укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 19 » § 30. Географічне положення, дослідження та освоєння материка
14:08
§ 30. Географічне положення, дослідження та освоєння материка

§ 30. Географічне положення, дослідження та освоєння материка

У якій частит Землі кут падіння сонячних променів найменший?
У яку пору року Південний полюс планети не освітлюється сонячними променями?
Антарктика та Антарктида. Материк Антарктида розташований у південній полярній області - Антарктиці. Ця назва походить від грецьких слів «анти» - напроти, «арктос» - ведмідь (мається на увазі сузір'я Великої Ведмедиці, під яким лежить північна полярна область - Арктика). Тобто, Антарктика (анти Арктика) - це територія Антарктиди та прилеглих до неї островів, що обмежені паралеллю 53е пд. ш.
Антарктика - це найсуворіша область Землі з дуже низькими температурами повітря, сильними вітрами, завірюхами і туманами. Найбільшими морями, що омивають Антарктиду є моря Веддслла, Росса, Амундсена, Беллінсгаузсна. Іноді південні приантарктичні частини Тихого, Атлантичного та Індійського океанів об'єднують під назвою Південний океан.
Водні маси Південного океану мають своєрідні властивості. Температура поверхневих вод океану взимку біля узбережжя Антарктиди становить 1,9°С, а на його північній межі 10°С. Влітку переважаюча температура вод океану становить близько 0°С.
Води Південного океану мають солоність дещо нижчу середньої солоності води Світового океану - 3-і проміле (1 проміле 1 грам розчинених речовин на літр морської води). Ще однією особливістю Південного океану є найпотужніша у Світовому океані холодна течія Західних вітрів, яка спрямована із заходу на схід навколо Антарктиди. Води цієї течії рухаються переважно між 40° пд. ш. і 50° пд. ш. Тут виникають потужні вітрові хвилі заввишки 8-9 метрів. Ці хвилі називають «ревучі сорокові»
та «шалені п'ятидесяті».
Упродовж року значна частина вод Південного океану вкрита кригою. Більш ніж половина узбережжя Антарктиди - шельфові льодовики, які розташовуються на узбережжі материка і продовжуються у шельфовій зоні океану. Найбільший шельфовий льодовик знаходиться у морі Росса.
Особливістю Південного океану є айсберги - величезні крижані брили, що утворюються внаслідок відколювання від материкових та шельфових льодовиків Антарктиди. Айсберги дуже небезпечні для судноплавства, оскільки більша їхня частина знаходиться під поверхнею води.
Центральне положення в Антарктиці займає Антарктида площею близько 14 млн км2.
За винятком Антарктичного півострова вона майже вся лежить у межах Південного полярного кола. Найближчим материком до Антарктиди є Південна Америка, відділена найширшою у світі протокою Дрейка.
Відкриття Антарктиди. Антарктида була відкрита значно пізніше за інші материки. Дуже давно була висловлена думка про існування Південної землі. Однак спроби європейських мореплавців дістатися південних широт не мали успіху.
У другій половині XVIII ст. Джеймс Кук перший перетнув Південне полярне коло, досягнувши рекордної широти - 71 ° 10' пд. ш. Двічі Кук доволі близько підходив до берегів Антарктиди, але пробитися через кригу до материка так і не зміг. Тож врешті решт він відкинув можливість існування Південного материка. У своєму щоденнику про дослідження Південного материка він написав: «...я можу взяти на себе достатню сміливість, щоб сказати, що жодна людина ніколи не наважиться зробити більше, аніж я, і що землі, котрі можуть знаходитись на півдні, ніколи не будуть досліджені».
Дуже довго ніхто не наважувався заперечувати ці висновки, і подальші спроби підкорити Південний материк були припинені на багато років. Лише у 1819-1821 pp. російська експедиція під керівництвом Ф. Беллінсгаузена і М. Лазарева на суднах «Восток» і «Мирний» обійшла навколо невідомого материка і відкрила у водах Антарктики багато островів.
28 січня 1820 p., коли експедиція вперше підійшла до берегів Антарктиди, прийнято вважати датою її відкриття.
Дослідження Антарктиди. Багато експедицій на початку XX ст. попрямували до Антарктиди. Серед них були й експедиції до Південного полюса, які очолили англієць Роберт Скотт і норвежець Руаль Амундсен.
Цілий рік дослідники готувалися до експедиції: поповнювали продовольчі запаси, вивчали місцевість і намагались якомога далі по своєму майбутньому маршруту влаштувати склади із продовольством та пальним.
Влітку Південної півкулі 1911 р. обидві експедиції вийшли майже одночасно.
