укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 14 » § 29. Особливості внутрішньої будови та життєдіяльності ссавців
12:40
§ 29. Особливості внутрішньої будови та життєдіяльності ссавців

§ 29. Особливості внутрішньої будови та життєдіяльності ссавців

Нервова система ссавців подібна за будовою до нервової системи плазунів та птахів. Характерною ознакою ссавців є великі розміри головного мозку. По масі він у 3-15 разів більший від спинного, тоді як у плазунів їх маса приблизно однакова. У ссавців добре розвинена кора півкуль головного мозку, у якій розташовані центри вищої нервової діяльності. Розвиток кори великих півкуль зумовлює виникнення досить складних умовних рефлексів, що виробляються в результаті життєвого досвіду тварини.
Органи чуттів ссавців досягли значного вдосконалення, в зв'язку з наявністю складних взаємозв'язків тварин з довкіллям. Орган нюху у ссавців розвинений найкраще і відіграє у їхньому житті велику роль. За його допомогою звірі орієнтуються у просторі, пізнають ворогів, добувають їжу, а також відшукують особин протилежної статі. Лише у китоподібних органи нюху редуковані. Органи слуху ссавців складаються з внутрішнього, середнього та зовнішнього вуха. Слух у звірів досить тонкий. Органи зору мають менше значення для ссавців, ніж для птахів, і відрізняються порівняно простою будовою. Прогресивними ознаками в будові органів зору ссавців є наявність бінокулярного зору - фокусування обох очей на одному предметі, що поліпшило їх орієнтацію в просторі. Органи дотику у ссавців представлені спеціальними тільцями та чутливими волосками - вібрисами, які розташовані на всій поверхні тіла, на носі, навколо очей тощо. Травна система. Органи травлення здійснюють важливі життєві функції: захоплення, подрібнення, переробку їжі, засвоєння її та виведення назовні неперетравлених решток. Травна ) система ссавців має типову будову хребетних. Ротова порожнина ссавців обмежена щоками та рухомими губами. У ротовій порожнині міститься язик і зуби. Язик слугує органом смаку, а також перемішує їжу в роті. В ротову порожнину відкриваються слинні залози які виділяють слину. Слина змочує їжу, а також під впливом слини починається перетравлення їжі. Ссавці - єдиний клас хребетних тварин який має зуби різного типу (диференційовані): різці, ікла, кутні зуби (мал. 112). Вони розташовані в альвеолах (западинах) щелеп. Зуби у ссавців бувають молочні і постійні. З назви зрозуміло, що молочні зуби виростають першими, коли малята живляться молоком, потім випадають і замінюються на інші. Постійні зуби ніколи не замінюються. Загальна кількість зубів у різних груп ссавців постійна і є важливою систематичною ознакою при вивченні їх походження й розвитку.
Зуби мають корені, якими вони закріплені в ямочках щелеп. Зуб утворений міцною речовиною дентином і вкритий зверху емаллю. За допомогою зубів ссавці можуть пережовувати їжу.
Видільна система. Органами виділення ссавців, як і інших хребетних, є нирки.
Кровоносна система ссавців характеризується високою досконалістю. Серце у них, подібно до птахів, чотирикамерне. Від лівого шлуночка відходить одна дуга аорти, яка, на відміну від птахів та плазунів, повертає вліво (ліва дуга аорти). Відносна вага серця у різних груп ссавців залежить від способу життя тварин, зокрема від інтенсивності їх обміну. Наприклад, вага серця беззубих китів - 0,6-1,0%, кролика - 2,9%, летючих мишей - 9,0-15,7% від загальної ваги тіла. Кількість скорочень серця також неоднакова. Наприклад, у миші - 500-600 разів за одну хвилину, собаки - 100-130, слона - 25-28, коня - 38-40, свині - 70-80.
Кров ссавців, як і людини складається з рідкої плазми і кров'яних клітин (червонокрівці - еритроцити, білокрівці -лейкоцити і кров'яні пластинки - тромбоцити). Кров складає 7,8% від ваги тіла, в той час як у плазунів - 6,5%.
Дихальна система. Органи дихання ссавців хоч і ускладнились, але їх загальна схема будови дуже подібна до птахів. У трахею повітря потрапляє через гортань, утворену хрящами. Між ними розташовані голосові зв'язки, які приводяться у рух особливими м'язами. При вібрації цих зв'язок утворюються звуки, які служать для передачі інформації. Легені ссавців мають велику площу дихальної поверхні, що сприяє значному підвищенню рівня газообміну та загальної життєдіяльності ссавців. Вдих і видих здійснюється внаслідок зміни об'єму грудної клітки. Він досягається зміною положення ребер, а також рухом особливого м'яза, що відділяє грудну порожнину від черевної - діафрагми.
