укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 7 » § 2. Профілактика захворювань
14:50
§ 2. Профілактика захворювань

§ 2. Профілактика захворювань

У цьому параграфі ви дізнаєтеся про:
* способи профілактики неінфекційних та інфекційних захворювань; 
* захисну дію організму людини
Хвороби, їхні головні ознаки
Дуже важливим Є налаштованість людини на позитивне сприйняття навколишнього світу та себе самої в ньому. Якщо людина радісна, милосердна, чинить добрі вчинки, доброзичлива в спілкуванні, має гарний настрій, то опірність організму більшості захворювань підвищується. І навпаки, пригнічений стан, невдоволення собою та оточуючими, агресивна поведінка поступово й непомітно спричиняють хвороби.
Хвороба — порушення нормальної життєдіяльності організму під впливом несприятливих чинників внутрішнього й зовнішнього середовища, недуга, захворювання.
Людину охоплюють невпевненість, страх перед усім, що є довкола, у неї виникає дисгармонія із самою собою. Перебування в такому стані протягом тривалого часу призводить до неусвідомлених емоційних переживань і порушень. Насамперед страждає нервова система, яка є командним пунктом керування життєдіяльністю та розвитком організму. Результати порушень, поступово накопичуючись, призводять, урешті-решт, до тілесних хвороб.
Перші два місця в переліку хвороб школярів займають хвороби хребта й нервові розлади, які небезпечні насамперед тим, що погіршують роботу багатьох інших органів, особливо серця, легенів, шлунка. На третьому місці — порушення зору.
Згодом, коли підлітки подорослішають, ці та інші захворювання можуть значно обмежити можливості вибору професії.
Які професії протипоказані людям із серцевими захворюваннями й порушенням зору?
У сучасному світі, незважаючи на розвиток біотехнологій і високий рівень життя в розвинених країнах, усе ж таки трапляються різні хвороби. Від цього нікуди не дітися, але деякі захворювання можна попередити або, принаймні, зменшити можливі негативні наслідки, якщо людина вже захворіла.
Інфекційні та неінфекційні хвороби
Інфекційні та неінфекційні хвороби були завжди. За давніх часів люди були безсилі протистояти їм і чекали на допомогу від небес. Появу хвороби пов'язували зі злими духами, які вселялися в людину. Єгипетські жерці, шамани сходу та алхіміки арабського світу намагалися очищувати людину, виганяючи злого духа в різні способи: заклинаннями, викурюванням димом з неприємним запахом тощо.
Інфекція (від лат. — «отруювати») — зараження організму хвороботворними мікробами.
Неінфекційні захворювання також вражають різні органи й системи організму людини. Трапляється, що людина вже народжується з вадами органів і систем. Такі захворювання називають вродженими: вроджений порок серця, відсутність якоїсь кінцівки чи однієї нирки.
Спадкові хвороби людина отримує від своїх предків: дальтонізм, гемофілія тощо.
Цікаво знати, що... дальтонізмом хворіють переважно чоловіки. Дальтоніки не розрізняють деякі кольори, найчастіше червоний і зелений. Захворювання назвали за прізвищем англійського фізика й хіміка Джона Дальтона. Він перший описав це захворювання в 1794 році, бо сам на нього хворів.
Гемофілія — спадкове захворювання, при якому кров дуже погано згортається, і найменша подряпина може призвести до смертельної кровотечі. При гемофілії небезпечними є і внутрішні кровотечі, що виникають навіть від легкою удару, тому хворих дітей обмежують в активних іграх.
Найвідоміша носійка гемофілії в історії була англійська королева Вікторія. Гемофілією страждав один із синів Вікторії (Леопольд, герцог Олбані), а також деякі внуки й правігуки — нащадки її дочок, зокрема російський царевич Олексій.
Є захворювання, пов'язані з проблемами у гормональній системі організму: цукровий діабет, зоб. При цих хворобах відбувається порушення обміну речовин, збої в роботі всіх систем. Часто люди стають дуже повними або навпаки дуже худими, у них погано загоюються рани, підвищується збудливість.
Прикметною рисою сьогодення є активне поширення алергічних захворювань.
Алергія (від грец. «інший» і «дія») — підвищена чутливість організму до чужорідних речовин, мікроорганізмів, субстанцій, що проявляється в чханні, нежиті, підвищеній сльозливості.
У XXI ст. завдяки науково-технічному прогресу люди оточили себе неприродними речовинами та матеріалами. Звичні запахи цвітіння квітів і дерев, цитрусові десерти, суниці й полуниці стали для багатьох людей чужорідними. І організм сприймає їх «вороже», реагуючи висипами на шкірі, набряком гортані, чханням тощо.
Огляньтесь навколо. Із яких матеріалів — натуральних чи синтетичних — виготовлені ваші одяг, взуття, меблі, канцелярські товари тощо?
У вас удома є чимало синтетичних предметів побуту, засобів побутової хімії. Чи звичні вони для вас? Матеріалів якого походження зараз більше?
На етикетках багатьох товарів і засобів зазначають, що вони гіпо-алергенні,
Інфекція (від лат. «отруювати») — зараження організму хвороботворними мікробами.
Лікувати неінфекційні захворювання значно важче, ніж інфекційні. Потрібно чітко виконувати застереження лікарів: регулярно приймати певні ліки, фізіотерапевтичні процедури, дотримуватись дієти.
У певних випадках ліки необхідно приймати постійно. Ллє за будь-яких умов не слід втрачати оптимізму, тому що позитивний настрій сприяє покращенню самопочуття й пришвидшує одужання.
Природою передбачено механізм захисту від багатьох хвороб. У людини є імунітет, який проявляє себе, коли інфекційний збудник потрапляє в організм.
