укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 6 » § 2. Цілісність здоров'я. Складові здоров'я
18:06
§ 2. Цілісність здоров'я. Складові здоров'я

§ 2. Цілісність здоров'я. Складові здоров'я

Поміркуймо разом
Що таке здоровий спосіб життя?
Гарний фізичний розвиток допомагає тобі вести активний спосіб життя та протистояти різним хворобам.
Ознаки фізичного стану й фізичного розвитку організму — це фізична складова здоров'я, яка визначає твою здатність протягом дня навчатися, гратися з друзями, займатися спортом і не відчувати втоми.
Розглянь малюнки. Як гарний фізичний розвиток впливає на організм?
Які ознаки характеризують психічну складову здоров'я людини?
Протягом життя ти вивчаєш навколишній світ за допомогою відчуттів:
• сприймаєш інформацію, запам'ятовуєш її;
• відчуваєш світ на смак, на дотик, на запах;
- робиш висновки про стан навколишнього середовища. Ти реагуєш на це змінами своїх відчуттів: радієш, ображаєшся, любиш, бентежишся, гніваєшся тощо. Ці ознаки характеризують психічну складову здоров'я.
«Психе» в перекладі з грецької означає душа.
Кожна людина реагує певним чином на все, що її оточує, що вона здійснює сама: переживає, тобто, виявляє різні емоцїі.
Слово "емоція" в перекладі з французької означає хвилювання — це спосіб виразити себе в житті.
Емоції — стан збудження чи хвилювання, що позначається сильними почуттями і зазвичай імпульсом щодо певної форми поведінки.
Емоції людей бувають позитивні та негативні. Позитивні емоції: радість, упевненість, відсутність страху, сором'язливість, рішучість, веселість, захоплення, спокій тощо.
Негативні емоції: горе, страх, злість, ненависть, заздрість, сором, образа, провина, агресія, жаль, ворожість тощо. Ці емоції небезпечні для здоров'я, вони спричиняють різні захворювання.
Власні емоції слід навчитися контролювати, щоб правильно чинити у різних складних ситуаціях. Коли ти здорова людина, не хворієш, то маєш гарний настрій і бажання навчатися та гратися. Поганий настрій і нестабільний емоційний стан можуть призвести до тяжкого захворювання. Намагайся бути завжди веселою доброю людиною. Починай кожен ранок із позитивних емоцій та гарного настрою. Все це допоможе тобі стати успішною особистістю.
Попрацюймо разом
Емоції
Назвіть емоції, які, на вашу думку, сприяють здоров'ю або погіршують його.
1. Доберіть до кожного з кадрів фільму «Один удома», на яких зображено дитячі емоції, відповідний малю-нок-піктограму й назвіть ці емоції.
(Підказка. На кадрах із фільму зображені емоції: страх, радість, здивування, переляк, задума, хитрість).
2. Запишіть у два стовпчики емоції: у перший — ті, які погіршують ваш настрій; у другий — ті емоції, які його поліпшують.
3. Згадайте, що вдома вас засмучує, а що підіймає настрій. Поміркуйте, чому так відбувається.
4.Поясніть прислів'я: «Здорова людина — щаслива людина».
Озирнись навкруги. Зараз ти знаходишся серед своїх однокласників, а вдома — серед батьків і рідних, у спортивній секції поряд із тобою — тренер та інші діти. Тобто, ти живеш серед різних людей, спілкуєшся з ними, погоджуєш свої дії та потреби тощо. Саме в тому суспільстві, де ти живеш і навчаєшся, тебе розуміють, вибачають недоліки, радіють твоїм успіхам, підказують правила поведінки. Пам'ятай, що поводитися з людьми треба так, як хочеш, щоб поводилися з тобою. Потрібно бути чемною людиною, слідкувати за своїми вчинками, намагатись поводитися правильно і справедливо. Все це — ознаки соціальної складової здоров'я.
Соціум у перекладі з латинської означає суспільство людей.
Розглянь малюнки. Проаналізуй поведінку дітей, які зображені на них.
Усі гарні якості твого характеру й поведінки — це духовна складова здоров'я. Ця складова дає тобі змогу вирости гарною людиною і стати особистістю. Духовна людина несе відповідальність за себе й за тих, хто знаходиться поруч із нею. Щоб бути гарною людиною, треба бути доброю, чуйною, справедливою і чесною людиною, цінувати своє здоров'я та здоров'я інших, своє життя й життя інших людей.
Взаємозв'язок фізичної, соціальної, психічної і духовної складових здоров'я разом дають дитині змогу мати гарне здоров'я та правильно розвиватися. Тому тобі потрібно знати, що тільки добра, чуйна, весела дитина, яка слідкує за своїм способом життя, виросте здоровою, гармонійною особистістю.
Іноді бувають випадки, коли дитина від народження або через тяжку хворобу не має всіх ознак здорової людини. Це люди з обмеженими можливостями. Ти мусиш допомагати таким людям, бо вони також хочуть радіти життю, мати друзів, займатись улюбленою справою.
Запитання та завдання для самоконтролю й самоперевірки
1. Із чого складається цілісність здоров'я? 
2. Дай характеристику здорової людини. 
3. Назви складові здоров'я.
4. Твоя поведінка вдома й у школі, кількість прогулянок на свіжому повітрі, як ти харчуєшся, чи займаєшся спортом, коли ти лягаєш спати — все це складові твого способу життя. Як вони впливають на твоє здоров'я?
5. Які взаємозв'язки існують між складовими здоров'я?
Творче завдання
Проаналізуй своє життя. Визнач позитивні й негативні чинники, що впливають на твоє здоров'я. Запиши їх у зошит.