укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 4 » 30-31. Атрибути сучасного життя
20:55
30-31. Атрибути сучасного життя

30-31. Атрибути сучасного життя

У кожному магазині є вітрина. Оформлення вітрин — вид декоративного мистецтва. Створюють вітрини художники-оформлювачі.
Вітрини магазинів — невід'ємна деталь міських вулиць, це частина архітектурної споруди. Зазвичай характер оформлення вітрини пов'язаний із торговим призначенням магазину, наприклад "Дитячий світ", «Спорттовари", "Квіти". Вітрина має відповідати загальному образу будівлі, аіе водночас бути сучасною.
Яскраві вітрини ніби «спокушають* перехожих зайти до магазину. Вони привертають їхню увагу, «розповідають» про призначення магазину і водночас демонструють зразки товарів, які там продаються.
Вітрина прикрашає вулицю, тому в її оформленні важливу роль відіграють загальне колірне вирішення та композиція.
Головне в мистецтві оформлення вітрин — сміливість ідей, професіоналізм і смак художника-оформлювача.
• Оформлення якої вітрини сподобалося вам найбільше? До магазину з яким оформленням вітрини ви хотіли б зайти? Поясніть, чому. Придумайте оригінальні назви магазинам Із такими вітринами.
Словник
Вітрина — вікно в магазині з виставленими зразками товарів, які там продаються.
Вузлик на пам'ять
У вітрини має бути власне «обличчя». Насамперед потрібно продумати композицію вітрини. Радимо створити велику декоративну пляму (яка слугуватиме тлом), а тоді заповнювати навколишній простір дрібними деталями. Вам знадобляться знання про ритм, контраст і колорит. Краще уникати зайвої строкатості, намагатися гармонійно поєднувати кольори.
Творче (практичне) завдання
Створіть композицію на тему «Вітрина магазину дитячих іграшок».
Запитання та завдання
1.  Що таке вітрина?
2.  Уважно роздивіться вітрини найближчих магазинів. Чи вдало вони, на вашу думку, оформлені?
3.  Придумайте власний варіант оформлення одного з магазинів і зробіть ескіз.

Чарівні ліхтарі
Коли надворі сутеніє, на вулицях міст запалюють ліхтарі. Вони наповнюють навколишній простір чарівним світлом і вказують подорожнім шлях у темряві. Ліхтарі стоять на вулицях і площах, наче вартові.
Архітектурне обличчя міста створюють архітектори. Вони розробляють не тільки будівлі, а й загальний вигляд вулиць і площ міста. Порівняйте форму ліхтарів уздовж вулиць, на алеях парку та автомобільних дорогах.
• У чому ви бачите відмінності, а що об'єднує ці ліхтарі?
Ліхтарі можуть відрізнятися не тільки формою, а й кількістю світильників. Вони можуть бути як одноярусними, так і багатоярусними.
Форма ліхтаря; матеріал, з якого він зроблений; пропорції зумовлені його призначенням. З іншого боку, ліхтарі також створюють певний настрій, образ вулиці, парку та ін.
Вузлик на пам'ять
Перш ніж розпочати роботу, продумайте призначення ліхтаря (для мосту, паркової алеї, шоссе, площі перед театром тощо). Залежно від призначення ліхтаря розробляйте його образне вирішення. Ліхтарі можуть бути буденними й урочистими, ^під старовину^, сучасного дизайну.
Творче (практичне) завдання (на вибір)
Варіант 1. Створіть у техніці гратографії композицію на тему «Чарівні ліхтарі на вулицях міста».
Варіант 2. Продумайте форму й загальний вигляд ліхтаря. Роботу виконайте в техніці витинанки та аплікації. Де, на вашу думку, можна встановити такий ліхтар — біля аптеки, цирку чи кафе?
Запитання та завдання
1.  Які види ліхтарів вам відомі?
2.  Підготуйте повідомлення про старовинні китайські ліхтарики — «чарівні кулі».
3.  Розкажіть, які ліхтарі встановлені на головній вулиці вашого міста (села).