Що таке імунітет людини?
Основними шляхами потрапляння інфекційних збудників в організм людини є:
- повітряно-крапельний шлях через органи дихання: грип, гострі респіраторні захворювання, вітряна віспа, кір, краснуха тощо;
- кишково-травний тракт у разі вживання неякісних або брудних продуктів, які містять збудники різних хвороб: дизентерії, хвороби Бо-ткіна (жовтуха), сальмонельозу тощо;
- через ушкодження шкіри: збудники таких хвороб, як дерматит, фурункул, правець тощо, можуть міститися в землі, пилу чи воді й звідти потрапляють до організму;
- через кров: вірусний гепатит В та С, а також СНІД тощо;
- статевим шляхом: СНІД, сифіліс тощо.
Захисні реакції організму
Організм мобілізує (збирає) усі свої резерви на боротьбу з інфекцією. Наприклад, у разі підвищення температури тіла при грипі в організмі виробляються спеціальні антитіла, які поглинають збудників інфекції, що потрапили до організму через дихальні шляхи. Для очищення їх від збудників хвороби організм виробляє значну кількість слизу, що проявляється нежиттю, чханням і кашлем. Якщо сил імунної системи достатньо, то за кілька днів ці симптоми минаються, людина видужує. Якщо ж імунітет слабкий, то слід уживати спеціальні ліки, щоб інфекція не проникла глибше і не призвела до різноманітних ускладнень: запалення легень, нирок, захворювань серця. Інфекцією можуть уражатись усі внутрішні органи.
Якщо інфекція проникла кишково-травним шляхом, організм, намагаючись звільнитись від інфекційного агента, реагує нудотою, блюванням, проносом, підвищується температура тіла.
У випадку пошкодження шкіряного покрову з'являється набряк, почервоніння, можливе підвищення температури — це теж вияви захисної реакції організм)'.
Від інфекцій організм можна захистити за допомогою вакцинації, або щеплення. Ця медична процедура передбачає введення в організм вакцини, що містить ослаблених збудників хвороби, і організм виробляє антитіла'. Отож, коли інфекція наступного разу потрапляє в організм, то антитіла активізуються й запобігають захворюванню або полегшують його перебіг.
на шляху інфекцій
Запитайте в бабусі й дідуся, проти чого в них на передпліччі зроблене щеплення? Коли його зробили?
Що захищає організм людини від хвороби
Чиста неушкоджена шкіра
Слизові оболонки верхніх дихальних шляхів
Природні захисні реакції (біль, кашель, підвищена температура, запалення, чхання тощо)
Слизові оболонки шлунково-кишкового тракту
Імунітет
Цікаво знати, що... страшною хворобою серед тих, що траплялися на Землі, була uicua. Різні народи намагалися знайти спосіб захисту від цієї хвороби. В Османській імперії, наприклад, молодим ЛЮДЯМ злегка шкрябали шкіру та заносили гній хворих, і чому хвороба перебиала в легкій формі. Саме ця давня процедура стала відправною точкою для розвитку імунології як галузі медицини. 8 гравия 1980 p. XXXIII Генеральна асамблея ООН заявила про повігу перемог)' людства над страшним захворюванням. Але й досі залишається загроза поширення (випадкового чи навмисного) віспи з лабораторій під час дослідження... Одна справа — усім світом перемогти інфекцію. І зовсім інша — не дати їй повернутися.
Профілактика інфекційних захворювань
Цікаво знати, що... Народна медицина рекомендує перевірену часом профілактичну мазь за таким рецептом: почистити й дрібно нарізати рівні кількості цибулі та часнику. Стовкти в пляшечку з темного скла. Залити рафінованою олією, щоб покрила цю масу. Настояти добу в темному місці, відцідити через кілька шарів марлі та змащувати цим екстрактом ніс перед виходом па вулицю під час епідемій.
На жаль, не всі захворювання можна попередити. Чимало хвороб продовжують переслідувати людство, і не відомо, коли науковці винайдуть спосіб їх знищення. Ллє бадьорість, позитивна налагптованість, дотримання правил здорового способу життя зміцнюють імунну систему та допомагають у боротьбі з хворобою.
Налаштовуйтесь на позитивне сприйняття навколишнього світу та себе самого в ньому — це підвищує опірність організму різним захворюванням.
Пригнічений стан, невдоволення собою та оточуючими, агресивна поведінка можуть поступово й непомітно спричиняти хвороби.
Захворювання потрібно попереджувати, але якщо вже захворіли, треба намагатись зменшити можливі негативні наслідки.
Особливістю інфекційних хвороб є те, що вони спричиняються дією збудників певної хвороби і можуть поширюватись від хворих до здорових людей.
Імунітет захищає людину від інфекцій.
Організм виробляє певні захисні реакції для очищення від інфекційних збудників.
Захистити організм від інфекцій можна за допомогою вакцинації, або щеплення.
Неінфекційні захворювання бувають вроджені, спадкові, хронічні, пухлинні, гормональні, психічні тощо.
Важливо отримати моральну перемогу над хворобою — це зміцнить імунну систему, яка допоможе в боротьбі з хворобою.
Запитання і завдання
1. Який механізм захисту організму від хвороб передбачено природою?
2. Які основні шляхи потрапляння інфекційних збудників в організм людини вам відомі?
3. У чому полягає відмінність між інфекційними та неінфекційними захворюваннями?
4. Наведіть приклади захисних реакцій організму при інфекціях: а) кишковій; 6) шкіряних покрові»; в) дихальних шляхів; і) кров'яній.
5. У чому полягає роль спеціальних антитіл?
6. Для чого роблять щеплення та вакцинацію?
7. Проаналізуйте ситуації. Запропонуйте прийнятні алгоритми поведінки.