої долі емігрували до Аргентини перші українці. Це були переважно вихідці з Волині та Полісся. На сьогодні українців в Аргентині налічується 220 тис. Приблизно половина з них задіяна у сільськогосподарському виробництві, чимало живе в столиці Буенос-Айресі. Українською мовою розмовляє вже третє покоління емігрантів. Є українські газети, культурні організації, спортивні клуби. У багатьох населених пунктах, де живуть українці, вулиці названо «Україна» та іменами Т. Шевченка, М. Шашкевича, І. Франка, князя Володимира. Встановлено пам'ятники цим відомим співвітчизникам. Пам'ятник! Шевченку споруджено навіть у Буенос-Айресі.
Чимала українська діаспора проживає на території Бразилії. Тут мешкав близько 400 тис. осіб українського походження. Більшість бразильських українців займаються сільським господарством. Є українські поселення і в Параґваї: Колонія-Фрам, Сандова, Нова Волинь, Богданівна, Тарасівка. Незначні українські громади знаходяться вУруґваїтаЧилі.
Найактивніші стосунки Україна підтримує з найбільшими південноамериканськими країнами Бразилією та Аргентиною. З ними налагоджено тісні торговельні відносини. Також з Бразилією Україна взаємодіє у космічній сфері, а спільно з Аргентиною вивчає Антарктиду. Восьму Українську антарктичну експедицію забезпечувало аргентинське морське судно.
1. На материку живуть представники трьох людських рас та проміжні групи: метиси, мулати, самбо, гаучо.
2. На материковій частині Південної Америки розташовано 12 незалежних держав та один заморський департамент Франції - Гвіана.
3. Бразилія - найбільша за площею та кількістю населення країна материка.
Держава інків виникла у X ст. нашої ери і за п'ять століть існування перетворилась у могутній осередок цивілізації, розташований у Андах на висоті більше 3000 м. Інки мали великі досягнення в астрономії, медицині, архітектурі. Вони побудували тисячі кілометрів доріг, мали своєрідне вузликове письмо. У державі інків було розвинуте оброблення міді, золота, з яких вправні майстри виготовляли прикраси. У пошуках золота іспанські завойовники знищили культуру інків. Але збереглись деякі пам'ятники, які дають уявлення про високий рівень цієї культури. У наш час нащадки інків, що належать до народу кечуа, живуть у гірських районах Перу, Болівії, Еквадору, Чилі та Аргентини, і в значній мірі зберегли свої національні риси.
1. Перевірте себе:
• Коли з'явились перші люди на материку Південна Америка?
• Представники яких основних рас проживають зараз на континенті?
• Хто такі мулати, метиси, самбо?
• Назвіть народи, що проживають на території Південної Америки.
• Яка кількість населення Південної Америки?
• Назвіть найбільші міста континенту.
• Назвіть основні мови спілкування населення Південної Америки.
2. Назвіть райони найбільшої та найменшої густоти населення. Поясніть причини такого розміщення населення.
3. Дайте комплексну характеристику однієї з країн Південної Америки (за вибором).
Південна Америка - середній за розмірами материк, що утворився в результаті розколу Гондвани.
• Південна Америка багата на нафту та руди кольорових металів.
• Клімат материка формується під впливом океанів. Південна Америка - найвологіший материк, але на ньому розташована і найсухігаа пустеля світу - Атакама.
• Амазонка - найповноводніша річка світу.
• У Південній Америці є більшість природних зон - від вологих екваторіальних лісів до степів помірного поясу та пустель.
• Бразилія - найбільша країна материка.
1. Яке місце за розмірами території посідає Південна Америка? а) друге; б) третє; в) четверте; г) п'яте.
2. Південна Америка розташована в півкулях:
а) Північній, Східній та Західній; в) Північній, Південній та Східній;
б) Південній, Східній та Західній; г) Північній, Південній та Західній.
3. Завдяки яким дослідникам на географічній карті з'явилася назва «Америка»:
а) X. Колумбу; б) А. Веспуччі; в) А. Гумбольдту; г) Ч. Дарвіну.
4. Давні осередки землеробства материка були вивчені експедицією, яку очолював вчений:
а) А. Гумбольдт; б) М. Вавилов; в) П. Вальдівія; г) Г. Лансдорф.
5. Анди є:
а) найвищими горами світу;
б) найдовшими горами світу;
в) наймолодшими горами світу.
6. Найвищою вершиною материка є
а)Льюльяйльяко; б)Котопахі; в)Аконкаґуа; г) Чимборасо.
7. В цьому кліматичному поясі виділяють такі кліматичні області середземноморська, континентальна та рівномірного зволоження:
а) екваторіальний; в) тропічний;
б) субекваторіальний; г) субтропічний.
У басейні якої річки розташований найвищий водоспад світу Анхель:
а) Амазонки; б) Парани; в) Оріноко.
Вологі екваторіальні ліси Південної Америки мають назву:
а) пампа; б) парамос; в) сельва.
Встановіть відповідність між країнами та столицями:
1) Бразилія; а) Сантьяґо;
2) Аргентина; б) Бразиліа;
3) Чилі; в) Буенос-Айрес.
Чому пустеля Атакама утворилася саме на узбережжі Тихого океану? Дайте комплексну характеристику однієї з країн Південної Америки (за вибором) за типовим планом.
Ареал - територія, яку займає певний вид рослин або тварин.
Боксити - різновид алюмінієвих руд, з яких виплавляють метал І алюміній.
Галерейні ліси - тропічні берегові ліси в саванах Африки і Південної Америки, що ростуть вузькою смугою уздовж річок, поза лісовою зоною.
Кампос - зона саван у районі Бразильського плоскогір'я.
Льянос - зона саван у районі Гвіанського плоскогір'я.
Пампа - зона субтропічних степів Південної Америки.
Парамос - високогірні луки в районі Анд.
Поророка - одиночна припливна хвиля у нижній течії Амазонки. Назва мовою індіанського племені тупі означає «вода, що гримить».
Сельва - зона вологих екваторіальних лісів у басейні Амазонки.
Тотора - вид очерету, що росте на озері Тітікака.
Тропічне криволісся - сукупність посухостійних колючих рослин у районах тропічного клімату.

Підручники 7 клас за новою програмою з географіі, трудового навчання
Відповіді ГДЗ для 7 класу з  геометріі, української мови