укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 14 » § 2. Будова тварин
10:57
§ 2. Будова тварин

§ 2. Будова тварин

Тварини, як і рослини мають клітинну будову. Серед них € одноклітинні, колоніальні та багатоклітинні організми. Наприклад, амеба протей є одноклітинною твариною, коралові поліпи утв°Рюють колонії, а козуля має багатоклітинний організм, до складу якого входить велика кількість клітин, які мають різну будову, форму і розміри (мал. 6).
Будова тваринної клітини. Розгляньте на мал. 7 зображення деяких тваринних клітин. За формою вони різні: зірчасті, дископодібні, видовжені, веретеноподібні.
Ви вже знайомі з будовою рослинної клітини. Пригадайте її основні структурні елементи. Розгляньте на мал. 8 будову тваринної клітини.
Тваринна клітина, як і рослинна, складаються з двох основних компонентів: клітинної оболонки, або мембрани, і цитоплазми.
Зовнішня клітинна мембрана (в перекладі з латинської -"шкірочка") у тварин тоненька. Вона відокремлює внутрішній вміст клітини від зовнішнього
середовища. Це напівпроникна оболонка, через яку відбувається зв'язок клітини з зовнішнім середовищем і з іншими клітинами ( міжклітинні зв'язки). Через мембрану до клітини проникають кисень, вода, мінеральні та поживні речовини тощо. Одночасно через неї виводяться кінцеві продукти життєдіяльності клітини, зокрема, вуглекислий газ. У рослинної клітини оболонка товща і містить клітковину.
Під клітинною мембраною знаходиться цитоплазма. Це внутрішнє середовище клітини, що заповнене в'язкою рідиною, в якій розташовані всі структурні елементи клітини (клітинні органели).
Органели - це постійні структурні елементи клітини, які виконують певні функції, забезпечуючи її процеси життєдіяльності. Органелами тваринних клітин є ядро, мітохондрії, ендоплазматична сітка, комплекс Гольджі, рибосоми, лізосоми та інші.
Ядро - основна органела клітини. Воно оточене мембраною та має одне або кілька ядерець. В ядрі зосереджений спадковий матеріал клітини. Завдяки йому клітина здатна розмножуватись поділом, утворюючи нові дочірні клітини за будовою схожі на материнську.
Мітохондрії мають форму овальних утворень, вкритих подвійною мембраною. Кількість мітохондрій у клітині різна. Наприклад, у велетенської амеби хаос їх 500 000, тоді як у трипаносоми - лише одна. Основна функція мітохондрій - синтез АТФ, яка дає клітині енергію, необхідну для життєдіяльності.
За транспорт речовин у клітині та обмін речовин із зовнішнім середовищем відповідає ендоплазматична сітка. Вона представлена системою порожнин у вигляді канальців і великою кількістю комірок у клітині, які і об'єднують всі органели. Ендоплазматична сітка пов'язана з мембранами апарата Гольджі, який забезпечує зберігання, пакування і транспорт речовин в клітині. Наприклад, у клітинах найпростіших тварин за допомогою елементів апарату Гольджі утворюються скоротливі вакуолі, які відіграють роль органів виділення.
Тваринна клітина не має пластид та вакуолей, але має різні включення (жирові, мінеральні).
Тканини тварин. Клітини в багатоклітинному тваринному організмі спеціалізуються на виконанні однієї або декількох функцій. Між собою вони об'єднуються за допомогою міжклітинної речовини.
Сукупність клітин, подібних за будовою, походженням і функціями, разом із міжклітинною речовиною називають тканиною.
У тварин розрізняють такі основні типи тканин: епітеліальну, м'язову, сполучну і нервову (мал. 9).
Епітеліальна тканина складається з одного або кількох шарів клітин і майже не містить міжклітинної речовини. Клітини її мають кубічну або призматичну форму. Епітеліальна тканина виконує функції: захисту (вкриває поверхню тіла та вистилає порожнини органів), живлення (клітини її виділяють травні соки), поглинання (клітини кишечника), виділення (епітеліальний шар легеневих пухирців та нирок) та інші.
Сполучна тканина складається з клітин різної форми, що розкидані у великій кількості міжклітинної речовини (рідкої або щільної). Вона виконує захисну (в складі шкіри), транспортну (кров), механічну (кістки, сухожилля), пластичну (стінки судин, хрящі) функції. Сполучною тканиною у тварин заповнені проміжки між органами.
М'язова тканина становить основу м'язів і характеризується здатністю до скорочення. Розрізняють гладеньку і смугасту м'язові тканини. М'язові клітини багатоядерні видовжені (гладенька тканина) або одноядерні веретеноподібної форми (смугаста тканина). Кожна м'язова клітина в цитоплазмі містить скоротливі нитки - міофібрили, що дозволяють м'язам активно скорочуватись. В гладенькій м'язовій тканині в клітинах міофібрил мало. Тому така мускулатура скорочується дуже повільно (м'язи внутрішніх органів).
Нервова тканина складається із клітин зірчастої форми (нейронів) та міжклітинної речовини (нейроглії). Нервові клітини мають тіло, довгі та короткі відростки. Довгі відростки нервових клітин утворюють нервові волокна, скупчення яких формують нерви. Нерви пронизують усі органи і тканини організму, утворюючи нервову систему. Клітини нервової тканини сприймають подразнення, збуджуються і передають збудження до мозку. Мозок за допомогою цієї ж тканини дає команду відповідному органу.
Тварини мають клітинну будову. На відміну від рослин, у тваринній клітині відсутні пластиди і вакуолі, а клітина оточена мембраною. Клітини тварин об'єднуються і утворюють тканини. Виділяють чотири основних типи тваринних тканин: епітеліальну, сполучну, м'язову та нервову.
1. Назви основні структурні елементи тваринної клітини. 
2. Що спільного в будові рослинної і тваринної клітин? 
3. Які функції в клітині виконує ядро? 
4. Що таке тканина? 
5. Назвіть тваринні тканини. 
6. Які функції в організмі тварин виконує сполучна тканина? 
7. Чим клітини епітеліальної тканини відрізняються від нервової?
1. Які функції в організмі тварин виконує нервова тканина? 
2. Чи можна тканину тварин назвати системою, що обумовлює її життєдіяльність? 
3. Які органи вистилає епітеліальна тканина?

Відповіді ГДЗ 7 клас з хімії, біології, алгебри, фізики
Нові підручники 7 клас за новою програмою 2015 року зі світової літератури, інформатики, французської мови