14 грудня 1911 р. Р. Амундсен з чотирма товаришами на чотирьох собачих упряжках з необхідним запасом продовольства й устаткування досягли Південного полюса і через 99 днів щасливо повернулися на базу, а через місяць відпливли на батьківщину.
Р. Скотт в експедиції до полюса використовував моторні сани, 10 коней і лише одну упряжку собак. Сани швидко зламалися, а коні виявилися непридатними для такого походу. Р. Скотт з чотирма товаришами відправилися на полюс на лижах, тягнучи за собою важкі сани.
Досягнувши 16 січня 1912р. полюса, вони побачили норвезький прапор і залишений Р. Амундсеном намет. Зворотній шлях був трагічним. Увесь час експедицію супроводили буревії, не вистачало їжі й палива. Два товариша загинули в дорозі. За 19 км від складу, де була їжа й паливо, страшний шторм змусив мандрівників зупинитися. Лише через вісім місяців рятувальний загін знайшов намет, а в ньому три замерзлих тіла. У першій половині XX ст. в Антарктиді побувало більш як сто експедицій різних країн. Незважаючи на це, внутрішні області материка залишилися малодослідженими.
Від 1955 р. тут проводяться регулярні спостереження на 45 постійних станціях ученими 19 країн.
2 Що вам відомо про українські дослідження в Антарктиці?
Починаючи з 1957-го Міжнародного геофізичного року організовуються незвичайні за масштабом експедиції. За угодою вчених оагатьох країн було вирішено проводити дослідження одночасно й обмінюватися науковою інформацією.
Дослідження Антарктиди проводяться в умовах найжорстокіших морозів, завірюх, гострої нестачі кисню (через велику висоту над рівнем моря). У результаті наукових досліджень, які тривають і сьогодні, вченим стало відомо багато таємниць шостого материка: відкрито й нанесено на карт}' нові географічні об'єкти, отримано цікаві дані про природу Антарктиди.
1 грудня 1959 р. у Вашингтоні був підписаний Договір про Антарктику, що набрав чинності з 23 червня 1961 р. Договір заборонив у цьому величезному районі будь-які заходи військового характеру, видобування корисних копалин та інші види господарської діяльності. Він забезпечує свободу наукових досліджень та обмін науковою інформацією. У результаті спільних зусиль країн-учасшщь договору отримано значну кількість інформації з фізики атмосферних явищ, метеорології, океанології та ін. Доведено, що в підніжжі крижаного покриву Антарктиди відбувається безперервне підлідне танення, а також існують підлідні озера з теплими природними водами.
З 1996 р. в Антарктиді працює перша українська наукова станція «Академік Всрнадськийк У перспективі планується створити ще одну станцію - «Тарас Шевченко».
1. Антарктида розташована переважно за Південним полярним колом.
2. Антарктиду омивають води Південного океану.
3. У1959 р. був підписаний Договір про Антарктику.
4. З 1996 р. на материку діє українська наукова станція «Академік Вернадський».
1. Схарактеризуйте особливості Антарктики.
2. Які країни, крім України, досліджують цей материк?
3. Яка роль сучасних досліджень Антарктиди?
У 1895 р. відбувся VI Міжнародний географічний конгрес у Лондоні, який відзначив, що вивчення антарктичних районів є важливим географічним завданням і запропонував науковим товариствам усього світу зайнятися цією роботою. На конгресі виголосили думки про необхідність об'єднання і координацію зусиль учених різних країн світу в дослідженні Антарктиди.
1897 p. - дослідження організовує Бельгія.
1901 p. - норвежець Норденшельд на судні «Антарктика» досліджує
острів Сноу-Хілл і море Росса.
1901 p. - працює німецька експедиція під керівництвом Еріха Дри-гальського.
1902 р. - дослідження проводить шотландська експедиція під керівництвом Вільяма Брюса.
1911-1912 pp. - японська експедиція досліджує море і шельфовий льодовик.
1911-1914 pp. - австралійська експедиція досліджує землю, розташовану на південь від Австралії.
1914-1916 pp. - англійська експедиція Ернста Шеклтона. 1950 р. - поява першої на материку французької дослідної станції. 1959 р. - встановлено міжнародний правовий режим відносно Антарктиди, де зазначено, що вона є демілітаризованим континентом, тобто не може використовуватися для військових баз. 1961 р. - набрав чинності Договір про Антарктику, згідно з яким визначено порядок дослідження материка. 1966 - 1969 pp. - створено перший атлас Антарктиди. 1993 р. - в Україні створено Міжнародний антарктичний комітет. 1996 р. - почала діяти українська антарктична наукова станція «Академік Вернадський».

Підручники 7 клас за новою програмою з географіі, трудового навчання
Відповіді ГДЗ для 7 класу з  геометріі, української мови