укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 15 » § 2. «Конструюємо» організм тварини
11:35
§ 2. «Конструюємо» організм тварини

§ 2. «Конструюємо» організм тварини

1. Організми, органи, системи органів
Усі живі істоти нашого ставка (див. форзац 1 підручника) - організми, тобто окремі живі істоти, як-от людина, верба, трутовик. У самому слові «організм» є підказка - це щось організоване, налагоджене. Усі організми виконують такі життєві функції: живляться, ростуть, розвиваються, реагують на зміни навколишнього середовища, залишають нащадків та уникають небезпек.
Як організми викопують свої життєві функції? Завдяки своїм окремим частинам - органам. Орган - це частина тіла, що пристосована для виконання певних функцій. Прикладом може бути ваше тіло. Поворушіть язиком. Язик - це орган, що розподіляє їжу в ротовій порожнині та виконує інші функції: вирізняє смаки, допомагає розмовляти (мал. 3).
Щоб виконувати ці функції, язик працює разом з іншими органами - зубами, шлунком тощо. Пов'язані за своїми функціями органи утворюють систему органів. Так, язик входить до складу травної системи, а під час розмови - працює разом з органами дихання.
2. «Конструювання» тварини
Тіло будь-якого організму має бути відокремленим від довкілля покривами (наприклад, шкірою). Умови всередині організму завжди відрізняються від зовнішніх. Ззовні тіла людини міститься сухе прохолодне повітря, а внутрішні клітини тіла розташовані у вологому, теплому та збагаченому поживними речовинами середовищі. Саме покриви допомагають підтримувати сталість внутрішнього середовища (мал, 4).
Кожній тварині потрібно живитися. Як ви знаєте, тварини поглинають їжу шматками. Для захоплення їжі тварини зазвичай мають рот, а для перетравлювання та засвоєння - кишечник зі шлунком та іншими органами. Неперетравлені залишки їжі потрібно виводити з організму. Деякі тварини роблять це через рот, але більшість із них має анальний отвір. Ці органи, а також інші, що тісно пов'язані з ними, утворюють травну систему (мал. 5).
Щоб знаходити їжу, тварини зазвичай пересуваються за допомогою кінцівок, плавців та інших органів руху (мал. в). Нерухомі тварини мають рухливі органи - наприклад, щоб утворювати потік води, який принесе їм їжу. Рух цих органів і пересування всього тіла тварин забезпечується скороченням м'язів. М'язам потрібна опора - скелет, черепашка, пружні покриви або внутрішні органи. М'язи та їхня опора в тілі тварин утворюють опорно-рухову систему.
Для перероблення поживних речовин потрібен кисень. Дрібні тварини можуть отримувати його усією поверхнею тіла, а великі мають спеціальні органи дихальної системи: зябра, легені тощо (мал. 7). При переробленні їжі утворюються відходи. Вуглекислий газ та деякі інші сполуки можуть виділятися через органи дихання. Однак більшість відходів виводиться спеціальними органами (наприклад, нирками, у вигляді сечі), які входять до складу видільної системи.
Що пов'язує між собою різні системи органів? Переміщення реновин між різними органами - функція транспортної системи (мал. 8). Це система порожнин, якими тече рідина; її може рухати особливий орган - серце.
Як організм тварин «спілкується^ з навколишнім середовищем? Щоб знаходити їжу або відчувати загрозу, потрібні органи чуття. Це органи дотику, зору, нюху тощо (мол. 9). Аби діяти відповідно до обставин, необхідно правильно розшифровувати «покази» органів чуття й узгоджувати з ними дії всіх інших органів. Це функція нервової системи. Усвідомлення вами цього тексту також є прикладом роботи нервової системи.
Разом із нервовою працює ендокринна система, яка керує тривалішими реакціями організму на зміни середовища (мал. 10). До її складу входять залози внутрішньої секреції, які виділяють у внутрішнє середовище речовини, що впливають на інші органи. А захист організму від чужорідних впливів (наприклад, інфекційних хвороб) забезпечує імунна (захисна) система.
Якою б досконалою не була певна особина, колись вона загине. Тому найважливішою особливістю живих істот є їхня здатність до розмноження, яку забезпечує репродуктивна система (репродукція - це відтворення). Багато тварин мають статеві залози, з'єднані протоками із зовнішнім середовищем (мал. 11).
Чи однаково побудовані та поєднані системи органів у різних тварин? Ні. Різні тварини мають різну будову тіла й різні органи. Тим цікавіше знаходити подібні ознаки у несхожих тварин!
Кожен організм виконує основні життєві функції - живлення, ріст, розвиток, розмноження, захист від небезпек, відповідає на зміни середовища. Багатоклітинні організми складаються з органів, які виконують певні функції. Пов'язані за своїми функціями органи утворюють системи органів.
Організм; функції організму й органів; орган; система органів; покриви; опорно-рухова, травна, дихальна, видільна, транспортна, нервова, ендокринна, імунна та репродуктивна системи; органи чуття.
1. Язик людини короткий і м'язистий; язик жаби прикріплений у ротовій порожнині переднім кінцем; язик змії довгастий і роздвоєний. Які причини таких відмінностей?
2. Назвіть основні системи органів тваринного організму. Які органи людини, що належать до названих систем, вам відомі?
3. Чому рухливі організми зазвичай мають краще розвинені органи чуття та нервову систему, ніж ті, що прикріплені на одному місці?
4*. Чому деякі тварини не мають усіх названих у параграфі систем органів?

ГДЗ відповіді ГДЗ 7 клас з української літератури, геометріі
Підручники 7 клас за програмою 2015 року з музичного мистецтва, основ здоров'я