укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 19 » § 2. Географічні карти
10:49
§ 2. Географічні карти

§ 2. Географічні карти

Пригадайте, які основні відмінності між планом місцевості та географічною картою?
Як карти розрізняють за їх масштабом ? Що називають «легендою карти»?
Уважнорозгпяньтезображенняземноїповерхнінагпобусіта фізичній карті світу і з'ясуйте, де точніше передано контури материків?
Поміркуйте, для чого на географічних картах потрібна градусна сітка?
Географічні карти. Вам вже відомо, що на географічних картах може бути зображена як маленька ділянка поверхні, так і вся поверхня планети. Карти відображають найрізноманітніші характеристики територій. Деякі карти детально показують місцевість, на інших зображено лише головні географічні об'єкти. Показ на карті лише найголовніших об'єктів, називається картографічною генералізацією.
Останнім часом в українській мові знову почати вживати синонім слова «карта» «мапа». Це слово було незаслужено забуте, але, як вважають фахівці, воно більш властиве нашій мові.
Класифікація карт. Для вивчення материків та океанів необхідно мати різні карти, які дають можливість визначати географічні координати, довжини, площі, висоти та відстані нанесених на карти об'єктів і характеризують будь-які ділянки земної кулі. Географічні карти поділяються на види за певними ознаками, а саме:
1) за охопленням території;
2) за масштабом;
3) за змістом;
А) за призначенням.
Вивчаючи загальну географію у 6 класі, ви дізнатися, як розрізняються карти за масштабом та охопленням території. Нагадаємо, що за масштабом розрізняють великомасштабні, ссрсдньомасштабні та дрібномасштабні карти. За охопленням території карти поділяють на карти світу та півкуль, карти материків і океанів, карти країн та їх частин.
За змістом географічні карти поділяють на загальногсографічні та тематичні. На загальногсографічних картах зображено елементи рельєфу, головні водні об'єкти, кордони держав та шляхи сполучення.
Зміст географічних тематичних карт визначається темою, яка в них закладена. Наприклад, карта «Ґрунти світу» характеризує ґрунтовий покрив планети, а на карті «Країни Африки» показано поділ території материка на країни, тобто відображено політико-адміністративний устрій цієї частини світу.
Тематичні карти поділяються на карти природи та соціально-єкономічні. Карти природи характеризують один чи кілька компонентів природи, наприклад: внутрішні води, рослинний та тваринний світ. Соціально-скономічні карти характеризують населення, природні ресурси або господарство певного регіону чи світу в цілому.
За призначенням є карти навчальні, демонстраційні та довідкові. Навчальні використовуються як наочні посібники для вивчення географії, історії та інших предметів. Демонстраційні карти, як правило, призначені для широкого загалу. Довідкові карти підрозділяють на науково-довідкові, туристські, морські, військові тощо.
Висновки
1. Географічні карти - важливе джерело географічних знань.
2. Географічні карти поділяють на групи за охопленням території, за масштабом, за змістом та за призначенням.
3. За просторовим охопленням території карти поділяють на карти світу та півкуль, карти материків і океанів, карти країн та їх частин.
4. За змістом карти поділяють на загальногеографічні та тематичні.
5. За призначенням є карти навчальні, демонстраційні та довідкові.
Запитання і завдання
1. Яка інформація зображується на географічній карті?
2. Що таке географічна генералізація?
3. За якими ознаками визначають види карт?
4. Згрупуйте карти атласу за охопленням території, за змістом та за призначенням.
Візьміть два аркуші паперу однакового розміру, на одному з яких буде друкований текст з описом вашого населеного пункту, а на іншому - його карта. Де буде більше інформації?
Карта залишається актуальною 5 років, деякі тематичні карти - 10-15 років, після цього терміну карта значною мірою втрачає свою достовірність.
На сьогодні в Україні використовується геодезична мережа, побудована протягом 50-80-х років XX ст., яка задає на всій території країни референцну систему координат, що встановлена в 1942 р., та Балтійську систему висот, яку встановлено в 1977 р.
З 1 січня 2007 р. в Україні почала діяти Державна геодезична референцна системи координат УСК-2000.
Починаючи з квітня 2006 р. з'явилася можливість перегляду супугникових знімків за допомогою системи Google Maps (Гугл Мепс). Можна побачити знімки будь-якого великого міста світу: Парижа, Сіднея, Києва.

Підручники 7 клас за новою програмою з географіі, трудового навчання, музичного мистецтва, інформатики
Відповіді ГДЗ для 7 класу з  геометріі, української мови, біології, алгебри