Розмноження і розвиток. Ссавці, як і більшість хребетних тварин - роздільностатеві. Здебільшого, самки за своїм зовнішнім виглядом майже нічим не відрізняються від самців. Іноді така різниця між статями виявляється в розмірах тіла, загальному вигляді, забарвленні тощо. Наприклад, у тюленів, кашалотів, мавп самці нерідко більші від самок, кремезніші, з грубим волосяним покривом. Для самців моржа характерна наявність іклів, слона - бивнів, оленя - рогів тощо.
Статева зрілість у різних ссавців проявляється у різному віці. Ссавці великого розміру стають статевозрілими порівняно пізно. Так, у слонів і носорогів вона настає десь на двадцятому році життя; в оленів - у 2-4 роки; у морських котиків, ведмедів, тигрів - у 3-4 роки; у зайців - на друге літо; а в хатньої миші -через 2,5 місяці після народження. Серед ссавців є моногамні та полігамні види. До моногамних належать особини, які утворюють постійні пари (коні, осли та ін.). Одні види утворюють пари лише на період розмноження (козулі, ведмеді та ін.)- Деякі (мавпи, вовки, песці, лисиці, бобри) утворюють пари на все життя. Полігамні звірі утворюють табуни чи стада (морській котик, моржі та ін.). У моногамних ссавців турботу про потомство беруть на себе самки та самці, у полігамних - лише самки.
Органи розмноження мають будову, подібну до загальної схеми будови органів розмноження хребетних. Особливою ознакою ссавців є наявність порожнистого м'язового органу матки, в якому відбувається розвиток маляти. Такий розвиток називається внутрішньоутробним. Якщо зародок прикріплюється до стінок матки за допомого особливого утворення плаценти, то такі ссавці належать до плацентарних.
Є особлива группа нижчих ссавців у яких народжуються дуже слабкі і безпорадні малята. Тому їх мати довго доношує в своєрідній сумці на череві в якій є молочні залози. Такі ссавці належать до сумчастих.
Ще одна группа ссавців не народжує живих малят, а відкладає яйця. Це яйцекладні ссавці. У всіх ссавців розвиток прямий без перетворень.
Ще однією з основних особливостей ссавців щодо їх розмноження, крім живородіння і внутрішньоутробного розвитку, є вигодовування малят молоком.
До найбільш істотних особливостей ссавців, що визначають їх прогресивний розвиток, порівняно з іншими класами хребетних, належить висока організація нервової системи, зокрема головного мозку та органів чуттів. У них високорозвинена і складна система терморегуляції, що обумовлює порівняно високу і сталу температуру тіла. Відмічається досконалість у будові органів дихання та кровоносної системи, які зумовлюють високий рівень обміну речовин. Для ссавців характерне живородіння та вигодовування малят продуктом материнського організму -молоком. Це дає змогу ссавцям розмножуватися у найрізноманітніших умовах. Ссавці - роздільностатеві, моногамні або полігамні тварини. Запліднення - внутрішнє. Розвиток зародка у вищих відбувається в спеціальному органі -матці. Зародок ссавців зв'язаний через свої оболонки зі стінкою матки через плаценту. 1. Які ускладнення відбуваються у будові систем внутрішніх органів ссавців? 2. Чим зуби ссавців відрізняються від зубів інших хребетних? 3. Які особливості у будові та функціях органів чуттів притаманні ссавцям? 4. Поясніть терміни: вібриси, емаль, дентин, пульпа. Запишіть їх до свого біологічного словничка. 5. На які групи в залежності від особливостей розмноження поділяються ссавці? ? 1. Від чого залежить настання статевої зрілості, термін вагітності та стан новонародженого ссавця?
Лабораторне дослідження
Мета: ознайомитись з особливостями будови зубів ссавців, відмітити їх відмінності у будові залежно від виконуваних функцій.
Обладнання: зображення скелетів черепів ссавців різних рядів (гризунів, жуйних, хижих)
Хід роботи
1.Розглянути будову черепа ссавців різних рядів, з'ясувати відмінність у розташуванні зубів на щелепах. Чи є відповідність між типом живлення ссавців та будовою і різноманітністю зубів?
2.Які типи зубів характерні для ссавців?
3. Зробіть висновки.

ГДЗ відповіді ГДЗ 7 клас з хукраїнської мови, хімії, історії України
Підручники 7 клас за програмою 2015 року з трудового навчання, біології, образотворчого мистецтва